Sprawdzone przepisy
środa, 30 maja 2012

Zapraszam na proste i treściwe danie obiadowe czyli łazanki z białą kapustą i kiełbasą. W trakcie robienia łazanek podglądałam przepis znajdujący się na stronie: " Z pierwszego tłoczenia" - link tutaj, polecam mniam:-)

Składniki na dużą ilość:-):

  • 50 dag makaronu łazanki
  • główka białej kapusty
  • 4 liścia laurowe
  • 3 kiełbasy np. śląska
  • sól, pieprz
  • boczek - 30 dag
  • 4 cebule

Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.

Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zrumienić na złoto, następnie dodać boczek i kiełbasę, lekko podsmażyć, aż wędlina się zarumieni. Lekko wszystko posolić, często mieszać, smażyć, aż cebula będzie miękka.

Kapustę dobrze odcisnąć i wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, gotowe!

Podgrzewać  na małym ogniu , ciągle mieszając przez kilkanaście minut.  Można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, gotowe!

Smacznego!

niedziela, 27 maja 2012

Z okazji Dnia Matki zrobiliśmy dla mamy grilla. Na tą okazję przygotowałam skrzydełka z pikantnej marynacie według przepisu, który znalazłam w gazecie  "Dobre rady", nr. 6/2012. Skrzydełka miały miodowo - ostry smak, bardzo fajne połączenie :-). Danie to bierze udział w akcjach: "Marynaty do mięs" oraz "Grill 2012", polecam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek drobiowych
  • 1/2 oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki przyprawy jarzynka
  • 2 kostki rosołowe

Skrzydełka umyć, oczyścić. Zagotować wodę w garnku, wsypać przyprawę jarzynkę, kostki rosołowe, trochę soli (ilość przypraw według uznania). Skrzydełka wrzucić do gotującej się wody i gotować 8 minut, odcedzić, schłodzić.

Połączyć dokładnie składniki marynaty, czyli olej, miód, curry, paprykę, sól i pieprz oraz sok z cytryny lub limonki. Następnie podgotowane, schłodzone skrzydełka natrzeć marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub dłużej (najlepiej na całą noc).

Skrzydełka grillować 25 minut, obracać od czasu do czasu, można smarować marynatą, która została w misce. Podawać tradycyjnie z musztardą albo z ulubionym sosem.

Smacznego!

      

niedziela, 20 maja 2012

Wczoraj zrobiłam sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami :-), super smakuje i chłodzi w gorący dzień. Słodycz sera i kwaskowatość czerwonych porzeczek idealnie do siebie pasują, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • około 40 dag czerwonych porzeczek (dałam na oko)
  • 1 opakowanie maślanych ciasteczek lub herbatników (ilość taka żeby pokryły dno tortownicy)
  • 2 kieliszki alkoholu
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki krupczatki

Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub ciasteczkami namoczonymi w wodzie wymieszanej z alkoholem. Twaróg zmielić 3 razy. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, schłodzić do stężenia. 2 garści porzeczek obtoczyć w mące krupczatce.

Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać sok z cytryny i obtoczone w mące porzeczki (dzięki mące porzeczki nie spadną na dno), wymieszać łyżką. Na koniec dodać tężejącą się galaretką cytrynową, wymieszać i wylać masę na herbatniki.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, schłodzić do stężenia. Resztę porzeczek wyłożyć na masę serową, zalać tężejącą się galaretką, sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

 


Smacznego!



11:18, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (12) »
sobota, 19 maja 2012

Dzisiaj przedstawiam pesto pomidorowo - bazyliowe z brązowym makaronem  - danie szybkie, łatwe, zdrowe i pyszne. W oryginalnych przepisach używa się orzeszków piniowych - ja ich nie miałam więc zastąpiłam je orzechami laskowymi. Na forach internetowych wyczytałam, że można zastąpić je także pestkami słonecznika. Do mojego pesto dodałam także sok pomidorowy własnej roboty, który podkreślił smak pomidorowy, polecam!

Składniki:

  • 300 g suszonych pomidorów w oliwie
  • duża garść orzechów laskowych
  • pół litra soku pomidorowego (ja użyłam własnej roboty, link - tutaj)
  • 2 ząbki czosnku
  • spory pęczek bazylii
  • 20 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • opakowanie brązowego makaronu
  • 15 dag żółtego sera
  • szczypta cukru

Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

W tym czasie jak gotuje się makaron zmielić składniki na pesto: suszone pomidory, orzechy, czosnek, bazylię, parmezan. Można dodać sok pomidorowy własnej roboty (ale nie trzeba), sól, pieprz, szczyptę cukru, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Makaron odcedzieć, gorący włożyć na talerz, polać pesto, posypać startym żółtym serem, udekorować bazylią, gotowe!


Smacznego!

czwartek, 17 maja 2012

Mus rabarbarowy to smaczny dodatek do ciast, pieczywa, naleśników, deserów, jogurtu. Ja dodaję do musu wanilię albo cynamon, pyszności!

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 1,5 szklanki cukru kryształu (można dać więcej cukru jeśli wolicie bardziej słodki mus)
  • 2 cukry waniliowe (albo 2 łyżeczki cynamonu)
  • pół szklanki wody

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić rabarbar, wlać wodę, cukier i cukry waniliowe (lub cynamon).

Zagotować, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszać. Woda musi odparować i rabarbar musi się rozpaść, gotowe. Taki mus można przechowywać około tygodnia w lodówce.

Smacznego!





Tagi: rabarbar
09:25, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (4) »
środa, 16 maja 2012

 

Jeśli macie w domu świeże mięso z uboju zróbcie świeżonkę z cebulą. Jest to mięso pokrojone w kostkę, podsmażone z cebulką. Danie proste i syte, u mnie je się je z chlebem. Danie jest kaloryczne ale raz na jakiś czas każdy może sobie na nie pozwolić, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, schab, karkówka)
  • 5 cebul
  • sól
  • pieprz

Mięso oczyścić, umyć, pokroić w w większą kostkę - tak 2 cm. Mięso usmażyć na patelni na złoty kolor (ja nie dodaję tłuszczu, mięso jest samo w sobie tłuste, ewentualnie podlewam wodą).

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, który wytworzył się od mięsa. Usmażone składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, gotowe!

Smacznego!
wtorek, 15 maja 2012

Dawno nic nie piekłam, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Długo się zastanawiałam co upiec i padło na chlebek kukurydziany, który znalazłam na blogu Izy, link tutaj. Jest to złocisty chlebek na bazie mąki pszennej i kukurydzianej, doskonale smakuje z miodem, najlepiej z samym masłem, pycha!

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (ja dałam zwykły)
  • 3 dag drożdży (1 łyżeczka suszonych drożdży)

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać łyżkę mąki pszennej, wymieszać, poczekać, aż rozczyn wyrośnie (musi podwoić swoją objętość). Mąki przesiać wraz z solą, zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, lekko podgrzane mleko (nie gorące!), wodę, wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto wyrobić, dodać pod koniec olej (wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od rąk). Uformować kulę, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minimum 30 minut (aż podwoi swoją objętość).

Wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (wyszły mi dwa chlebki), piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C (przed końcem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już dobry - patyczek musi być suchy).

Smacznego!
niedziela, 13 maja 2012

Szybki i prosty deser bez pieczenia czyli ciastko składające się z ciasteczkowo - maślanego spodu, ugotowanej na mleku kaszki manny i galaretki rabarbarowej. Taka kompozycja idealnie do siebie pasuje, ciasto nie jest bardzo słodkie, a herbatniki i masa z kaszki manny przełamują kwaskowaty smak rabarbaru. Przepis znalazłam na stronie www.nataliawine.com, link tutaj. Ja użyłam do masy 2 litry mleka, wymiar blaszki 25 x 35 mm, oryginalny przepis jest na wysokość kwadratowego naczynia żaroodpornego, polecam deser jest pyszny!

Składniki:

  • 3 szklanki musu rabarbarowego (ja zrobiłam mus z 2 kg rabarbaru, resztę musu włożyłam do słoika do wykorzystania do następnego wypieku, można go jakiś czas przechowywać w lodówce)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 litry mleka
  • 28  łyżek kaszy manny
  • 3 cukry waniliowe
  • 8 łyżek cukru
  • 400 g kruchych ciasteczek maślanych lub herbatników
  • 5  łyżek miękkiego masła

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dodać trochę wody, dusić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zmięknie. Mieszać co jakiś czas, uważać żeby mus się nie przypalił, mieszać tak długo, aż woda odparuje. Mus wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudzić aż do stężenia. 

Ciastka pokruszyć w blenderze i dokładnie połączyć z miękkim masłem, okruszki powinny mieć konsystencję "mokrego piasku". Okruszki wsypać na blachę, dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki na 15 minut.

Mleko zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować wsypać kaszkę mannę i energicznie mieszać na małym ogniu przez około minutę, aż kasza zgęstnieje i zmięknie.  Gorącą masę wylać od razu na ciasteczkowy spód, dokładnie wyrównać, lekko przestudzić ciasto.

Do wystudzonego musu rabarbarowego wlać tężejące się galaretki, dokładnie wymieszać. Na wierzch ciasta wylać galaretkę rabarbarową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Smacznego!
    
20:01, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi