Sprawdzone przepisy
czwartek, 30 listopada 2017

Upiekłam w tym roku ciasteczka z wróżbą dla przedszkolaków na Andrzejki. Sprawiło to ogromną frajdę dzieciom, bo takie ciasteczka to fajna zabawa. Ciasteczka są kruche, słodkie i nie tuczą. Karteczka w środku pozostaje sucha, napis z wróżbą jest czytelny. Przygotowanie też jest łatwe, takie ciasteczka przygotowuje się w formie małych pierożków. Na karteczkach możecie napisać różne wróżby, sentencje - pełno jest ich w necie zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, gorąco polecam!

Źródło - tutaj.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • mąka do podsypania
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Zrobić dołeczek, wybić jajka. Wlać wodę i olej. Wymieszać nożem, po czym rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić na chwilę, by odpoczęło. W tym czasie przygotować niewielki paseczki z wróżbą.

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki, np. literatką lub szklanką. Na każdym położyć złożoną karteczkę z wróżbą i zlepić tak, jak pierogi (można lekko wygiąć, by powstały rogaliki – wówczas warto umieścić je na brzegu miski i naciągnąć rogi).

Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.


Smacznego!

20:22, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 listopada 2017

Bardzo krucha szarlotka składające się z kruchego ciasta i nadzienia jabłkowego z nutką cynamonu. Pyszne, zachęcam do wypróbowania :-).

Źródł0 - tutaj.

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła, zimnego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Masa jabłkowa:

  • 2-3 kg jabłek, np. szara reneta
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku około 1/4 szklanki (jeśli są słodkie pominąć)
  • bułka tarta do posypania

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), ponakłuwać i wstawić do lodówki na około 30 - 60 minut. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (można do zamrażarki).

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).

Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta lub pokruszyć tak jak kruszonki.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC (ja piekę z termoobiegiem). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

18:42, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (2) »
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi