Sprawdzone przepisy
sobota, 30 marca 2013

 

RADOSNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

SPĘDZONYCH W GRONIE RODZINNYM,

SMACZNEGO JAJKA

ŻYCZY

KASIA Z RODZINĄ

sobota, 16 marca 2013

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Taki ryż jadłam w przedszkolu, przygotowywała mi go również moja babcia. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu :-). To danie bierze udział w akcji: "Z zeszytu mojej babci " i "Zimowe jabłuszka", pyszota, polecam!

Składniki (ilość - na duże naczynie żaroodporne):

  • 2 kg jabłek
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 8 woreczków ryżu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • kilka łyżek wody
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • pół kostki masła

Ugotować ryż w osolonej wodzie na półtwardo - ja gotowałam 10 minut (na opakowaniu pisało 18 minut). Masło pokroić w kostki.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukry, cynamon, wszystko wymieszać w garnku. Podsmażyć na kilku łyżkach wody - tak około 25 minut.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, kostki masła (wcisnąć w ryż), jabłka z cynamonem, ryż.... (ja przełożyłam warstwy 3 razy), na koniec zalać wszystko śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut.



Smacznego !

   

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi