Sprawdzone przepisy
czwartek, 26 maja 2011

Z wczorajszego obiadu zostało mi trochę ugotowanego ryżu, poszperałam w necie i znalazłam przepis na placuszki ryżowe. Placuszki ryżowe o delikatnym smaku, podawane z konfiturą lub posypane cukrem pudrem rozpływają się w ustach, pycha! Można je podawać jako deser lub jako danie główne, bo to są takie małe naleśniki, polecam!

Składniki:

  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie połaczyć, następnie dodać ugotowany ryż i jajko, wszystko dokładnie wymieszać.

Placuszki smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu kładąc niewielkie porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub z konfiturą - najlepiej swojskiej roboty :-)

Smacznego !

 

21:24, katarzyna_sar , Desery
Link Komentarze (4) »
środa, 25 maja 2011

Lekka tarta z rabarbarem i kruszonką to super pomysł na deser! U mnie w domu została przywitana bardzo entuzjastycznie:-) i bardzooo szybko znikła. Moja tarta bierze udział w akcjach: "Ra-bar-bar" oraz "Tarty na wszystkie sposoby"!  Warto wypróbować, źródło tutaj, polecam:-)

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej wody

Ponadto:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 cukry waniliowe
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub kaszka manna do wysypania formy
  • cukier puder

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła lub margaryny

Masło lub margarynę wcześniej wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodac cukier i wymieszać. Masło dodać do mąki, posiekać nożem z mąką i cukrem.

Do 1/2 szklanki letniej wody dodać żółtko i 'rozbełtać" razem z wodą, dodać do mąki. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, musi powstać sztywna bryłka ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie obrać rabarbar, pokroić w kostkę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub kaszką manną. Stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Na wałek nawinąć ciasto i wyłożyć na blachę, obciąć rogi. Można wyłożyć na spód fasolę, aby podczas pieczenia za bardzo nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 -  190 stopni C na górę i na dół i piec 15 minut, ciasto musi się trochę ściąć.

Kruszonka: mąkę przesiać, dodać cukier, masło lub margarynę, zagnieść jak na ciasto, schłodzić w  lodówce. 

Ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać cukrami waniliowymi, wierzch posypać kruszonką. Włożyć ciasto ponownie do piekarnika na tą samą temperaturę i piec 20 - 30 minut, trzeba mieć pewność, że ciasto nie będzie surowe. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

  

niedziela, 08 maja 2011

 

Ciasto z Kubusiem jest godne polecenia! Proste, super dobre, pięknie się prezentuje i w mig znika z talerza, pycha!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 duża butelka soku "Kubuś" (1 litr)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 litra śmietany kremówki 30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 1/2 litra wody albo 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
  • biała lub gorzka czekolada

 

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Ugotować krem budyniowy na Kubusiu. Odlać szklankę soku, resztę zagotować. W odlanym soku wymieszać 2 budynie, jeśli będą grudki przelać przez sitko. Na gotujący sok wylać zawartość szklanki. Zmniejszyć gaz i energicznie mieszać, aż zrobi się budyń. Mieszać jeszcze budyń na małym ogniu około 2 minut. Ciepły budyń wlać na biszkopt, przykryć drugą połową biszkoptu.

Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, wystudzić (albo żelatynę w 1/2 szklanki wody). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, na koniec wlać chłodną żelatynę rozpuszczoną w wodzie albo tężejącą się galaretkę, wymieszać. Całość wlać na biszkopt. Na wierzch zetrzeć czekoladę.


Smacznego!

Tagi: soki
21:42, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (7) »
wtorek, 03 maja 2011

 

U mnie na blogu jeszcze poświątecznie:-) Seromakowiec z masą jabłkową to wspomnienie dzieciństwa. Przygotowujemy go zawsze na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, gdy po upieczeniu sernika, makowca zostaje jeszcze dużo masy makowej lub masy serowej. Przepis sprawdzony, polecam!

Składniki na spód:

  • 30 dag mąki pszennej (1 1/2 szklanki)
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Składniki na masę makową:

  • 40 dag maku
  • 4 jajka
  • 10 dag orzechów
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 5 dag masła lub margaryny
  • bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
  • 1,5 łyżki miodu
  • słoiczek dżemu

 Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 4 jajka
  • 10 dag margaryny
  • około 1 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki (zaparzyć wrzątkiem i obtoczyć w mące)
  • skórka pomarańczowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olejek zapachowy

 Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła

Przygotować spód: z podanych składników zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę.

Masa makowa: dzień wcześniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę. Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać łyżką, dodać bakalie, dżem, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Masa serowa: oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę (ja robię to w odzielnej misce). Zmielony ser (2 razy) wyłożyć na miskę, dodać masę jajkową, wymieszać ręką albo drewnianą łyżką. Dodać proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, mąkę zmieniaczaną oraz olejek zapachowy (ja dałam pomarańczowy). Masę dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek ze sztywną soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Na wyłożoną papierem blaszkę wyłożyć ciasto, następnie na przemian obok siebie łyżką wykładać masę makową, masę serową i masę jabłkową. Piec około godziny w temeparturze 180 stopni C.



Smacznego!

18:38, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (4) »
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi