Sprawdzone przepisy
czwartek, 28 listopada 2013

Dzisiaj przepis siostry Anastazji na żeberka z miodem. Niezwykle szybki i łatwy przepis na pyszny obiad, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 6-7 porcji żeberek
  • 2-3 łyżki miodu (zależy od liczby porcji żeberek)
  • olej
  • 1 cebula
  • 1/2 surowej papryki (ja nie dałam)
  • wegeta
  • imbir
  • kminek
  • sól, pieprz

Żeberka natrzeć solą, pieprzem, wegetą, imbirem, kminkiem i miodem. Zostawić tak natarte żeberka na minimum 15-30 minut.

Po tym czasie żeberka obsmażyć na oleju na złoty kolor, następnie przełożyć do brytfanki, dodać cebulę, paprykę i dusić do miękkości. Ja piekłam żeberka w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego!

piątek, 15 listopada 2013

Postanowiłam upiec mojej córeczce swojskie biszkopty. Skorzystałam z przepisu Agnieszki, źródło tutaj. Mój maluszek bardzo je polubił, z takiej ilości składników wyszło mi 37 biszkoptów, zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Dodać cukier, ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, mąki, wymieszać dokładnie łyżką.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam tej z piekarnika). Układać łyżeczką ciasto na blasze zachowując odstępy, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg.

Na zdrowie maluchom!

środa, 13 listopada 2013

Przedstawiam dzisiaj bardzo szybki i wypróbowany przepis na ciasto z dynią i daktylami. Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, źródło tutaj. Polecam, ciasto jest bardzo zdrowe, wilgotne, smakuje z lekką nutą imbirową - dla mnie bomba, na jesienne i zimowe dni w sam raz :-). Ja upiekłam z podwójnej porcji, dałam mniej cukru, piekłam w keksówce, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 400 g dyni (bez skórki i miąższu)
  • 100 g daktyli (powinno być 200 g ale dla mnie ta ilość była wystarczająca) + 1 łyżka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (pojemność 250 ml)
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki (pojemność 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • 100 ml oleju
  • mały kawałek świeżego imbiru (6 g)
  • ekstrakt waniliowy (odrobina)
  • tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zamiast dyni można dać marchew, jabłko (jabłko trzeba odsączyć na sitku). Daktyle posiekać jak rodzynki, następnie wymieszać je w łyżce mąki.

Jajka, cukier, szczyptę soli zmiksować na puszystą masę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, kurkumę, wszystko zmiksować.

Na koniec wrzucić dynię, daktyle, starty imbir oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać na blachę - "keksówkę", wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka - ja piekłam 45-50 minut w funkcji termoobieg.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżeczki śmietany, dokładnie wymieszać. Pestki posiekać, dodać łyżeczkę brązowego cukru. Po ostygnięciu ciasto polać polewą czekoladową i posypać pestkami dyni (ja posypałam w całości).

Smacznego!

13:24, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi