Sprawdzone przepisy
środa, 21 marca 2018

Pasta twarogowa z olejem lnianym składa się przede wszystkim z twarogu i oleju lnianego, ale można jeść ją na słodko i ostro. To bardzo prosta, bardzo zdrowa i szybka wykonaniu pasta. Robię ją bardzo często, bardzo lubię z kurkumą i czosnkiem. Dzięki niej można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 3 - 4 łyżki oleju lnianego
  • około 150 g dobrego twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu -  ilość uzależniona jest od gęstości, która chcemy uzyskać
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • 2 ząbki czosnku

Do blendera dodać 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki jogurt, 2 szczypty kurkumy,  czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, powinien przypominać serek homogenizowany.

Pastę możemy przygotować:

- w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon

w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.

- w wersji z ziołami: bazylia, mięta

- w wersji z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie

Smacznego!

poniedziałek, 19 marca 2018

Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto z dynią i prażonymi orzechami. Połączenie idealne! Zachęcam do wypróbowania w sezonie dyniowym i nie tylko. Jeśli macie zapas zamrożonej dyni możecie jej użyć - ja dałam puree z dyni. Ciasto udane, zniknęło w mig, najlepsze jest na drugi dzień, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki na foremkę o wymiarach 20x20:

  • 1 jajko
  • 90 g cukru brązowego
  • 75 g masła, roztopionego
  • ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni lub puree z dyni
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • około 25 g orzechów włoskich posiekanych lub pistacji (można pomieszać)

Orzechy włoskie uprażyć na patelni i posiekać bardzo drobno (malakserem lub nożem). Dynię umyć i pokroić. Wydrążyć środek z pestkami, obierać ze skóry i pokroić w kostkę. Włożyć do malaksera i bardzo drobno posiekać.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odłożyć na bok. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, wymieszać jajko z cukrem, roztopionym masłem i dynią. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy włoskie i krótko wymieszać.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm. Piec od 28 do 35 minut w temperaturze 180°C na drugiej półce od dołu (funkcja góra - dół), do suchego patyczka. Ja upiekłam ciasto z podwójnej porcji i użyłam foremki keksówki o wymiarach 35 x 12 cm i piekłam około 40 -50 minut do tzw. suchego patyczka. Wszystko zależy od piekarnika, musicie czuwać i sprawdzać co jakiś czas. Ostudzone ciasto z dynią udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać orzechami i pistacjami.


Smacznego!



Tagi: dynia orzechy
13:18, katarzyna_sar , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 marca 2018

Tort Hello Kitty powstał specjalnie dla mojej córeczki, która w zeszły weekend skończyła 5 lat :-). Tort był przełożony kremem czekoladowym, kwaskowym dżemem oraz gorzką czekoladą. Dekoracja została wykonana z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej. Zachęcam do wypróbowania.

Biszkopt:

  • 10 jaj
  • szklanka drobnego cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

1 szklanka = 250 ml

Krem czekoladowy:

  • 1 litr śmietany kremówki 30 %
  • 300 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (3 tabliczki)
  • 4 śmietan Fixy 

Dodatkowo:

  • dżem kwaskowy, ja użyłam dżemu z aronii i jabłek
  • tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g

Poncz:

  • sok z całej cytryny
  • szklanka ciepłej wody

Krem na bazie bezy szwajcarskiej:

  • 300 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g białek (3-4 sztuki)
  • 200 g cukru kryształu
  • szczypta soli
  • ewentualne barwniki
  • ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy

Biszkopt: rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Połączyć oba rodzaje mąki. Starannie oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, zacząć ubijać pianę. Gdy piana zrobi się biała, ale nie będzie jeszcze zupełnie sztywna, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru, nie przerywając upijania, aż do momentu, gdy stanie się bardzo sztywna. Od tego momentu używać szpatułki i dodawać stopniowo żółtka. Wsypać połączone mąki na sitko i przesiać pierwszą partię mąki na pianę. Delikatnie wymieszać posługując się szpatułką. Przesiewać mąkę partiami, delikatnie łączyć ją z masą jajeczną powolnymi, okrężnymi ruchami od dołu ku górze. Gotową masę przelać do przygotowanej formy o średnicy 28-29 cm i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić płynnym ruchem ciasto od boków formy i wyjąć na kratkę. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Żeby tort był jeszcze wyższy można upiec 2 biszkopty z 6 jaj. Link do przepisu na biszkopt z 6 jaj podaję poniżej. Wtedy spokojnie będziecie mieć 4 blaty. Ja przekroiłam biszkopt na 3 blaty.

Przygotować ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotować i zalać nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawić na kilka minut pod przykryciem, potem wymieszać aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca włożyć ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Na drugi dzień ganache czekoladowy ubić na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodać śmietanFix dla utrwalenia.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 lub 4 blaty (u mnie 3). Przygotować poncz: wymieszać wodę z sokiem z cytryny. Na paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto włożyć kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Pierwszy blat nasączyć ponczem. Krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć obręcz z kremu na około spodu. Do środka nałożyć dość grubą warstwę dżemu i rozsmarować. Wycisnąć na dżem nieco kremu, na który przyklei się kolejny spód. Drugi krążek nasączyć ponczem i posmarować kremem a następnie posypać pokrojoną gorzką czekoladą. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym kremem. Tort włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień przygotować krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej. Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny. Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut). Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zważyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‚mlaskanie’ kremu. Można przystąpić do dekorowania. Na ozdobienie tortu o średnicy 28-29 cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników.

Dekoracja tortu:  jak tort się schłodzi obsmarować kremem maślanym wierzch i boki tortu, wyrównać i włożyć jeszcze raz do lodówki, żeby krem się schłodził (min. 3 godziny). Dzięki temu dekoracja nie spadnie z tortu. Wyciąć wycięty szablon Hello Kitty, obrysować np. wykałaczką. Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to kolory: żółty, czarny, czerwony, różowy i biały. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować). Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylki :

- do wypełnienia buzi użyłam żółtego kremu i tylki okrągłej Wilton nr. 2.;

- do oczków i konturów Hello Kitty użyłam czarnego kremu i tylki okrągłej Wilton nr. 2;

- do kokardy użyłam czerwonego kremu i tylki okrągłej Wilton nr. 2;

- do twarzy Hello Kitty używamy białego kremu oraz tylki otwartej  gwiazdki Wilton nr. 18;

-  do uzupełnienia reszty na wierzchu, boków tortu użyłam różowego kremu oraz tylki otwartej  gwiazdki Wilton nr. 32.

 

Linki:

Biszkopt z 6 jaj: link

Biszkopt z 10 jaj: link

Krem czekoladowy: link

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej: link


Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi