Sprawdzone przepisy
niedziela, 29 kwietnia 2012

Bardzo dobra, sycąca i kolorowa sałatka, dodatek rzodkiewki zaostrza smak. Wiosenna sałatka pełna witamin, polecam na majówkę. Przepis znalazłam na blogu Dagmary, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1/2 pora
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 25 dag szynki
  • 25 dag żółtego sera
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 świeże ogórki
  • 6 jajek
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek majonezu

Rzodkiewkę, jajka i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Por i szczypiorek drobno pokroić.

Starte i pokrojone składniki wymieszać z groszkiem, ugotowanym ryżem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce około 40 minut.


Smacznego!


czwartek, 26 kwietnia 2012

Dzisiaj kolejne ciasto drożdżowe, tym razem z brzoskwiniami, które bierze udział w akcji "Majówkowe szaleństwo". Przepis znalazłam w książce: "Słodka kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • p4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła lub margaryny (8 dag)
  • cukier waniliowy

Składniki na kruszonkę:

  • 12 dag krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/3 kostki masła lub margaryny (8 dag)

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń - około 85 dag lub 50 dag świeżych brzoskwiń

Brzoskwinie obierać, przekroić na pół (jeśli są z puszki osączyć z zalewy). Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, sól. Składniki wymieszać, gdy dokładnie się połączą, dosypać (w 2 partiach) przesianą mąkę, następnie wyrabiać ciasto (najlepiej drewnianą łyżką) około 5 minut, aż stanie się jednolite.

Dodać letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiać tak długo, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotować kruszonkę: masło lub margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się połączą, zagnieść czubkami palców kruszonkę, odstawić w ciepłe miejsce.

Do wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości blachy nałożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką, ponownie odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy placek podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego w 160 stopni C piekarnika i piec 45-50 minut. Zrumienione ciasto schłodzić, można polać dowolnym lukrem.

Smacznego!



wtorek, 24 kwietnia 2012

Drożdżowe racuchy z jabłkami to wspomnienie dzieciństwa. Pulchne i miękkie w środku, pyszne, fajny deser ale i danie główne! Polecam, szybko znikają z talerza :-). Źródło - blog: majanaboxing, którą serdecznie pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 5 jaj
  • 5 dag drożdży + pół szklanki letniego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mleka (ciasto musi być nie za rzadkie, ale dość gęste)
  • 1 kg mąki
  • 1 kg jabłek
  • olej
  • cukier puder do posypania racuchów

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Mąkę przesiać do garnka zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrami, dodać ciepłe mleko (ale nie gorące), zagęścić mąką, poczekać aż drożdże ruszą się - tak około 20 minut.

Następnie wbić jajka, dodać pozostałe mleko, śmietanę, sól, wszystko dokładnie wymieszać, formować zgrabne placuszki, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z obu stron. Posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

niedziela, 22 kwietnia 2012

Jeśli lubicie chałwę, polecam ciasto o nazwie chałwowiec. Przepis znalazłam na blogu Myniolinki. Choć nie jestem fanką chałwy muszę przyznać, że ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje. Jest to biszkopt czekoladowy przełożony kremem chałwowym, na wierzch starta gorzka czekolada i można jeść :-) Smakował mi szczególnie po schłodzeniu, prawie jak lody, gorąco zachęcam do wypróbowania!

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • szklanka cukru kryształu
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • szczypta soli

Składniki na krem chałwowy:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła - 25 dag
  • 3 szklanki mleka
  • 30 dkg chałwy waniliowej

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksować stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie dodać  żółtka i wymieszać dokładnie łyżką. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie o wymiarach 35 x 20 cm. przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto po upieczeniu przekroić na pół.

Budynie ugotować na mleku i ostudzić. Masło ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę (ja użyłam blendera).

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem i na niego rozsmarować pozostałą część kremu. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce, przechowywać w zimnym miejscu.

Smacznego :)

środa, 18 kwietnia 2012

Dzisiaj na blogu jagodowo :-) a to za sprawą ciasta z jagodami, które upiekłam według własnego pomysłu. Przepis na ciasto biszkoptowe otrzymałam od mamy mojego męża, bardzo fajnie - można wykorzystać je jako bazę do ciast, tortów.... polecam

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 20 dag cukru kryształu
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo;

  • 2 garści mrożonych lub świeżych jagód do biszkoptu
  • 2 garści mrożonych lub świeżych jagód na wierzch placka
  • 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik kompotu z jagód lub soku jagodowego
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 galaretki np. cytrynowe
  • pół szklanki cukru pudru

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, cukier, miksować jeszcze 5 minut. Dodać żółtka, wsypać przesiane budynie, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Jagody obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić do ciasta, wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło - patyczek musi być suchy). Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.

Masło lub margarynę zmiksować z cukrem pudrem, dodać sok z jagód (ja zblenderowałam kompot z jagód i dałam do margaryny), dokładnie połączyć tak żeby sok z margaryną się dokładnie połączył. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić.

Biszkopt naponczować np. ciepłą wodą wymieszaną z sokiem jagodowym, szczególnie boki ciasta, można wymieszać też np. wodę z cytryną, cukrem i spirytusem.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć 2/3 kremu, wyrównać, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować resztą kremu, ułożyć jagody na cieście. Jagody zalać tężejącą się galaretką, włożyć do lodówki lub do chłodnego miejsca na całą noc.

Smacznego!

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Dla niektórych z Was będzie to kontrowersyjny przepis, ale dla mnie nie. Czernina z kaczki jedzona na słodko to u mnie standard, wszyscy domownicy ją lubią. Myślę, że lubię czerninę, ponieważ jest ona wspomnieniem mojego dzieciństwa. To wspomnienie obiadów niedzielnych u mojej babci, która serwowała kaczkę nadziewaną siekanym i czerninę, zachęcam do spróbowania. Jeśli nie zasmakuje Wam na słodko, spróbujcie na słono, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • skrzydło i szyjka z kaczki
  • podroby z kaczki: serca i żołądki (tak po 20 dag z każdego)
  • łapki z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2-3 goździki
  • kawałek laski cynamonu
  • 2-3 łyżki octu,
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mrożonej krwi kaczej - (250 ml)
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • paczka makaronu najlepiej typu łazanki
  • kompot z wiśni
  • kompot z gruszek
  • kompot ze śliwek
  • kompot z jabłek

Skrzydełko, szyjkę, łapki (ilość według uznania - czernina musi mieć smak kaczki) i podroby zagotować w 3 litrach wody. Zebrać pianę powstałą podczas gotowania rosołu w czasie pierwszych 15 minut. Dodać sól (około 1,5 łyżki), cebulę, por, przyprawy, zmniejszyć gaz i gotować około 25 minut. Następnie wrzucić marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości 1,5 godziny na małym ogniu.

W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z rosołu. Krew rozmrozić i natychmiast zmieszać z octem (jeżeli kupicie krew kaczą w sklepie drobiarskim to ona jest już zmieszana z octem, więc drugi raz nie dodawajcie octu). Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Do krwi wlać nabierkę rosołu, rozrobić we krwi, dolać do reszty rosołu (ja wlewam krew przez sitko), wymieszać i zagotować, spróbować.

Na koniec doprawić zupę cukrem i przełożyć do niej z powrotem mięso i podroby. Na talerze wyłożyć ugotowany makaron, mięso lub podroby, owoce z kompotu (ilość według uznania), sok z kompotów, zalać czerniną, gotowe! Zamiast kompotu można dodać suszone owoce, polecam!

Smacznego!

niedziela, 15 kwietnia 2012

 

Przedstawiam mniej kaloryczny sposób przygotowania domowych frytek. Frytki z piekarnika są moim zdaniem lepsze i zdrowsze, niż te pieczone na głębokim oleju. Sposób przyrządzenia frytek znalazłam na stronie http://www.prosteprzepisykulinarne.com. Szczególnie zainteresował mnie wątek zanurzania frytek w wodzie z cukrem, bardzo fajny pomysł, skórka rzeczywiście chrupiąca! Na innych blogach znalazłam też informację, że frytki przed włożeniem do pieca można podgotować we wrzątku 5 minut, ciekawy pomysł  - jak widać są różne wersje! Przygotowanie frytek jest proste, choć pracochłonne, ale warto. Do tego polecam sos czosnkowy i surówkę, smacznego :-)

Składniki na frytki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawa do ziemniaków

Sos czosnkowy:

  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku lub koperek suszony
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 5-6 ząbków czosnku

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze słupki, tak jak na frytki :-) Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 - 220 stopni C.

Do miski wlać zimną wodę, wsypać cukier, zamieszać do rozpuszczenia. Wrzucić do wody pokrojone ziemniaki, moczyć 5 minut. Powstanie dzięki temu warstwa cukru, która następnie się skarmelizuje. Frytki będą bardziej chrupiące i bez słodkiego smaku.

Po tym czasie frytki osączyć z wody, wysuszyć w papierowym ręczniku, wrzucić do miski, doprawić papryką, solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków według uznania, dodać olej, wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać przygotowane frytki - ziemniaki nie powinny być położone jeden na drugim. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut (opcja góra - dół) . Tak 5 minut przed końcem pieczenia nastawić piekarnik na opcję góra, wtedy frytki fajnie się zrumienią na wierzchu.

Sos czosnkowy:  jogurt wymieszać z majonezem, dodać starty czosnek, posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem. Dodać ocet jabłkowy, wszystko wymieszać, gotowe!



Smacznego!

sobota, 14 kwietnia 2012

Połączenie brokułów, kukurydzy, smażonego kurczaka i czosnku jest idealne. Przepis na sałatkę brokułową otrzymałam od Dominiki i Grzesia, których serdecznie pozdrawiam :-). Zachęcam do wypróbowania,  to jedna z moich ulubionych sałatek, pyszotka!

Składniki:

  • 2 duże brokuły
  • puszka kukurydzy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól
  • przyprawy do kurczaka

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić według uznania, usmażyć na patelni na złoty kolor. Kukurydzę osączyć z zalewy. Brokuły podzielić na różyczki, umyć, wrzucić na osolony wrzątek i gotować tak 5 minut (muszą być miękkie).

Wszystkie składniki wymieszać. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem. Całość doprawić solą według uznania, wszystko razem wymieszać, gotowe!

Smacznego!

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi