Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Sos tatarski - prosty i szybki dodatek do jaj, wędlin. Robię go bardzo często, ponieważ mam spory zapas grzybków marynowanych w occie oraz ogórków konserwowych. Ja dodaję zawsze dość dużą ilość składników, bo lubimy gęsty sos. Każdy jednak może wykonać go według własnych proporcji i upodobań - podaję przepis według książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska - 1001 przepisów", serdecznie zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • szklanka gęstego majonezu
  • 2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 1 mały słoik grzybków marynowanych (0,5 litra)
  • 4-6 ogórków konserwowych
  • duża cebula
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki octu z marynaty grzybowej (ja daję więcej....)

Cebulę posiekać drobno a następnie sparzyć na sitku wrzątkiem, zahartować zimną wodą, odstawić do odsączenia. Grzybki i ogórki pokroić na drobną kostkę.

Majonez połączyć ze śmietaną, dodać pokrojone składniki, doprawić musztardą, solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, octem z marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sos powinien mieć pikantny, zdecydowany smak. Podawać nie później niż godzinę po przygotowaniu.


Smacznego!

niedziela, 07 kwietnia 2013

Przedstawiam prosty choć pracochłonny przepis na pierogi ruskie. Sekretem pierogów jest odpowiednia ilość ziemniaków, sera oraz ich jednolitość. Przepis polecam, ponieważ jest sprawdzony, zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, smacznego :-)

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 25 dag białego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiać, wbić jajko, wyrobić nożem, wlać wodę cienkim strumieniem. Wyrobić dokładnie ciasto rękami na gładko, rozwałkować cienko na stolnicy podsypując mąką.

Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, powinna się lekko zrumienić. Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę lub rozbić w malakserze, dodać cebulę i przyprawy. Wyrobić farsz - powinien być jednolity, pulchny, lekko pikantny.

Z ciasta wycinać szklanką krążki. Porcje farszu nakładać na ciasto, zlepiać brzegi. Gotować pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną (ja gotuję od momentu wypłynięcia 3 minuty). Masło roztopić, aż się sklaruje. Pierogi podawać polane masłem (można też polać je zrumienioną cebulką albo podawać z gęstą śmietaną).

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi