Sprawdzone przepisy
wtorek, 31 grudnia 2013

Dzisiaj Sylwester a ja jeszcze w nastroju świątecznym. Przedstawiam Wam przepis na świąteczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany polewą o nucie amaretto. Piernik ten jadłam w tamtym roku na święta i bardzo mi posmakował. Do tej pory piekłam inny - przepis znajdziecie tutaj. W tym roku upiekłam ten i nie żałuję. Bardzo mi smakuje, jest wilgotny, można upiec go wcześniej i smakować nawet do Sylwestra :-). Im starszy tym lepszy, polecam, za przepis dziękuję cioci Bożenie, którą serdecznie pozdrawiam :-).

Na Sylwestra życzę Wam udanej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Dzisiaj przygotowuję deser, przepisem podzielę się z Wami w najbliższych dniach.

DO SIEGO ROKU!

Ciasto:

  • 1 kostka margaryny - 25 dag
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki kaka0
  • 1 przyprawa do pierników lub cynamon i zmielone goździki po 1 łyżeczce
  • 38 dag miodu sztucznego  (taki słoiczek od dżemu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pokrojone orzechy, rodzynki
  • powidła śliwkowe

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki amaretto

Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem pudrem (mikserem), po kolei dodawać żółtka, mąkę tortową, ziemniaczaną, przyprawę do pierników, sodę, przesiane kakao, na końcu dodać miód, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać rodzynki, orzechy, wszystko wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 minut w funkcji termoobieg (ja piekę do suchego patyczka). Ostudzony piernik przełożyć powidłami śliwkowymi.

Polewa: masło, kakao, cukier, wodę, rozpuścić. Do ostygniętej polewy dodać amaretto, wymieszać. Ciepłą polewą polać piernik.

Smacznego!

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Na Boże Narodzenie upiekłam ciasto biszkoptowe z budyniem jabłkowym i pianką kokosową :-). Polecam, ciasto jest pyszne a połączenie jabłek i kokosu idealnie do siebie pasuje. Przepis znalazłam w książce: "Specjały siostry Anastazji", warto korzystać z takich przepisów, są niezawodne, pozdrawiam!

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Budyń jabłkowy:

  • 1 l kompotu z jabłek (najlepiej ze słoika)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Pianka kokosowa:

  • 4 białka
  • 10 dag cukru kryształu
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier wanilinowy, po 1 żółtku, na końcu lekko wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt można nasączyć sokiem jabłkowym, będzie wilgotny.

Budyń jabłkowy: ugotować budyń na soku z jabłek i wyłożyć gorący na upieczony biszkopt. Ja zblenderowałam jabłka, zagotowałam, w soku rozpuściłam budynie (nie może być grudek), wlałam budynie  do masy jabłkowej i ugotowałam budyń.

Pianka kokosowa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, wiórki kokosowe. Piankę wyłożyć na budyń i na chwilę włożyć do piekarnika. Ja piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg. Pianka musi się lekko zrumienić na złoty kolor.

Smacznego!

piątek, 27 grudnia 2013

Na tegoroczną Wigilię przygotowałam karpia w galarecie według przepisu mojej mamy. To lekkostrawna wersja karpia, polecam :-)

Składniki:

  • karp (około 1,5 kg)
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 marchew
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki żelatyny (najlepiej do ryb)
  • natka pietruszki
  • cukier
  • pieprz, sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Karpia sprawić: oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, płetwy i oczy, dokładnie umyć. Następnie pokroić na dzwonki, osolić, skropić sokiem z cytryny.

Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w cienkie krążki lub słupki, zalać wodą i gotować przez kilka minut. Do warzyw dodać dzwonki z karpia i łeb, dodać sól, cukier, liście laurowe i ziele angielskie, gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (do miękkości).

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, dodać do naczynia z rybą i gotować kilka minut. Na półmisku ułożyć karpia, warzywa, natkę pietruszki, plasterek cytryny i zalać galaretą. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!



poniedziałek, 23 grudnia 2013

 

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia,

dużo zdrowia, miłości, radości

oraz

szczęścia i pomyślności w nadchodzącym roku

życzy

Kasia z rodziną

niedziela, 22 grudnia 2013

W gazetce "Prześlij przepis - krzyżówki" nr. 6/2012 znalazłam przepis na prosty przepis na kotlet szwajcarski. Jest to danie szybkie do wykonania, kotlet można przygotować również z cielęciny, schabu, filetu z kurczaka. Mięso można także posmarować szpinakiem ze śmietaną lub włożyć do środka plaster pomidora, polecam - bardzo dobre :-). Na świąteczny stół w sam raz, pozdrawiam.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej (ja zrobiłam z filetów z kurczaka)
  • 15 dag żółtego sera w plasterkach
  • 15 dag szynki w plasterkach (może być konserwowa)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki musztardy
  • tymianek
  • słodka mielona papryka
  • mąka krupczatka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka rozkroić i ubić (żeby mięso się za bardzo nie roztrzaskało ubijam przez woreczek foliowy). Mięso oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, tymianek, paprykę. Utrzeć na jednolitą masę. Każdy kawałek mięsa posmarować pastą. Następnie ułożyć po plasterku szynki i żółtego sera.

Mięso zawinąć tak jak rolady, można spiąć wykałaczką. Panierować kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę dusić (kotlety muszą dojść, żeby nie były surowe w środku).

Smacznego!

środa, 11 grudnia 2013

Kiedy za oknem plucha, śnieg, zimno tęsknię za latem. Na chandrę pomaga mi wtedy słodki wypiek z owocami (w zamrażalniku mam sporą ilość sezonowych owoców). Ostatnio dostałam fajny przepis na nieskomplikowane ciasto z truskawkami od mojej koleżanki Zuzi, którą serdecznie pozdrawiam :-). Moim zdaniem ciasto ładnie się prezentuje, jest bardzo smaczne i truskawkowe, polecam !

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Masa:

  • 1/2 l słodkiego mleka
  • 1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier kryształ do smaku

Polewa truskawkowa:

  • 1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
  • 3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier wanilinowy, po 1 żółtku, na końcu lekko wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt można nasączyć np. ciepłą wodą (pół szklanki) wymieszaną z kieliszkiem alkoholu albo z sokiem z cytryny (3-4 łyżki). Do wody można dodać łyżeczkę cukru, ja nie daję bo biszkopt jest słodki.

Masa: w 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie (nie może być grudek). Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym i cukrem kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować (gdy wlewamy budyń należy zmniejszyć gaz pod garnkiem). Kostkę masła lub margaryny utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Polewa truskawkowa: truskawki świeże lub mrożone (te wyłożyć wcześniej z zamrażalnika) zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie masę truskawkową podgrzać, wsypać galaretki i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową. Wierzch można zalać galaretką o dowolnym smaku (ja tego nie zrobiłam).

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi