Sprawdzone przepisy
czwartek, 30 grudnia 2010

Proste i tanie ciasto o smaku winnym, przełożone warstwowo kremem i jabłkami połączonymi z galaretką. Bardzo dobre, polecam!

Składniki na 3 biszkopty:

  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 12 jaj
  • 15 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel wiśniowy

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 galaretki: wiśniowa i agrestowa

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa lub własnej roboty

Przygotować ciasto: ubić białka na sztywno, dodać cukier. Następnie łyżką wmieszać  delikatnie żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części: pierwszą upiec bez dodatku, do drugiej dodać kisiel wiśniowy, do trzeciej kakao. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, zasypać cukrem, zagotować. Podzielić na 2 części: do jednej dodać rozpuszczoną galaretkę wiśniową, do drugiej agrestową.

Masa: odlać szklankę mleka, lekko podgrzać i rozpuścić dokładnie mąki, żeby nie było grudek. Pozostałą część mleka zagotować, dodać cukry. Na gotujące się mleko (wcześniej zmniejszyć gaz) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż powstanie budyń.

Po ostudzeniu budyń zmiksować z kostką masła lub margaryny. Warstwy ciasta przekładać następująco:

biszkopt biały - masa budyniowa - jabłka z galaretką agrestową - biszkopt wiśniowy -  masa budyniowa - jabłka z galaretką wiśniową - masa budyniowa - biszkopt kakaowy - masa budyniowa - polewa czekoladowa.

Smacznego:-)

środa, 29 grudnia 2010

Wypróbowałam nową sałatkę, tym razem z zupek chińskich. Trochę ją zmodyfikowałam, ponieważ nie dodałam przypraw z  zupek. Dla mnie to chemia, zastąpiłam je  np. sokiem pomidorowym, wodą z kukurydzy, polecam!

Składniki na 6 osób:

  • 3 zupki chińskie
  • 3 pomidory
  • sól, pieprz
  • puszka kukurydzy
  • por - biała cześć albo czerwona cebula
  • 3 filety z kurczaka
  • ogórek zielony
  • majonez
  • sok pomidorowy - 2 szklanki
  • 2 szklanki gorącej wody

Makaron zupek chińskich pokruszyć, jeśli ktoś lubi - dodać przyprawy z zupek, ja zalałam makaron gorącą wodą pomieszaną z sokiem pomidorowym.

Pomidory i ogórka pokroić w kostkę, odcedzić na sitku, sok dodać do makaronu. Pora lub czerwoną cebulę pokroić w kostkę, posypać szczyptą soli, żeby zmiękła.

Kukurydzę odcedzić, wodę z kukurydzy wlać do makaronu. Gdyby makaron nie wciągnął całej wody trzeba odcedzić go na sitku. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i dokładnie wymieszać.

Smacznego:-)

wtorek, 28 grudnia 2010

Kotlety mielone nadziewane suszonymi owocami to mój własny pomysł. Jeśli ktoś z Was lubi słodkie akcenty w potrawach mięsnych to polecam do wypróbowania. Mnie osobiście smakują bardziej te z śliwkami. Fajny pomysł na imprezkę jak i na obiad!

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • suszone owoce: morele, śliwki
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego

Przygotować zrazy. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone wyłożyć na miskę, dodać cebulę, żółtka, doprawić, dokładnie wymieszać.

Formować kotlety, do środka  każdego włożyć morelę albo śliwkę, dokładnie obtoczyć mięsem. Następnie można zrazy obtoczyć w bułce tartej, choć ja tego nie zrobiłam. Smażyć na złoty kolor.

 


Smacznego:-)


poniedziałek, 27 grudnia 2010

Sprawdzony przepis na keks z bakaliami, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 40 dag bakalii (rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy i z cytryny, suszone figi, suszone daktyle, migdały)
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 25 dag cukru kryształu
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia


Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i miksować. Dodać mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Przygotować bakalie. Migdały zalać wrzątkiem i obrać. Orzechy pokroić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i obtoczyć w mące (dzięki temu nie opadną na dno keksa). Skórkę pomarańczową czy wiśnie kandyzowane wyłożyć z pudełka. Bakalie oprócz rodzynek, skórki czy wiśni kandyzowanych pokroić, niezbyt drobno. Bakalie połączyć z ciastem.

W oddzielnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Bardzo delikatnie łyżką połączyć pianę z ciastem.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto przełożyć do foremki. Keks piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

Smacznego:-)


piątek, 24 grudnia 2010

 

Kartka

Aby Święta były wyjątkowymi dniami w roku,
by choinka w każdych oczach zalśniła blaskiem,
By kolacja wigilijna wniosła w serca spokój
a radość pojawiała się z każdym nowym brzaskiem.
By prezenty ucieszyły każde smutne oczy,
by spokojna przerwa ukoiła złość
By Sylwester zapewnił szampańską zabawę,
a kolędowych śpiewów nie było dość!


niedziela, 19 grudnia 2010


Przedstawiam Wam moje pierniki, upiekłam je w sobotę  i wyszło ich, aż 200 sztuk. Skorzystałam ponownie z mojego starego, niezawodnego przepisu, który już w tamtym roku opublikowałam na blogu. Porównajcie, które pierniki są ładniejsze te z 2009 czy te nowe, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 2 kg mąki
  • 65 dkg cukru
  • 65 dkg miodu
  • 8 jaj (3 całe + 5 żółtek)
  • 4 łyżeczki amoniaku
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki dobrej kawy (dobrze zmielona)
  • 35 dkg masła
  • 10 dkg kakao (gorzkie)
  • 30 dkg smalcu
  • 1/2 szklanki zimnego mleka +3 łyżki mąki
  • zmielone goździki
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Składniki na lukier:

  • sok z całej cytryny
  • 30 dkg cukru pudru
  • gorąca woda

Dekoracja:

  • migdały
  • orzechy
  • kolorowa posypka
  • skórka pomarańczowa
  • czekolada mleczna
  • czekolada biała
  • wiórki kokosowe

4 łyżeczki amoniaku rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.

Wszystkie sypkie składniki wrzucić do miski, wymieszać. Dodać przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, trochę pieprzu. Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem. Masło i smalec rozpuścić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do reszty składników. Wymieszać rękami. Włożyć do lodówki min. na 1 dzień.

Ciasto rozwałkować na 0,5 cm, foremkami wykrawać pierniczki, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki dodać cukier puder.

Rozpuścić czekolady (co jakiś czas podgrzewać). Dekorować pierniki czekoladami, lukrem i słodkimi dodatkami, liczy się inwencja twórcza:-)





Smacznego:-)


czwartek, 16 grudnia 2010

Pyszne pieczarki z nadzieniem, rewelacyjne jako przekąska na imprezie lub jako osobne danie, np. na kolację, polecam do wypróbowania.

Składniki:

  • 25 większych pieczarek
  • 2 cebule
  • masło
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek

 

Pieczarki umyć, obciąć nóżki i wydrążyć miąż z środka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Oddzielnie usmażyć mięso mielone oraz nóżki i miąż z pieczarek. Wszystkie  usmażone składniki oraz jajka na twardo przekręcić przez maszynkę, najlepiej 2 razy. Dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Kapelusze pieczarek w środku doprawić solą i pieprzem. Gotowe nadzienie nakładać w kapelusze pieczarek. Następnie spód kapeluszy panierować w jajku i bułce tartej. Pieczarki smażyć na rozgrzanym mocno oleju na złoty kolor.

Smacznego:-)

 

poniedziałek, 06 grudnia 2010

Na kolejne urodziny, tym razem mojego drugiego brata, upiekłam tort kawowy z owocami, własnej twórczości. Wszystkim smakował, więc chyba się udał:-), gorąco polecam!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe

Krem kawowy:

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 7 łyżek wody
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 kostki masła lub margaryny
  • olejek rumowy

Dodatkowo:

  • 1 kg mandarynek
  • 1 puszka ananasów
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • sok z ananasów
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki wody
  • dżem - najlepiej porzeczkowy

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre. Jak ma być duży tort, trzeba upiec 2 biszkopty (ja tak zrobiłam). Gdy ostygnie przekroić biszkopty na 2 części.

Krem kawowy: włożyć większy garnek z wodą na gaz, do niego włożyć mniejszy garnek. Wybić jajka i żółtka, dodać cukier i miksować tak długo, aż utworzy się krem. Na koniec dodać ostudzoną kawę rozpuszczoną w 7 łyżkach wody, dodawać stopniowo do kremu. Krem jest dobry, wtedy gdy jest gorący i gęsty. Otudzony krem kawowy zmiksować dokładnie z kostką masła lub margaryny, dodać olejek rumowy do smaku.

Mandarynki obrać, podzielić na kawałki. Ananasy odsączyć z zalewy, pokroić w większą kostkę. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w czterech łyżkach wody, ostudzić. Każdą z czterech części biszkoptu ponczować na przemian sokiem z ananasów oraz kawą.

Przełożenie kremu: pierwszy krążek: krem kawowy + pokrojone w kostkę ananasy, drugi krążek: krem kawowy + dżem porzeczkowy, trzeci krażek: krem kawowy + cząstki mandarynek. Wierzch i boki  tortu posmarować równo kremem i posypać  cały tort za pomocą małego sitka zmieloną kawą. Wierzch tortu udekorować owocami, każdy według swojego uznania.


Smacznego:-)


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi