Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 31 maja 2010

Na dzisiejszy obiad przygotowałam zupę szparagową. Zrobiłam ją z wywaru szparagowego, a szparagi wykorzystałam do zapiekanki. Można oczywiscie dodać całe szparagi do zupy, będzie jeszcze pyszniejsza:-) Polecam, zupa palce lizać!

Składniki:
1 pietruszka

3 marchewki
ćwiartka selera
biała część pora

2 nogi z kurczaka

przyprawa do zup albo kosteczka bulionowa

sól, pieprz

2 łyżki masła

Składniki na wywar szparagowy:
1 kg szparagów

2 łyżki cukru
2 łyżki masła

sól
2 łyżki keczupu

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na kluski lane:
1 jajko

sól
trochę mąki

2 łyżki wody

Szparagi obrać, owinąć bawełnianą nitką. Wlać do garnka wodę - tyle, żeby przykryło szparagi. Wodę zagotować, dodać trochę soli, cukru oraz 2 łyżki masła, włożyć szparagi (muszą stać w wodzie pionowo), gotować 15 minut pod przykryciem. Wywar wykorzystałam do zupy, można dodać ugotowane szparagi, czubki poucinać, resztę przetrzeć przez sitko.

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na kawałki. Pora pokroić w plasterki. Do wywaru szparagowego włożyć nogi z kurczaka, dodać warzywa, gotować do miękkości. Doprawić solą, przyprawą do zup albo kostką bulionową według uznania.

Gdy zupa będzie gotowa można przygotować kluski lane. Ja robię je wtedy, gdy zupa jest rzadka. Jajko roztrzepać, dodać sól, trochę mąki i wodę. Widelcem utrzepać lane ciasto. Na koniec lać ciasto do zupy, powstaną piękne lane kluseczki:-)

Smacznego:-)


niedziela, 30 maja 2010

Zapiekanka szparagowo-pomidorowa to moja pierwsza propozycja biorąca udział w akcji "SEZON NA SZPARAGI". Moja rodzinka przepada za wszelkiego rodzaju zapiekankami:-), są idealne na obiad, polecam!

Składniki:
30 dag makaronu

1 kg szparagów
10 dag szynki np. ogonówki
3 duże pomidory

ser żółty - 15 dag

olej

sól, pieprz

2 łyżki masła

Składniki na sos pomidorowy:
2 duże cebule

3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek

1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej
200 ml mleka

jajko
sól, pieprz

Szparagi obrać, owinąć bawełnianą nitką. Wlać do garnka wodę - tyle, żeby przykryło szparagi. Wodę zagotować, dodać trochę soli, cukru oraz 2 łyżki masła, włożyć szparagi (muszą stać w wodzie pionowo), gotować 10-15 minut pod przykryciem (żeby nie były za miękkie). Po ugotowaniu osączyć szparagi na sitku, pokroić na kawałki, wywar szparagowy można wykorzystać do zupy.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, powinien być al dente. Przygotować sos pomidorowy: podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki. Kiedy składniki się zeszklą wrzucić pokrojone pomidory. Wszystkie warzywa doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać przecier pomidorowy, 2 łyżki keczupu, wymieszać, dusić pod przykryciem jeszcze kilka minut. Odstawić z ognia, na koniec wrzucić starty czosnek.

Przygotować sos beszamelowy: na maśle podsmażyć mąkę, wlać mleko, ściągnąć z ognia i wymieszać sos drewnianą łyżką, tak żeby nie było grudek. Sos musi mieć gładką konsystencję, gotować jeszcze kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić i dodać rozmącone jajko, wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć ugotowane szparagi i zalać sosem beszamelowym. Wyłożyć szynkę i starty żółty ser. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

 


Smacznego:-)


piątek, 28 maja 2010

W końcu zdecydowałam się zrobić roladę z bitą śmietaną i owocami. W zamrażarce miałam jeszcze zeszłoroczne mrożone truskawki, więc je wykorzystałam:-). Przepis znalazłam na gazeta.pl. Rolada wyszła ok, choć trochę mi pękła. Myślę, że następnym razem dodałabym więcej oleju i na pewno świeże owoce nie mrożone. Ogólnie rolada się udała, jest szybka w wykonaniu i szybko znika z talerza, polecam!

Składniki na biszkopt:
5 jaj

5 łyżek cukru kryształu albo cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
cukier waniliowy

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam, ale następnym razem nie dodam)

3 łyżki oleju

Dodatkowo:
0,5 litra śmietany kremówki

2 cukry waniliowe
2 galaretki cytrynowe

1/2 l gorącej wody

kilka truskawek (najlepiej świeżych, ja dałam mrożone)

1 słoiczek dżemu truskawkowego


Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i olej, jeszcze ubijać chwilkę.

Następnie dodać żółtka, wymieszać  łyżką, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Przygotować blachę, ja użyłam blachy, która znajduje się w piekarniku, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 15 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.

Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę (trochę mi pękła). Zawinąć w czysty ręcznik i tak rolada powinna ostygnąć.

Zimna roladę rozwinąć. Ubić śmietanę z cukrami waniliowymi. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Ubitą śmietanę wylać na roladę, wyłożyć miejscami dżem truskawkowy (następnym razem posmarowałabym najpierw biszkopt dżemem, później dałabym śmietanę), ułożyć truskawki na brzegu rolady i zwinąć ponownie.

Roladę posypać cukrem pudrem i oziębić w lodówce, gotowe!


Smacznego:-)

Źródło: http://fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html

Tagi: rolady
19:50, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (9) »
środa, 26 maja 2010

Placuszki czosnkowe z pomidorami to propozycja przygotowana przede wszystkim do akcji "SMACZNIE I POMIDOROWO". Placuszki te rozpływają się w ustach, zrobiłam 2 wielkie talerze i moja rodzina wciągneła je w tempie ekspresowym. Placuszki można zabrać na piknik albo zjeść na śniadanie, gorąco polecam!

Składniki na placuszki:
6 szklanek mąki pszennej
4 żółtka
1 białko
2 szklanki mleka

połowa główki czosnku (można dodać mniej albo więcej - jak kto lubi)

20 dag masła lub margaryny
1 paczka drożdży (10 dag)
2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 kg pomidorów
3 duże cebule
20 dag żółtego sera

2 łyżki keczupu

4 łyżki wody

sól, pieprz

Mleko podgrzać (musi być letnie, w żadnym razie gorące). Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek mleka. Odstawić do wyrośnięcia.


Do miski wsypać mąkę i sól, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i mleko ze startym czosnkiem, dokładnie wyrobić. Na koniec wlać rozpuszczone masło lub margarynę, wyrabiać tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ciasto czystym ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce. Ciasto musi rosnąć do momentu, aż podwoi swoją objętość.


W tym czasie pokroić pomidory i cebule w większą kostkę. Cebulę zeszklić na oleju.
Lekko ze złoconą cebulę podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Dusić bez przykrywki, aż do wygotowania się wody. Przestudzić. Pomidory odsączyć, a żółty ser zetrzeć na tarce. 2 łyżki keczupu rozrobić z 4 łyżkami wody, żeby powstała płynna konsystencja.

Z ciasta wyrabiać kulki wielkości małego jabłka i rozwałkowywać na placuszki, odstawić do wyrośnięcia na blasze z pergaminem na ok. 30 min.

Placki  posmarować sosem pomidorowym, nakładać pomidory, cebulę oraz posypać serem.  Boki każdego placuszka posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 min.


Smacznego:-)


 

piątek, 21 maja 2010

Mój mąż miał dzisiaj wolne i zrobił mi niespodziankę:-) Po pracy czekały na mnie pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym! Bardzo mi smakowały, bo uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a najlepiej smakują jak je nam ktoś przygotuje. Zobaczcie dzieło mojego męża:-), gorąco polecam do wypróbowania!

Składniki na ciasto naleśnikowe:
50 dag mąki pszennej

1 litr mleka
4 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli

olej do smażenia

Składniki na farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku

2 jajka
3 ząbki czosnku

sól, pieprz

odrobina tłuszczu

Składniki na sos czosnkowy:
1 jogurt naturalny - duży

3 czubate łyżki majonezu
6 ząbków czosnku

sól, pieprz

Mleko wlać do garnka, stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać, żeby nie było grudek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka oraz olej dodać do mleka i mąki, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pianę dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić min. na 1 godzinę. Jeśli ciasto zgęstnieje dodać odrobinę mleka lub wody.

Rozgrzać patelnię. Wlewać po 1 nabierce ciasta, równomiernie rozprowadzać ciasto na patelni. Smażyć naleśniki z każdej strony, aż się zrumienią.

Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę masła, dusić na ogniu, aż woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Smarować naleśniki farszem szpinakowym, zawijać jak gołąbki. Na wierzch zetrzeć żółty ser.

Przygotować sos czosnkowy. Na osobnej misce zetrzeć czosnek, dodać majonez i jogurt, doprawić, dokładnie wymieszać.

Przed podaniem zapiekać naleśniki, tak żeby stopił się ser. Podawać polane sosem czosnkowym.

 


Smacznego:-)

czwartek, 20 maja 2010

Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania sałatki z uszkami tortellini. Jadłam ją na chrzcinach córki mojej kuzynki i się w niej zakochałam:-) Pyszne uszka z różnymi farszami; serowym, grzybowym albo mięsnym. Do tego pomidor, ogórek i sos czosnkowy, mmm... pyszotka! Sałatka nadaje się na piknik majowy jak i na śniadanie, gorąco polecam!

Składniki:
2 opakowania makaronu: uszka
tortellini (ja dałam z grzybowym farszem)
3 pomidory
1 ogórek zielony
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
połowa pora

czerwona cebula
3 ząbki czosnku (można dać więcej)
pół słoiczka majonezu
szczypiorek albo
sól, pieprz

Makaron ugotować. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Por i cebulę pokroić, zasypać odrobiną soli (zmiękną).

Kukurydzę i fasolę wysypać z puszki i odsączyć. Ostudzone uszka wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Przygotować sos czosnkowy. Na osobnej misce zetrzeć czosnek, dodać majonez, posiekany szczypiorek albo koperek, wymieszać. Sos doprawić według uznania, wymieszać z wszystkimi składnikami, gotowe!

Smacznego:-)


środa, 19 maja 2010

Kolejna perła z lamusa, pyszna rolada makowa według przepisu mojej mamy:-) Makowiec jest pyszny, zawsze smakuje rewelacyjnie, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru

Składniki na masę makową:

  • 40 dag maku
  • 8 jaj
  • 10 dag orzechów
  • bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
  • 30 dag cukru (1 1/2 szklanki)
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • słoik powideł lub dżemu

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, dodać wodę, cukier, jajka, masło lub margarynę i zarobić ciasto.

W międzyczasie przygotować masę makową. Namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo rozwałkować, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Nałożyć masę makową, zwinąć ciasto, włożyć do keksówki, zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.

Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni (ja piekę zawsze w termoobiegu, więc w tej niższej temperaturze). Po wystygnięciu polukrować.

Smacznego:-)


wtorek, 18 maja 2010

Wiosny za bardzo nie widać, więc na pocieszenie przygotowałam sałatkę wiosenną. Bardzo szybka i prosta sałatka, szczególnie wtedy kiedy pojawią się u Was niespodziewani goście, polecam!

Składniki:
pęczek rzodkiewki
2 ogórki zielone
szczypiorek
2 jajka
pomidor

10 dag żółtego sera

puszka fasoli czerwonej

majonez
- pół słoiczka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany (można dodać, ale nie trzeba)

sól, pieprz

Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Ogórka i pomidora obrać, pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać, ser żółty pokroić, fasolkę wyłożyć z puszki i odsączyć.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w większą kostkę. Majonez połączyć z śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z majonezem, gotowe !

Smacznego:-)

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi