środa, 31 marca 2010
Pyszna i zdrowa sałatka z awokado o intensywnym smaku, polecam! Składniki:
Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem, wlać trochę oleju, wymieszać, gotowe! Smacznego !
wtorek, 30 marca 2010
Przepis na ciasto "strzępiec" pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga kulinarnego: My cuisine". Zgadzam się z autorką tegoż bloga, że ciasto strzępiec jest wersją pleśniaka, która różni się recepturą i kolejnością warstw. Od siebie mogę dodać, że ciasto bardzo mi smakowało:-) Jest fantastyczne i pięknie pachnie, a do tego jest proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania :-). Składniki:
Oddzielić żółtka od białek. Mąkę, żółtka, proszek, masło, śmietanę oraz 1/4 szklanki cukru posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić je na pół, a następnie jedną z połówek na 2/3 i 1/3, czyli musisz otrzymać 3 części różnej wielkości. Do średniej części trzeba dosypać kakao, i jeszcze raz zagnieść. Wszystkie części owinąć osobno folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Największą część ciasta rozwałkować lub zetrzeć na grubej tarce na blachę. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekać przez 15 minut. W tym czasie ubić pianę z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i mąki ziemniaczanej. Na podpieczonym spodzie rozsypać bułkę tartą, na to wyłożyć dżem. Na dżem zetrzeć na tarce kakaowe ciasto, następnie wyłóż pianę i zetrzeć ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec wszystko jeszcze przez 40-45 minut, do momentu, aż wierzch się zarumieni. Źródło: http://mycuisine.blox.pl/html Smacznego ! Witam wszystkich kochani:-) Chciałabym poinformować, że na moim blogu została dodana opcja "Wydrukuj przepis". Wystarczy kliknąć na tytuł przepisu, wejść do środka i kliknąć na ikonkę drukowania. Dodatkowo możecie zapisać przepis w pliku pdf. albo wysłać przepis na e-maila. Za pomoc dziękuję Gosi99. Miłego drukowania, pozdrawiam Was:-)
poniedziałek, 29 marca 2010
W niedzielny poranek naszła mnie ochota na coś nie do końca zdrowego, dlatego przygotowałam dla mojej rodzinki hot dogi. Danie proste i szybkie, a jakie pyszne. Parówka w bułce z musztardą i keczupem smakowała przepysznie, polecam! Składniki:
Z parówek zdjąć folię i ugotować w wodzie. Bułeczki podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce, a kiedy będą gorące wyjąć, posmarować w środku musztardą lub ketchupem. Następnie wsadzić do środka gorącą parówkę.` Jeśli nie macie bułek na hot dogi wykorzystajcie bagietki. Procedura postępowania jest taka sama, tylko na końcu trzeba przeciąć bagietki i włożyć do środka parówkę. Ser żółty pokroić w plastry, położyć na każdym hod - dogu i włożyć je na chwilkę do piekarnika albo do mikrofalówki, tak żeby ser się rozpuścił, gotowe! Smacznego !
niedziela, 28 marca 2010
Dzisiaj bardzo szybko potrzebowałam jakiejś sałatki, bo odwiedzili mnie niespodziewani goście. Pomyślałam, że zrobię kolorową sałatkę, której bazą są papryki. Składniki na szczęście miałam w domu, więc pokroiłam je szybciutko, wymieszałam z majonezem i gotowe! Smaczna i prosta, polecam! Składniki:
Papryki, ogórki, wędliny pokroić w kostkę. Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić kostkę, posypać solą, żeby zmiękła. Kukurydzę osączyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i ponownie wymieszać. Smacznego !
sobota, 27 marca 2010
Dla wszystkich smakoszy szpinaku polecam dzisiaj zapiekankę z mięsem mielonym i szpinakiem. Zapiekanka bardzo nam smakowała, mój mąż zjadł dwa talerze, pomimo tego, że się odchudza;-), pozdrawiam. Składniki:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Oddzielnie usmażyć mięso mielone, połączyć z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, odcedzić, włożyć na patelnię, gotować, aż wyparuje woda. Dodać kosteczkę rosołową i starty czosnek, wymieszać. Następnie dodać rozmącone jajko i śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem. W naczyniu układać warstwami: makaron, szpinak, mięso mielone z cebulą, starty żółty ser i od nowa. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut. Smacznego ! Orzeźwiająca i sycąca sałatka z brzoskwiń i kapusty pekińskiej. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie, polecam! Składniki:
Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w paski, lekko posolić, aby zmiękła, wymieszać. Brzoskwinie konserwowe odsączyć, podzielić na małe kawałki, świeże - umyć i pokroić na ćwiartki. Rodzynki zalać gorącą wodą, aby nieco zmiękły. W dużym naczyniu wymieszać owoce z kapustą pekińską. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, całość wymieszać, posypać rodzynkami. Smacznego !
środa, 24 marca 2010
Kolejny chlebek na blogu:-), bardzo zdrowy z ziarnami. Zaletą tego chleba jest to, że nie trzeba go wyrabiać, tylko miesza się go drewnianą łyżką. Bardzo prosty, a jaki smaczny, z chrupiącą skórką, polecam! Składniki:
Mąkę przesiać, dodać łyżkę soli, dokładnie wymieszać, zrobić dołek. Drożdże z cukrem rozrobić, wlać je do mąki, następnie dodać 1 litr ciepłej wody wody i rozrobić rozczyn. Poczekać do wyrośnięcia i dodać wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części, włożyć do keksówek i znów pozostawić do wyrośnięcia. Chlebek na wierzchu posmarować lekko wodą, posypać ziarnem lub makiem. Włożyć do piekarnika w temp 180-200 stopni C. Piec 1 godzinę 20 minut. Smacznego ! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
![]() ![]() ![]() Kuchnia na 5 ![]() Online ![]() |