Sprawdzone przepisy
środa, 30 listopada 2011

Seler jest podobno jednym z najzdrowszych warzyw, jednak nie każdemu odpowiada jego raczej mdły, słodkawy smak. Istnieją jednak przepisy, dzięki którym seler może okazać się naprawdę smaczny. Oto jeden z nich zaczerpnięty z książeczki: "Kuchnia za trzy grosze" pani Małgorzaty Caprari. Pasztet z selera może być fajną przystawką na przyjęciu - można go podawać z dodatkiem pikantnego sosu najlepiej grzybowego, pomidorowego lub cebulowego. Na zimno nadaje się doskonale  do chleba, pozdrawiam.

 Składniki:

  • 2 duże selery
  • 2 duże cebule (najlepiej czerwone)
  • 4 jajka
  • masło lub margaryna
  • 2 kostki rosołowe - najlepiej grzybowe
  • 1 szklanka tartej bułki

Selery umyć i obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebule drobno posiekać, wymieszać z selerami. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody. Dodać 2 łyżki masła lub margaryny i kostki rosołowe. Dusić na maleńkim ogniu około godziny - masa powinna rozgotować się na papkę.

Masę ostudzić, dodać żółtka i tartą bułkę, a białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksówki. Piec godzinę w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego !

    

wtorek, 29 listopada 2011

Na urodziny mojej kochanej mamy upiekłam tort malinowy z bitą śmietaną według własnego pomysłu, pozdrawiam ;-)

 Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe

Dodatkowo:

  • 1 szklanka soku malinowego - 200 ml
  • gęsty dżem malinowy - 1 średni słoik
  • śmietana kremówka 30 %  - 0,5 litra
  • 2 śmietan - fixy
  • galaretka malinowa
  • do dekoracji najlepiej użyć świeżych malin (1 koszyczek), jeśli nie mamy możemy użyć gęstego dżemu malinowego (mój był trochę za rzadki)

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre.  Gdy ostygnie przekroić biszkopty na 3 części. 

Każdą krążek naponczować sokiem malinowym. Następnie pierwszy i środkowy krążek posmarować grubo gęstym dżemem malinowym. Galaretkę malinową rozpuścić w szklance gorącej wody, schłodzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą się galaretkę malinową, śmietan - fixy, dokładnie zmiksować dla dokładnego połączenia składników. Każdą część oraz boki smarować bitą śmietaną, wyrównać. Aby nie było fałdek na torcie nóż maczać w gorącej wodzie i smarować tort. Tort udekorować malinami lub dżemem malinowym według własnego pomysłu.

Smacznego !

16:26, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 28 listopada 2011



Dzisiaj pyszna fasolka po bretońsku, danie jednogarnkowe, które uwielbiam. Fasolka to smak mojego dzieciństwa i wspomnienie babci krzątającej się po kuchni. Syci, smakuje wyśmienicie, czego można chcieć więcej.......

 Składniki:

  • 50 dag fasolki najlepiej Jaś
  • 25 dag chudego boczku
  • 2 cebule
  • 15 dag kiełbasy
  • przecier pomidorowy lub sok pomidorowy
  • przyprawy: pieprz,  sól, majeranek, maggi, ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżka masła
  • olej
  • mąka

Fasolę namoczyć w przegotowanej wodzie dzień wcześniej, na drugi dzień ugotować fasolę w tej samej wodzie do miękkości. Dodać przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy oraz sól, wszystko wymieszać.

Kiełbasę, boczek i czosnek pokroić w większą kostkę, dobrać do miękkiej fasolki. Wszystko chwilkę poddusić - tak około 15 minut, dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy (5-6 łyżek). Doprawić solą, pieprzem, maggi, majerankiem według uznania. 

Cebule pokroić w kosteczkę, dać na patelnię, dodać dużą łyżkę masła i olej (tak żeby cebulka mogła się udusić a nie spalić). Gdy jest już dobrze zrumieniona wsypać do niej mąkę i zrobić zasmażkę. Zasmażkę dodać do fasoli i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, gotowe.

Smacznego !


niedziela, 27 listopada 2011

Przedstawiam sałatkę z makaronu ryżowego i wędzonego kurczaka według mojego pomysłu, zachęcam do wypróbowania :-)

 Składniki:

  • 2 opakowania makaronu ryżowego (jedno opakowanie 250 g)
  • duży słoik papryki konserwowej
  • 3 udka wędzonego kurczaka
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • pora - biała część
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól, pieprz

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w większą kostkę. Koperek lub pietruszkę umyć, poszatkować.

Pora pokroić w drobną kostkę, zasypać pół łyżeczką soli, aby zmiękła. Makaron, kurczaka, pora oraz paprykę połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Do majonezu dodać pietruszkę - koperek oraz czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać majonez, wymieszać. Włożyć sałatkę do lodówki, spożyć najlepiej po minimum 3-4 godzinach, sałatka jest najlepsza jak się przegryzie.

Smacznego!


sobota, 26 listopada 2011

Skorzystałam z przepisu pani Magdy z strony http://gotuj.skutecznie.tv/ na szybkie i super smaczne cynamonowe zawijańce z rodzynkami. Przygotowanie trwa dosłownie 20 minut, pięknie się prezentują. Ciasteczka biorą udział w akcjach: "Tanie gotowanie" oraz "Korzenny tydzień 2011", polecam do wypróbowania.

 Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (ja kupiłam gotowe)
  • cynamon
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • cukier według uznania (ja dałam cukier waniliowy)
  • można dać też opcjonalnie według uznania: wiórki kokosowe, orzechy, migdały

Płat ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na stole. Ciasto posypać cukrem, cynamonem, polać miodem, rozrzucić rodzynkami, delikatnie je docisnąć i cały płat zawinąć w luźną roladę.

Rolada musi być bardzo luźno zwinięta, bo wewnętrzne warstwy ciasta będą rosły (listkowały/puchły) podczas pieczenia i ciasto powinno mieć miejsce na to rośnięcie. Następnie roladę bardzo ostrym nożem pokroić w około 2 cm plastry i ułożyć poziomo na blasze, zachowując między nimi odstępy, bo ciastka będą rosły podczas pieczenia.

Na koniec posypać je jeszcze z wierzchu szczyptą cukru. Wstawić do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i piec, aż będą złociste i upieczone, tak 10-12 minut.

Smacznego!

      

sobota, 19 listopada 2011

U mnie w domu mam wielkie zapasy dyni. W tym roku zaprawiłam dynię w postaci dżemów, dynię w zalewie octowej, zamroziłam spory jej zapas. Trzeba ją wykorzystać, bo jest bardzo zdrowa. W związku z tym wpadłam na pomysł i na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę dyniową własnego autorstwa. Życzę smacznego tym, którzy zdecydują się ją zrobić :-)

 Składniki:

  • 40 dag obranej dyni
  • 2 papryki
  • kawałek dowolnego mięsa albo mięso mielone - około 50 dag
  • 2 cebule
  • zielona cebulka
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • 6 dużych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • ser żółty - 40 dag
  • olej
  • masło

Dynię obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do osolonej wody, gotować 8 minut, odcedzić. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Zieloną cebulkę poszatkować. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Pietruszkę lub koperek drobno pokroić. Kawałek mięsa pokroić  w kostkę, jeśli mamy mięso mielone wyłożyć na patelnię. Mięso usmażyć, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem. Układać warstwami: ziemniaki, dynię, podsmażone mięso, cebulkę, paprykę, doprawić solą i pieprzem,  na koniec wy posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu posypać koperkiem/pietruszką i zieloną cebulką.



Smacznego !

piątek, 18 listopada 2011

Przepis na elegancką sałatkę warstwową znalazłam w gazetce "Mój przepis". Spodobała mi się harmonijna kompozycja składników, a po skosztowaniu jej smak. Doskonała na duże spotkanie w gronie rodzinnym, zachęcam do wypróbowania.

 Składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • pół kilograma marchewki
  • duży por
  • 6 jajek
  • 15 dag szynki
  • nieduży słoik majonezu
  • sól, pieprz

Selera i ananasa dokładnie osączyć na sitku. Marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Selera pokroić na mniejsze kawałki, ananasa i marchewkę w większe kawałki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, kiedy będą zupełnie zimne pokroić w kostkę.

Jasną część pora umyć, pokroić w talarki. Szynkę pokroić w większą kostkę i wymieszać z jajkami. 

W głębokiej misce układać warstwami: seler, kukurydzę, sól, pieprz, marchewkę, majonez, ananasa, sól, pieprz, plasterki pora, szynka wymieszana z jajkami, sól pieprz, majonez, dekoracja z jajek i pora. Sałatkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, musi się przegryźć.

Smacznego !


poniedziałek, 14 listopada 2011

Ostatnio zrobiłam ogromną ilość krokietów z kapustą kiszoną i grzybami  jako dodatek do barszczu czerwonego. U mnie w domu wszyscy uwielbiają takie połączenie, przepis zaczerpnęłam z zeszytu kulinarnego mojej mamy. Krokiety biorą udział w akcjach "Retro kuchnia", "Wigilia" oraz "Grzybobranie 2011", polecam.

 Składniki na naleśniki:

  • około 1 litra mleka
  • 2 jajka
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • 2 szklanki wody mineralnej gazowanej (nadaje puszystości naleśnikom)
  • płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

 Składniki na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 20 dag grzybów suszonych (ja dałam ususzone podgrzybki, ale można dodać też pieczarki) + 1 cebula
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól, pieprz mielony)
  • 4 łyżki keczupu - opcjonalnie (dzięki temu farsz jest słodszy)
  • olej
  • 4-5 szklanek wody

 Panierka:

  • 5 jajek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Naleśniki: mleko, wodę, mąkę, jajka zmiksować razem, doprawić solą według własnego uznania. Na patelnię teflonową wlać kilka kropel oleju, rozprowadzić ciasto i smażyć z obydwu stron. Naleśniki powinny być cienkie i niezbyt przypieczone.

Mąki należy wsypać tyle, aby ciasto nie było za gęste ani za rzadkie. Gdyby naleśniki się rwią to znaczy, że jest za mało mąki, jeśli są zbyt sztywne, to dodaliście za dużo mąki, wówczas należy dolać odrobinę mleka. Po usmażeniu naleśniki przykryć talerzem, będą się wtedy lepiej zwijać.

Farsz: suszone grzyby namoczyć najlepiej dzień wcześniej, gotować w wodzie w której moczyły się grzyby, dodać 1 cebulę do grzybów i gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę wypłukać, włożyć do garnka, zalać 4-5 szklankami wody, tak żeby zakryły kapustę i gotować do miękkości.  Dodać przyprawy: 2 liścia laurowe, 3 ziela angielskie i 5 ziarenek pieprzu.

Po ugotowaniu kapustę odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać kapustę i pokrojone w grubszą kostkę grzyby. Wszystko wymieszać i doprawić solą, pieprzem, można dodać keczup jak ktoś lubi. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć jak krokiety.

Krokiety panierować w jajku i bułce, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Krokiety zamrażać bez panierki, można ją zrobić po rozmrożeniu. Krokiety podawać z czerwonym barszczem.

 

Smacznego!

    

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi