Sprawdzone przepisy
niedziela, 28 listopada 2010

Następna propozycja ciasta z serii książek siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:-)

środa, 17 listopada 2010

Pyszne ciasteczka z kaszki manny z odrobiną marmolady, niebo w gębie. To moja propozycja do akcji "Ciasteczkowy potwór" oraz "Jedzmy kaszę", polecam!

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag kaszki manny
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • kostka masła lub margaryny (roztopić)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • marmolada - najlepiej kwaskowa
  • olej

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Formować kuleczki. W każdej  zrobić niewielki dołek, w który włożyć pół łyżeczki marmolady.

Blachę posmarować olejem, ja używam pędzelka. Ciasteczka układać na blasze w dużych odstępach, bo się rozrastają. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C - na złoty kolor.

 


Smacznego!


poniedziałek, 15 listopada 2010

Uwielbiam krokiety z różnymi farszami. Są one doskonałym pomysłem na obiad. Danie szybkie i sycące, pycha!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek (1 do obtoczenia krokietów)
  • 35 dag żółtego sera
  • 40 dag dowolnych grzybów
  • 2 małe cebulki
  • szczypta wegety lub soli
  • szczypta pieprzu
  • olej
  • bułka tarta
  • keczup

Grzyby i cebulę pokroić w kostkę i włożyć razem na patelnię, dusić na małym ogniu, doprawić.

Z mleka, jajek i mąki przygotować ciasto naleśnikowe, a następnie cienko usmażyć naleśniki. Na każdym naleśniku układać farsz grzybowy i posypać wierzch startym żółtym serem.  Naleśniki pozawijać jak krokiety, obtoczyć w bułce i jajku.


Krokiety ułożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Ser musi sięw środku rozpuścić. Gorące krokiety można polać keczupem.


Smacznego:-)


piątek, 12 listopada 2010

Ciasto o nazwie "Kolorowe oczy" fajnie brzmi i super smakuje. Skorzystałam z przepisu słynnej siostry Anastazji. Upiekłam je na imieniny mojego męża, zachęcam do wypróbowania!

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Składniki na biszkopt jasny:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 1/2 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
  • powidła lub marmolada
  • sok z cytryny
  • spirytus (1 kieliszek)

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao  i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Tak samo przygotować biszkopt jasny, nie dodawać tylko kakao. Przygotować blachę, ja użyłam blachy z piekarnika, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.

Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier, przykryć ściereczką, posmarować biszkopt powidłami, zwinąć roladę za pomocą ręcznika i pozostawić tak roladę do ostygnięcia. Następnie pokroić ją w krążki.

Brzoskwinie osączyć. Galaretki zalać 2 szklanki gorącej wody. Ciemny biszkopt nasączyć odrobiną wody wymieszaną z spirytusem i sokiem z cytryny.

Przygotować masę: odlać 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do pół szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko, gotować jak budyń, ostudzić. Ostudzony krem zmiksować z kostką masła lub margaryny.

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - brzoskwinie - zalać tężejącą się galaretką.


Smacznego!

niedziela, 07 listopada 2010

Bardzo lubię marynować po swojemu mięso, bo moim zdaniem lepiej smakuje niż te ze sklepu. Na obiad i do chleba w sam raz, pycha!

Składniki:

  • 1 kg szynki
  • przyprawa do mięsa np. delikat
  • olej
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz
  • 4-5 ząbków czosnku

Szynkę ponakłuwać widelcem. Zetrzeć czosnek, natrzeć mięso. Posypać przyprawą do mięsa, solą i pieprzem. Na koniec polać octem i olejem pół na pół, mięso dobrze obtoczyć z każdej strony marynatą, pozostawić na 1,5 dnia w lodówce.

Na drugi dzień włożyć mięso do naczynia żaroodpornego lub do rękawa. Piec w temperaturze 200 stopni C tak około 1,5 godziny (po prostu do miękkości).

Smacznego!


środa, 03 listopada 2010

Spóźniony trochę przepis, bo akcja grzybowa się już skończyła. Jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na grzybki w occie według przepisu mojej mamy. Wykorzystuję je przede wszystkim do sałatek i jako przekąskę na imprezkach, polecam!

Składniki:

  • grzyby: prawdziwki, podgrzybki, maślaki, krawce, koźlaki
  • 3 szklanki octu (6 lub 10 %)
  • 35 dag cukru kryształu
  • 6 dag soli (2-3 łyżki)
  • 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • cebula
  • 5-6 ziaren pieprzu

Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, kapelusze gotować w osolonej wodzie z jedną cebulą przez 10 minut. Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, po 2 krążki surowej cebuli, następnie ugotowane i odsączone grzyby.

Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać grzyby w słoikach. Pasteryzować 20 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!

Smacznego!


Tagi: cukier grzyby
17:44, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (3) »
wtorek, 02 listopada 2010

Nie chciało mi się niczego piec w ten długi świąteczny weekend, więc zrobiłam placek z kaszki manny. Pyszny, szybki deser składający się z herbatników i budyniu czekoladowego, niebo w gębie, wypróbujcie!

Składniki:

  • 6 paczek herbatników (tak żeby wyłożyć spód i wierzch blachy)
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • szklanka kaszki manny błyskawicznej
  • 2 łyżki kakao
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa

Polewa;

  • pół kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

Mleko, cukier, margarynę zagotować, dodać cukier waniliowy. Jak się zagotuje dodać szklankę kaszki manny. Na małym ogniu mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Masę ściągnąć z ognia, wsypać przesiane kakao, wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Włożyć na gaz i na małym ogniu mieszać jeszcze przez 1 minutę.

Wcześniej wyłożyć spód blachy herbatnikami, wylać na nie gorący budyń i na wierzch  wyłożyć herbatnikami.Przygotować polewę: margarynę rozpuścić z wodą, dodać cukier puder i przesiane kakao, dokładnie wymieszać. Herbatniki polać polewą.

Smacznego!

poniedziałek, 01 listopada 2010

Zostało mi jeszcze sporo dyni, choć "Festiwal Dyni" już się skończył. Nie mogę jej zmarnować, więc działam. Przygotowałam tym razem placki dyniowo - ziemniaczane na słodko, polecam!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 duże jajka
  • mąka pszenna (tyle, żeby powstała konsystencja gęstej śmietany)
  • olej
  • cukier kryształ lub dżem
  • sól

Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce lub za pomocą elektrycznej maszyny do mielenia. Jajka zmiksować, dodać do masy, wymieszać.

Masę doprawić solą, dodać mąkę, połączyć. Placki dyniowo - ziemniaczane smażyć na głębokim oleju, ciepłe posypać cukrem lub posmarować marmoladą.

Smacznego!


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi