Sprawdzone przepisy
wtorek, 20 lutego 2018

Bułeczki śniadaniowe - pyszne, miękkie, w wersji na słodko lub wytrawnie. Z jednej porcji wychodzi około 14 bułek. Zachęcam do wypróbowania, na pewno Wam posmakują :-).

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego masła lub 1 małe jajko do posmarowania bułek

1 szklanka = 250 ml

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

 Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować nieduże bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do podwojenia objętości na kolejne 30 minut (lub dłużej). Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem. Posypać makiem, siemieniem lnianym, słonecznikiem lub pozostawić bez posypania. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Uwaga!

Jeśli chcecie zrobić wersję z czosnkiem, to do letniego mleka dodajcie starte 3-4 ząbki czosnku.

Smacznego!

niedziela, 18 lutego 2018

 

Tatar wołowy to klasyczne danie kuchni polskiej. Zmielone mięso wołowe z żółtkiem jajka, cebulką, grzybkami i ogórkiem kiszonym najlepiej podawać z chlebem. Efektowna i smaczna przystawka na pewno zaskoczy Twoich gości, polecam.

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego (ze sprawdzonego źródła)
  • jajka - 3 sztuki
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • marynowane grzybki - 120 g
  • przyprawa w płynie Maggi (do smaku)
  • olej - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Mięso wołowe posiekać lub zmielić. Przed podaniem wymieszać z olejem, przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem do smaku.

Uformować tatara tak jak na zdjęciu, obok ułożyć drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki. Na koniec żółtko ułożyć na mięsie. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

sobota, 10 lutego 2018

Ciasto z galaretkami to wspomnienie mojego dzieciństwa. To biszkopt przełożony masą śmietanową i zatopionymi w niej kolorowymi galaretkami. Podobne jest do kostki Rubika:-) Jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, polecam!

Źródło: tutaj

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa śmietanowa:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 opakowania galaretek - różne kolory
  • 3 łyżki żelatyny

1 szklanka = 250 ml

Piekarnik nastawić na 180 stopni C w funkcji góra-dół. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. 

Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody (każdą), wylać na talerze i zostawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody - wystudzić. Mleko zagotować z cukrem - wystudzić. Mleko połączyć z żelatyną (najpierw trochę mleka wlać do żelatyny). Do przestudzonej żelatyny wlać śmietanę, ubić. Połączyć z kostkami galaretki. Płaty ciasta przełożyć tężejącą masa. Wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

środa, 07 lutego 2018



Na rocznicę ślubu moich rodziców upiekłam tort karpatkowy przełożony brzoskwiniami i czekoladą. Dekorację wykonałam z kremu maślanego klasycznego oraz z masy cukrowej. Linki, z których korzystałam przy wykonywaniu tego tortu podaję poniżej.

Moim rodzicom życzę dużo zdrowia, szczęścia i spełnienia wszystkich marzeń. Kocham Was :-).

 

Krem karpatkowytutaj

Masa curowa: tutaj

Krem maślany klasyczny: tutaj

 

Pozdrawiam :-)

sobota, 03 lutego 2018

Zupa krem z pora to dobry pomysł na obiad. Robię ją bardzo często bo moja córeczka bardzo ją lubi. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Ponadto dzięki dodaniu do niej ziemniaków jest gęsta i sycąca. Kiedy jest zimno najlepiej rozgrzać się dobrą i zdrową zupą, polecam.

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól, pieprz (według uznania)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • grzanki

Przygotować 2 litry wywaru warzywnego: do garnka wlać wodę, wrzucić porcję rosołową z kurczaka. Gotować na większym gazie do momentu, aż pojawią się szumowiny. Zdjąć szumowiny cedzakiem, dodać pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy oraz obrane marchewki, pietruszkę i seler. Gotować 1 godzinę na małym ogniu do miękkości warzyw (a najlepiej 1 1/2 godziny). Po ugotowaniu odstawić rosół na około 15-20 minut a następnie przecedzić przez sito.

Pora oczyścić, pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą z oliwek. Wrzucić pora, dusić przez około 5 minut żeby zmiękł. Następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, dusić przez następne 5 minut mieszając co jakiś czas. Do warzyw dodać szklankę wody, doprawić solą i pieprzem według uznania i gotować jeszcze około 15 minut.

Następnie podsmażone warzywa dodać wo wywaru warzywnego. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw, przez około 30 minut na mniejszym ogniu. Garnek zestawić z ognia, ostudzić a na koniec zmiksować na gładki krem (można dodać ugotowane marchewki z wywaru). Doprawić jeszcze raz jeśli jest potrzeba i podawać, np. z grzankami.

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi