Sprawdzone przepisy
środa, 31 marca 2010

Pyszna i zdrowa sałatka z awokado o intensywnym smaku, polecam!

Składniki:

  • awokado - 2 sztuki
  • cebula
  • papryka
  • 2 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny


Kukurydzę i fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Awokado obrać, pokroić w paski, pokropić sokiem z cytryny. Paprykę i pomidory umyć, pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w krążki, można sparzyć wrzątkiem, żeby się nie odbijała. Czosnek rozgnieść z odrobiną soli.

Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem, wlać trochę oleju, wymieszać, gotowe!

Smacznego !

wtorek, 30 marca 2010

Przepis na ciasto "strzępiec" pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga kulinarnego: My cuisine". Zgadzam się z autorką tegoż bloga, że ciasto strzępiec jest wersją pleśniaka, która różni się recepturą i kolejnością warstw. Od siebie mogę dodać, że ciasto bardzo mi smakowało:-) Jest fantastyczne i pięknie pachnie, a do tego jest proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kwaskowy dżem lub powidła śliwkowe
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki bułki tartej

Oddzielić żółtka od białek. Mąkę, żółtka, proszek, masło, śmietanę oraz 1/4 szklanki cukru posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić je na pół, a następnie jedną z połówek na 2/3 i 1/3, czyli musisz otrzymać 3 części różnej wielkości. Do średniej części trzeba dosypać kakao, i jeszcze raz zagnieść. Wszystkie części owinąć osobno folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.

Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Największą część ciasta rozwałkować lub zetrzeć na grubej tarce na blachę. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekać przez 15 minut.

W tym czasie ubić pianę z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i mąki ziemniaczanej. Na podpieczonym spodzie rozsypać bułkę tartą, na to wyłożyć dżem. Na dżem zetrzeć na tarce kakaowe ciasto, następnie wyłóż pianę i zetrzeć ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec wszystko jeszcze przez 40-45 minut, do momentu, aż wierzch się zarumieni.

Źródło: http://mycuisine.blox.pl/html

Smacznego !

17:51, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »

Witam wszystkich kochani:-)

Chciałabym poinformować, że na moim blogu została dodana opcja "Wydrukuj przepis". Wystarczy kliknąć na tytuł przepisu, wejść do środka i kliknąć na ikonkę drukowania. Dodatkowo możecie zapisać przepis w pliku pdf. albo wysłać przepis na e-maila. Za pomoc dziękuję Gosi99.

Miłego drukowania, pozdrawiam Was:-)

poniedziałek, 29 marca 2010

W niedzielny poranek naszła mnie ochota na coś nie do końca zdrowego, dlatego przygotowałam dla mojej rodzinki hot dogi. Danie proste i szybkie, a jakie pyszne. Parówka w bułce z musztardą i keczupem smakowała przepysznie, polecam!

Składniki:

  • cienkie parówki
  • 10 dkg żółtego sera
  • musztarda
  • keczup
  • bułki z dziurką typu hot dog albo bagietki

Z parówek zdjąć folię i ugotować w wodzie. Bułeczki podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce, a kiedy będą gorące wyjąć, posmarować w środku musztardą lub ketchupem. Następnie wsadzić do środka gorącą parówkę.`

Jeśli nie macie bułek na hot dogi wykorzystajcie bagietki. Procedura postępowania jest taka sama, tylko na końcu trzeba przeciąć bagietki i włożyć do środka parówkę.

Ser żółty pokroić w plastry, położyć na każdym hod - dogu i włożyć je na chwilkę do piekarnika albo do mikrofalówki, tak żeby ser się rozpuścił, gotowe!

Smacznego !

niedziela, 28 marca 2010

Dzisiaj bardzo szybko potrzebowałam jakiejś sałatki, bo odwiedzili mnie niespodziewani goście. Pomyślałam, że zrobię kolorową sałatkę, której bazą są papryki. Składniki na szczęście miałam w domu, więc pokroiłam je szybciutko, wymieszałam z majonezem i gotowe!  Smaczna i prosta, polecam!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • cebula, najlepiej czerwona
  • ogórki kiszone - 5 sztuk
  • 25 dkg szynki
  • 25 dkg kiełbasy mocno wędzonej
  • majonez
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz

Papryki, ogórki, wędliny pokroić w kostkę. Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić kostkę, posypać solą, żeby zmiękła. Kukurydzę osączyć.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i ponownie wymieszać.

Smacznego !

sobota, 27 marca 2010

Dla wszystkich smakoszy szpinaku polecam dzisiaj zapiekankę z mięsem mielonym i szpinakiem. Zapiekanka bardzo nam smakowała, mój mąż zjadł dwa talerze, pomimo tego, że się odchudza;-),  pozdrawiam.

Składniki:

  • 50 dkg makaronu rurki
  • 20 dkg żółtego sera
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała kosteczka rosołowa
  • jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 średnie cebule 
  • 50 dkg mięsa mielonego 
  • 3-4 łyżki oleju 
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.

Oddzielnie usmażyć mięso mielone, połączyć z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, odcedzić, włożyć na patelnię, gotować, aż wyparuje woda. Dodać kosteczkę rosołową i starty czosnek, wymieszać. Następnie dodać rozmącone jajko i śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem. W naczyniu układać warstwami: makaron, szpinak, mięso mielone z cebulą, starty żółty ser i od nowa. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.

Smacznego !

Orzeźwiająca i sycąca sałatka z brzoskwiń i kapusty pekińskiej. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie, polecam!

Składniki:

  • duży jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 500 g świeżych brzoskwiń lub 1 słoik brzoskwiń konserwowych
  • kapusta pekińska
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • trochę soli

Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w paski, lekko posolić, aby zmiękła, wymieszać. Brzoskwinie konserwowe odsączyć, podzielić na małe kawałki, świeże - umyć i pokroić na ćwiartki. Rodzynki zalać gorącą wodą, aby nieco zmiękły. W dużym naczyniu wymieszać owoce z kapustą pekińską.

Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, całość wymieszać, posypać rodzynkami.

Smacznego !

środa, 24 marca 2010

Kolejny chlebek na blogu:-), bardzo zdrowy z ziarnami. Zaletą tego chleba jest to, że nie trzeba go wyrabiać, tylko miesza się go drewnianą łyżką. Bardzo prosty, a jaki smaczny, z chrupiącą skórką, polecam!

Składniki:

  • 1 litr ciepłej wody
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej np. Lubella
  • 5 dkg słonecznika łuskanego
  • 6 łyżek oleju
  • można dodać siemię lniane, pestki dyni

Mąkę przesiać, dodać łyżkę soli, dokładnie wymieszać, zrobić dołek. Drożdże z cukrem rozrobić, wlać je do mąki, następnie dodać 1 litr ciepłej wody wody i rozrobić rozczyn.

Poczekać do wyrośnięcia i dodać wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia.

Następnie podzielić ciasto na dwie równe części, włożyć do keksówek i znów pozostawić do wyrośnięcia. Chlebek na wierzchu posmarować lekko wodą,  posypać ziarnem lub makiem. Włożyć do piekarnika w temp 180-200 stopni C. Piec 1 godzinę 20 minut.

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi