Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 26 marca 2012

Na blogu znów tortowo :-) a to dlatego, że ostatni kwartał tamtego roku i początek nowego to u mnie w domu wysyp urodzin:-) Wymyśliłam tym razem na urodziny mojej chrzestnej tort maślany z płatkami migdałowymi i wiśniami. Mam nadzieję, że jak skusicie się na jego wypróbowanie, zasmakuje Wam, polecam!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej (1 szklanka - 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Poncz:

  • 100 ml wódki lub spirytusu
  • ciepła woda

Składniki na kremy:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 kostki masła lub margaryny (1 kostka - 25 dag)

Dodatkowo:

  • wiśnie z kompotu bez pestek
  • dżem malinowy
  • paczka płatków migdałowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.

Przygotować krem. W dużym garnku zagotować wodę (1-2 szklanki). Na większy garnek wstawić mniejszy w taki sposób, aby dno nie dotykało do wody. W mniejszym garnku ubić całe jajka z cukrem. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści, a z jajek powstanie pyszna masa. Tak powstałą masę wystudzić i następnie dodawać po  łyżce do ubitego masła lub margaryny. Powstanie pyszny maślany krem.

Pierwszy biszkopt posmarować kremem, na nim rozłożyć dżem malinowy, przykryć drugim biszkoptem. Drugi biszkopt posmarować ponownie kremem maślanym, następnie rozrzucić pokrojoną w nierówne kawałki czekoladę i posypać płatkami migdałowymi, przykryć to trzecim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować reszta kremu, wyrównać (ja maczam zawsze nóż w gorącej wodzie).

Na wierzchu torta ułożyć osączone wiśnie na przemian z płatkami migdałowymi. Boki wyłożyć równo płatkami migdałowymi, gotowe !

Smacznego!


sobota, 17 marca 2012

Tym razem inne krokiety, bo z farszem szpinakowym i żółtym serem, przepis według własnego pomysłu. Pierwszy raz robiłam i raczej nie skończy się na jednym razie. Krokiety są pyszne, bardzo lubię połączenie szpinaku z czosnkiem. Polecam do wypróbowania na imprezkę, na pewno zaskoczycie swoich gości, pozdrawiam :-)

 Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 Składniki na nadzienie:

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • 20 dag żółtego sera

 Dodatkowo:

  • mąka krupczatka
  • bułka tarta
  • jajka
  • olej do smażenia krokietów

Mleko wlać do garnka, dodać sól, przesianą mąkę, jajka, wszystko razem zmiksować, odstawić na 20 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę mineralną i jeszcze raz zmiksować. Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za gęste (wtedy łatwo rozprowadzi się na patelni). Naleśniki smażyć z każdej strony na złoty kolor na małej ilości oleju.

Przygotować nadzienie ze szpinaku. Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Gotować tak długo, aż woda odparuje. W międzyczasie pokruszyć kostkę rosołową, dodać do szpinaku, doprawić według uznania solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, szpinak lekko ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać starte ząbki czosnku oraz starty żółty ser, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku rozsmarować masę szpinakową, zwinąć naleśnik z farszem w rulon jak gołąbki. Obtaczać każdy kawałek w mące krupczatce, w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Krokiety smażyć na bardzo wolnym ogniu na złoty kolor, okręcając z każdej strony i lekko dociskając. 


 Smacznego !

piątek, 16 marca 2012

Często na śniadanie lub kolację robię parówki z żółtym serem zapiekane w cieście francuskim. Bardzo proste w wykonaniu i szybkie danie, mi najlepiej smakują polane keczupem:-)

Składniki na 6 osób:

  • 12 parówek
  • 30 dag sera
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • keczup
  • oliwa

Ciasto francuskie pokroić na takie prostokąty, żeby parówka mieściła się w nich wzdłuż i wszerz. Ser żółty pokroić w plastry. Każdą parówkę owinąć plastrem żółtego sera, wkładać do ciasta francuskiego i dokładnie zlepić wszystkie boki.

Blachę delikatnie posmarować olejem Piec 20 minut w temperaturze 200 °C, aż ciasto zrobi się rumiane. Gorące parówki polać keczupem, podawać z pieczywem.

Smacznego !

czwartek, 15 marca 2012

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to szybka i treściwa propozycja obiadowa dla całej rodziny, przepis znalazłam na stronie Kuby, polecam do wypróbowania :-)

Składniki na 6 osób:

  • 10 ziemniaków
  • 5 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag dowolnej kiełbasy
  • 25 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml śmietany 18 %
  • sól, pieprz

Ugotować ziemniaki np. w mundurkach, obrać i pokroić w talarki o dowolnej grubości. Cebulę pokroić w piórka a czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni. Kiełbasę pokroić w talarki i dorzucić do cebuli i czosnku. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.

Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, wyłożyć mieszankę cebulowo - kiełbasianą. Wyłożyć drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch ułożyć ostatnią porcję ziemniaków.

Całość zalać śmietaną wymieszaną z startym serem, jajkiem, solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut.

Smacznego !

środa, 14 marca 2012

Przedstawiam pomysł na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym. Pierwszy raz przygotowałam ją na urodziny mojego taty i karkówka zasmakowała moim domownikom:-) Jest to szybki pomysł na obiad lub na imprezkę, ponieważ można karkówkę zrobić dzień wcześniej i zapiec przed samym podaniem. Przepis dostałam od cioci Krysi, którą pozdrawiam:-)

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 5 cebul
  • olej
  • przyprawa do mięsa

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka keczupu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1/2 łyżeczki soli

Mięso pokroić w plastry około 1 cm. Nie rozbijać, posypać przyprawą do mięsa i odstawić na chwilę do lodówki (minimum 1 godzinę). Po tym czasie upiec na oleju na złoty kolor, wystudzić.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki sosu, doprawić według uznania. Plastry karkówki układać warstwami na przemian z cebulą, zalać sosem pomidorowym, odstawić w chłodne miejsce, najlepiej wieczorem, dzień wcześniej.

Na drugi dzień przed samym podaniem zapiec przygotowaną karkówkę tak około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, mięso musi się zapiec, czas możecie regulować według uznania, uważajcie żeby mięso się nie rozgotowało.

Smacznego!

poniedziałek, 12 marca 2012

Zgodzicie się chyba ze mną, że na każdej imprezie imieninowej nie może zabraknąć śledzika:-) Śledzie powinny gościć także częściej na naszych stołach bez okazyjnie, ponieważ ryby są bardzo zdrowe. Wersje przygotowania śledzi są różnorodne. Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na śledzie pod pierzynką, który znalazłam na blogu Peli. Polecam, mam nadzieję, że taka wersja przypadnie Wam do gustu:-)

Składniki:

  • 1,5 kg płatów śledziowych
  • 2 jabłka
  • 1,5 cebuli
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Śledzie wcześniej wymoczyć, minimum tak około 3 godzin, następnie pokroić w dowolny sposób (kostka, kwadraty, paseczki) i ułożyć na salaterce. Jabłka i ogórki zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę.

Przygotować pierzynkę: połączyć majonez, śmietanę i jogurt, dodać musztardę, wymieszać. Wrzucić do pierzynki jabłka, ogórki i cebulę, dokładnie połączyć. Na koniec doprawić według uznania pieprzem, solą i cukrem.

Proporcje śmietany, jogurtu i majonezu proponuję Wam zrobić również według Waszego uznania. Śledzie przykryć pierzynką, schłodzić w lodówce minimum 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!


czwartek, 08 marca 2012

 



Akcja "Naleśniki na różne sposoby" zakończona!


Chciałabym podziękować Wam za liczny udział w akcji :-).

Przepisy i zdjęcia, które dodaliście do akcji są bardzo fajne, ciekawe i różnorodne. Jestem pod wielkim wrażeniem, dzięki :-)

Podsumowanie akcji pojawi się wkrótce na moim blogu :-)

 

Pozdrawiam

Kasia :-)

Tagi: akcje
08:33, katarzyna_sar , Info/zabawy blogowe
Link Dodaj komentarz »
środa, 07 marca 2012

Na moje urodziny upiekłam tort kawowo - czekoladowy. Przepis znalazłam na stronie: kulinarne info. Bardzo dobry, połączenie kawy i czekolady idealnie do siebie pasuje, gorąco zachęcam do wypróbowania:-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Poncz:

  • 100 ml wódki lub spirytusu
  • ciepła woda

Składniki na kremy:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kawy mielonej do posypania tortu
  • dżem brzoskwiniowy

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.

Przygotować krem. W dużym garnku zagotować wodę (1-2 szklanki). Na większy garnek wstawić mniejszy w taki sposób, aby dno nie dotykało do wody. W mniejszym garnku ubić całe jajka z cukrem. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści, a z jajek powstanie pyszna masa. Tak powstałą masę wystudzić i następnie dodawać po  łyżce do ubitego masła lub margaryny. Powstanie pyszny maślany krem. Podzielić go na dwie porcje. Do jednej dodać napar z kawy wraz z tzw. fusami, a do drugiej porcji rozpuszczoną czekoladę.

Biszkopty przełożyć kremami. Pierwszy biszkopt posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim biszkoptem, który najpierw posmarować dżemem brzoskwiniowym a potem kremem kawowym, przykryć trzecim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować kremem czekoladowym. Krem będzie równo wygładzony, jeśli będziemy maczać nóż w gorącej wodzie.

Na wierzchu torta zrobić dowolny wzór kremem kawowym, ja zrobiłam rozetki kawowe. Boki i wierzch torta posypać mieloną kawą, gotowe!


Smacznego :-)


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi