Sprawdzone przepisy
piątek, 30 kwietnia 2010

Upiekłam dzisiaj ciasto drożdżowe z śliwkami. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju drożdżowce z owocami. Przepis znalazłam na stronie internetowej (źródło poniżej), śliwki leżały w zamrażarce:-) Pomyślałam, że do kawy takie ciastko drożdżowe będzie idealne, tym bardziej, że jutro rozpoczyna się długi majowy weekend i w domu coś słodkiego musi być. Spróbujcie, może przygotowanie ciasta drożdżowego jest pracochłonne, ale naprawdę opłaca się!

Składniki na ciasto drożdżowe:
10 dkg drożdży
3 łyżki letniego mleka
1 łyżka cukru

5 jajek dużych (lub 6 małych)
1 szklanka cukru
2/3 kostki masła lub margaryny
zapach (lub cukier) waniliowy
szczypta soli
1/2 l mleka
1 kg mąki pszennej

Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
wiórki kokosowe

Dodatkowo:
około 1 kg śliwek

Mąkę przesiać do dużej, głębokiej miski i zrobić w środku dołek. W małym garnuszku rozkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki letniego mleka (najlepiej palcem sprawdzić, czy nie parzy, bo zbyt ciepłe zabije drożdże, a w za zimnym zaczyn będzie rosnąć za długo) i łyżkę cukru. Wszystko trzeba dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
W tym czasie podgrzać pół litra mleka (znów ma być dobrze ciepłe, ale nie gorące) i stopić 2/3 kostki masła lub margaryny. Przygotować resztę składników.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość wlać delikatnie cały zaczyn do dołka w mące, zasypać lekko mąką, dodać roztopione masło, wbić całe jaja, wsypać cukier, zapach, szczyptę soli. Następnie wlać około połowy mleka i zacząć wyrabiać ciasto. Po połączeniu wszystkich składników, kiedy mamy już w miarę jednolitą masę, wlać połowę pozostałego mleka. Jeśli podczas wyrabiania ciasto będzie zbyt gęste, tzn. będzie się bardzo ciężko wyrabiać, to można dodać resztę mleka. Ciasto powinno być elastyczne, trzeba je energicznie wyrabiać, chodzi o to, aby do ciasta wprowadzić jak najwięcej powietrza.

Wyrabiać około 20-30 minut, aż ciasto zacznie "odchodzić" od ręki. Najlepiej dotknąć ręką powierzchni ciasta i szybko oderwać, jak się ciągnie, to trzeba jeszcze wyrabiać, jak szybko się rwie, to jest gotowe. Pod koniec wyrabiania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową.

Z ciasta uformować dużą kulę, włożyć do miski i przykryć czystą ściereczką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość (od 40 minut do 1,5 godziny). W międzyczasie przygotować owoce, trzeba je umyć, osuszyć i przekroić na pół.

Wyłożyć 2 średniej wielkości blachy papierem do pieczenia. Gdy ciasto już wyrośnie, przerzucić je na stolnicę i podzielić na połowę. Jedną część wrzucić  z powrotem do miski, drugą rozwałkować na stole na prostokąt trochę mniejszy od wielkości naszej blachy, na grubość mniej więcej 1,5 cm. Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na blaszkę, rozwałkować delikatnie na całej powierzchni. Ułożyć owoce tak, aby się stykały, ale żeby pozostawić ciastu trochę miejsca do wyrośnięcia.

Połączyć składniki na kruszonkę, do masła wrzucić mąkę i cukier, nie zagniatać, zrobić ze skadników takie kuleczki, można dodać wiórki kokosowe. Ciasto pokryć kruszonką, zostawić ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, aż brzegi i kruszonka będą złociste, a środek upieczony (sprawdzić patyczkiem). Analogicznie postąpić z drugą połową albo zrobić z niej coś innego.

Smacznego:-)

Źródło: www.pinezka.pl

czwartek, 29 kwietnia 2010

Swojska szynka wędzona to dla mnie wspomnienie dzieciństwa! Moja babcia wędziła taką szynkę zawsze na święta, nie zapomnę  tego nigdy. Teraz mogę jedynie korzystać z receptury, którą moja babcia pozostawiła mi w testamencie, gorąco polecam!

Mięso:

  • szynka wieprzowa (kilka sztuk)

Zalewa:

  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli peklowej
  • 5 liści laurowych (pokruszone)
  • 15 dag ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3  łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka roztartego suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1/2 główki świeżego czosnku

Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać cukier, sól peklującą i dokładnie wymieszać.

Szynki dokładnie umyć i osączyć z wody i naciąć od góry i dołu przy kości (uwaga: szynkę nastrzykiwać dość gęsto zalewą w okolicach kości).


Szynkę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej, lub z braku takiego naczynia można szynkę włożyć do plastikowego worka, wlać marynatę i szczelnie zawiązać), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temperaturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na czternaście dni. Mięso przewracać w zalewie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Mięso wyjąć z zalewy, osączyć, oczyścić z przypraw i osuszyć czystą ściereczką.
Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu na dwa do trzech dni do obsuszenia.

Wędzić tak długo, aby nie była surowa w środku (niezbyt duża szynka powinna się wędzić ok. 5 godzin).


Smacznego !


wtorek, 27 kwietnia 2010


Przedstawiam Wam zaległy przepis  na barszcz czerwony, robiłam go na Wielkanoc. Polecam, to smaczny barszczyk z przepisu mojej mamy, kolejna perła z lamusa:-)

Składniki:

  • 50 dag buraków ćwikłowych
  • 50 dag mięsa wieprzowego z kością
  • 25 dag włoszczyzny
  • 5 dag cebuli
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • 1 szklanka kiszonego barszczu lub koncentrat 
  • sól, cukier, pieprz
  • min. 4 ząbki czosnku
  • ocet lub kwasek cytrynowy
Buraki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, pokroić drobno, zalać wrzącą wodą, gotować, odcedzić. Cebulę pokroić na większą kostkę i zrumienić na oleju.

Mięso i kości opłukać, zalać wodą, posolić, ugotować wywar, po dogotowaniu dodać oczyszczoną włoszczyznę i zrumienioną cebulę. Wywar dogotować i odcedzić.

Połączyć wywar z mięsa i z buraków, dodać kiszony barszcz, zagotować. Następnie dodać ocet (albo kwasek cytrynowy), sól, cukier do smaku i roztarty czosnek. Z zagotowanego barszczu zebrać z powierzchni tłuszcz. Podawać na talerzach, lub w filiżankach.

Smacznego:-)


22:34, katarzyna_sar
Link Komentarze (5) »
niedziela, 25 kwietnia 2010

W ten weekend upiekłam szarlotkę. Przepis znalazłam w ksiażce "Nowe przepisy Siostry Anastazji".  Szarlotkę robi się szybko, a do tego smakuje wybornie, moja rodzinka wciągnęła wszystko:-)  Można podawać ją na ciepło lub z bitą śmietaną, polecam!

Składniki na ciasto:
70 dkg mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła lub margaryny
1 proszek do pieczenia

5 jajek

1 cukier waniliowy

Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
2 cukry waniliowe
pół szklanki cukru kryształu
cynamon (opcjonalnie)

Lukier cytrynowy:
25 dkg cukru pudru
4 łyżki wody
3 łyżki soku z cytryny

Masło lub margarynę posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia. Cukier, cukier waniliowy roztrzepać z jajkami, połączyć z mąką, wyrobić ciasto i podzielić na 2 części.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo pokroić na plastry. Dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś lubi można dodać, także cynamon. Smażyc około 20 minut, ciągle mieszając, przestudzić.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć jedną cześć ciasta, przykrywając dno i boki blachy, nakłuć widelcem. Wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć widelcem.

Piec około 1 godziny (ja piekłam 50 minut) w temperaturze 180 stopni C.

Placek można polukrować. Cukier puder wysypać na miskę, dodać gorącą wodę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki, dodać więcej cukru pudru - jeśli za gęsty dolać wody.

Smacznego:-)

16:59, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (13) »
piątek, 23 kwietnia 2010

Klejenie pierogów jest bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko:-) Pyszne pierogi z nadzieniem serowym , oblane masełkiem i posypane cukrem, mniam, nie ma nic lepszego. Warto się natrudzić, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:
70 dkg mąki
2 jajka
250 ml wody

sól

Farsz:
1 kg twarogu
2 cukry waniliowe
30 dkg cukru
2 żółtka

Dodatkowo:
masło do polania pierogów
cukier kryształ do posypania

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wrzucić jajka, posiekać z mąką. Dodać gorącą wodę i zagnieść ciasto. Podzielić  na 2 części, żeby nie wyschło.

Przygotować farsz: ser przemielić, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzeć wszystko na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkować cienko, wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyc farsz,  złożyć ciasto na pół i zlepić. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wrzucać do wrzatku, zamieszać, przykryć, a kiedy wypłyną zdjąć pokrywkę, gotowacć jeszcze 1-2 min. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek. Podawać  posypane cukrem i polane roztopionym masłem .


Smacznego:-)

czwartek, 22 kwietnia 2010

Prosta i zdrowa surówka marchewkowa z sosem czosnkowym, doskonale nadaje się do obiadu, gorąco polecam!

Składniki na surówkę:
3 jabłka
3 marchewki
1 czerwona cebula

Sos:
majonez
5 ząbków czosnku (można dać więcej)
sól, pieprz

pęczek natki pietruszki
kwasek cytrynowy lub sok z połowy cytryny

Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić, wszystko włożyć do miski, doprawić. Wcisnąć sok z cytryny lub posypać kwaskiem cytrynowym. Natkę pietruszki umyć, drobno pokroić, wsypać do surówki i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Czosnek utrzeć z solą, wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem.  Gotowy sos dodać do reszty i wyszstko dokładnie wymieszać.

Smacznego:-)

wtorek, 20 kwietnia 2010

Musiałam wykorzystać ajerkoniak, który od jakiegoś czasu stał u mnie w lodówce. Postanowiłam, że wymyślę jakiś placek z kremem, którego bazą będzie ajerkoniak i udało się:-) Ciasto bardzo proste, bo biszkoptowe, przełożone kremem, owoce i do tego galaretka. Nie trzeba niczego więcej, do kawy w sam raz, polecam!

Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem ajerkoniakowy:
200 ml ajerkoniaku
kostka masła lub margaryny
2 cukry waniliowe
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 litrowy słoik brzoskwiń albo 1 kg świeżych brzoskwiń

Dodatkowo:
1 litrowy słoik brzoskwiń albo 1 kg świeżych brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe (ja dałam truskawkowe)
2 kieliszki spirytusu albo wódki
pół szklanki ciepłej wody
sok z połowy cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 łyżeczka cukru

3 szklanki gorącej wody


Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Gdy biszkopt ostygnie nawilżyć go. Przygotować wodę do nawilżenia biszkoptu, tj. pół szklanki ciepłej wody + łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny. Do tego dodać 1 łyżeczkę cukru, spirytus i dokładnie wymieszać. Następnie nawilżyć cały biszkopt.

Brzoskwinie obrać, umyć albo wyciągnąć ze słoika i odsączyć z zalewy.

Galaretki wysypać na miskę, zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia.

W międzyczasie przygotować krem ajerkoniakowy. Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować. Do pół szklanki mleka dodać 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Rozmieszać i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z 1 kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać. Dodać cukry waniliowe, cukier kryształ oraz ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec pokroić brzoskwinie w kostkę (1 słoik lub 1 kg brzoskwiń), wrzucić do kremu, delikatnie wymieszać łyżką.

Jeśli biszkopt wyjdzie wysoki, można go przekroić na pół i 3/4 kremu rozsmarować w środku, a na wierzch wyłożyć resztę kremu. Jeśli wyszedł niski cały krem wyłożyć na wierzch biszkoptu i dokładnie wyrównać.

Drugą część brzoskwiń wyłożyć na krem, układać przy sobie wypukłą stroną brzoskwiń. Na koniec zalać tężejącą się galaretką. Żeby galaretka nie uciekała na boki blachy, trzeba wcześniej usztywnić boki blachy i włożyć tam kawałki papieru. Poczekać, aż galaretka stężeje i można jeść:-)

Smacznego:-)

poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Dzisiaj obchodzimy "DZIEŃ CZOSNKU". W związku z tym przygotowałam lekką i pyszną kolację , tj. makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, posypany żółtym serem, pychotka!

Składniki:
opakowanie makaronu
20 dkg żółtego sera
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku

1 mała cebula
4 świeże pomidory albo pomidory z puszki

sól, pieprz


Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Ząbki czosnku, obrane pomidory, cebulę rozetrzeć razem, aby powstał sos. Dodać do sosu olej, doprawić solą i pieprzem.

Polać sosem makaron, dokładnie wymieszać, posypać startym serem, gotowe!

Smacznego:-)


 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi