Sprawdzone przepisy
wtorek, 26 kwietnia 2011

Nadrabiam zaległości świąteczne w publikowaniu przepisów:-). Polecam do wypróbowania (na następne święta, a może i szybciej....) babkę cytrynową ze starego przepisu mojej mamy, pycha!

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru kryształu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cytryna lub cały olejek cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypywania
  • bułka tarta
  • margaryna do wysmarowania formy

Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem do białości. Do puszystej masy dodać sok i skórkę startą z całej cytryny (cytryna musi być sparzona i wyszorowana). Zamiast cytryny awaryjnie można wlać cały olejek cytrynowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Przelać ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki z korytkiem. Można też użyć prostokątnej foremki tzw. keksówki, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.


Smacznego!

18:24, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (5) »
czwartek, 21 kwietnia 2011

Nic tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka, wędzona we własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam!

Składniki na marynatę:

  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • sól do marynaty (proporcja na 1 litr wody dać 8 dag soli)
  • 2-3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • 3 duże szynki + boczek

Marynatę zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać. Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni, co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem.

Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić.

Zagotować nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin. Na końcu mięso osączyć i ostudzić.

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi