Sprawdzone przepisy
środa, 29 maja 2013

Najprostsze na świecie ciasteczka z ciasta francuskiego nadziane dowolnym dżemem. Szybkie w wykonaniu, szczególnie wtedy gdy mamy niespodziewanych gości, pozdrawiam :-)

Składniki (na 6 osób):

  • 4 płaty ciasta francuskiego
  • cynamon
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki
  • dowolny dżem lub konfitura (ja wybrałam dżem brzoskwiniowy i aroniowy)
  • cukier puder do posypania

Ciasto francuskie odwinąć z foli, wyciąć dowolne kształty z ciasta. Ja zrobiłam 3 wersje ciasteczek.

Pierwsza wersja - ciasto pokroić na większe kwadraty, na środek położyć dżem, zgiąć na pół, skleić, na wierzchu zrobić nacięcia nożem - wyjdą grzebienie.

Można pokroić ciasto na kwadraty, na środek położyć dżem, zgiąć rogami do środka - wyjdą sakiewki.

Trzecia wersja to zwijańce - cały płat ciasta posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami, wiórkami kokosowymi według uznania, przycisnąć wszystko ręką, zwinąć w rulon, pokroić ciasto na grube krążki, żeby powstały zwijańce.

Piec w temperaturze 200-210 stopni C przez 10-12 minut, ostudzone posypać cukrem pudrem, gotowe!

Smacznego!

wtorek, 28 maja 2013

Gulasz to proste, szybkie w wykonaniu i pyszne danie obiadowe. Można przygotować go z każdego rodzaju mięsa, ja wybrałam żołądki z kurczaka. Przepis znalazłam w książce pt. "Specjały siostry Anastazji", książka fajna, pełna przepisów - warto z niej korzystać i coś dobrego przygotować, polecam!

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 czerwone cebule
  • sól, pieprz
  • jarzynka lub kostka rosołowa
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany lub wody
  • olej do smażenia

Żołądki oczyścić, umyć, ugotować do miękkości z dodatkiem przyprawy jarzynka lub z kostką rosołową (ilość przyprawy według uznania). W trakcie gotowania ściągać szumowiny. Ugotowane podroby pokroić w paski, wrzucić na patelnię, podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia.

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, zeszklić. Do żołądków wlać wodę (może to być przecedzony wywar, w którym gotowały się żołądki), dodać przesmażoną cebulę, przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, wymieszać, przykryć i dusić do miękkości.

Następnie wymieszać śmietanę (wodę) z mąką, zagęścić sos, doprawić do smaku, wyłączyć gaz. Na koniec dodać starty czosnek, wymieszać. Gulasz podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami - jak kto lubi.

Smacznego!

czwartek, 23 maja 2013

 

Nigdy nie mogę oprzeć się rabarbarowi i co roku na moim stole pojawia się wypiek z rabarbarem. Przedstawiam Wam przepis na półkruchy placek z rabarbarem zaczerpnięty z książki "Wypieki domowe" pań Ilony Fąferek i Kingi Osmycka. Podaję oryginalny przepis na wielkość standardowej tortownicy. Ja piekę go z podwójnej porcji i wychodzi mi duża blacha. Ciasto jest pyszne o kwaskowym akcencie, doskonały deser, polecam.

Składniki na ciasto (na tortownicę):

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Mus rabarbarowy:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru lub 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżki wody

Rabarbar umyć, drobno posiekać, rozgotować z wodą, na koniec dodać cukier (z musu musi odparować woda).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z szczyptą soli, margaryną, żółtkami, cukrem i śmietaną. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce (jest dość rzadkie). Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować cienko podsypując mąką, nakłuć ciasto widelcem.

Ciasto posypać mąką ziemniaczaną lub bułką tartą, wyłożyć mus rabarbarowy, przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć widelcem. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20-35 minut. Gotowe, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Smacznego!



00:56, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 20 maja 2013

Masło czosnkowe - prosty dodatek do chleba a jaki pyszny. Gdy przygotowuję je na grilla robię dwie wersje. Jedną z świeżym czosnkiem, drugą z czosnkiem zapieczonym w folii aluminiowej. Wkładam główkę czosnku do folii, szczelnie zawijam, wkładam na grilla i grilluję, aż będzie miękki. Później dodaję do masła, pycha, polecam.

Składniki:

  • kostka masła - 25 dag
  • 6-7 ząbków czosnku (lub główka czosnku)
  • sól

I wersja: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do miękkiego masła, całość doprawić solą według uznania, dobrze wymieszać.

II wersja: główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową, grillować do miękkości. Obrać czosnek, rozgnieść, dodać do masła, doprawić solą, podawać z chlebem.


Smacznego !



sobota, 18 maja 2013

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z kaszą kuskus. Nadaje się na grilla, jak również na inną okazję. Przepis znalazłam w jednej z miejscowych gazet, polecam, pyszna!

Składniki:

  • szklanka kaszy kuskus
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasów
  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona cebula
  • pęczek koperku
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, doprawić przyprawami. Usmażyć na złoty kolor, odstawić do ostygnięcia.

Ananasy pokroić w kostkę. Kaszę kuskus zalać szklanką wrzątku, odstawić aż napęcznieje. Koperek i cebulę drobno posiekać.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.


Smacznego !



Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi