Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 26 listopada 2018

Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył. Delikatny, nie za słodki, z lekką nutą cytrynową, zachęcam do wypróbowania :-).

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 1/2 kg cukinii bez skóry i pestek
  • szklanka cukru kryształu
  • torebka galaretki cytrynowej lub innej ulubionej
  • łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z całej cytryny

Cukinię drobno zetrzeć na tarce do garnka, dusić na papkę na małym ogniu, często mieszać. Dodać cukier, galaretkę , kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.

Smażyć około 30-40 minut na małym ogniu, często mieszać. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, podstawić do góry dnem. Po wystudzeniu ja jeszcze pasteryzowałam je około 15 minut. Jest świetny do kanapki, do naleśników, do przełożenia tortu.


Smacznego!

13:58, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
sobota, 24 listopada 2018

Fit Bounty to ciasto dla łasuchów, bardzo sycące. Połączenie wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady to idealne połączenie. Ciasto jest cudownie kokosowe, a dzięki zawartości miodu lekko słodkie, polecam!

Źródło - tutaj

Spód:

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka namoczonych daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Nadzienie:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • 2-3 łyżki miodu

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

szklanka = 250 ml

Spód: Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na około 15 minut i dokładnie osuszyć. W blenderze umieścić migdały i orzechy, które należy dokładnie zmielić. Następnie dodać daktyle, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mieszać do momentu uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Gotowa masę przenieś do tortownicy o średnicy około 15 cm, dokładnie przyklepać, wyrównać powierzchnię i umieścić w zamrażarce na kilkanaście minut, tak by całość stwardniała. Ja zrobiłam z podwójnej porcji w tortownicy o średnicy 26 cm.

Nadzienie: Umieścić mleko kokosowe w garnuszku i delikatnie podgrzać - dodać pozostałe składniki tj. wiórki kokosowe, olej i miód i całość dalej ogrzewać - nie doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystko się ładnie połączy, nadzienie kokosowe umieścić na przygotowanym wcześniej spodzie. Przenieś foremkę z prawie już gotowym ciastem na kilka godzin do zamrażarki.

Polewa: Na samym końcu polać ciasto przygotowaną polową czekoladową. Polewa powstaje poprzez rozpuszczenie czekolady z olejem kokosowym.

Ciasto umieść w lodowce na kilkanaście minut. Ciasto przechowywać w zamrażarce.

 

Smacznego!

piątek, 23 listopada 2018

Witam po długiej przerwie :-). Dzisiaj przepis na pasztet z cukinii. Szybki, prosty do zrobienia i pyszny. Jest lekki a zarazem sycący. Najlepiej smakuje z kromką chleba, można serwować go także z miksem sałat. Jeśli lubicie pieczone warzywa na pewno spodoba Wam się ten przepis. Możecie bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na dokładkę, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 3 cebule
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • przyprawy: u mnie łyżeczka kurkumy i warzywka

szklanka = 250 ml

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, obrać i razem z serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski z cukinią i serem wsypać bułkę tartą, kaszkę mannę. Wrzucić cebulę, wlać rozkłócone jajka i wlać olej. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami, jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Masę cukiniowo - serową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C i piec około godziny. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia, kroić w plastry.

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi