Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 24 lutego 2014

Bardzo lubię pasty do kanapek, wtedy takie śniadanie nie jest nudne :-). Postanowiłam przygotować pastę z awokado i jajek, przepis znalazłam na stronie Ilki_86, link tutaj. Pasta jest bardzo smaczna, lekka, idealnie smakuje do pieczywa, polecam !

Składniki:

  • 2 duże, miękkie awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • połowa cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżeczką wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny (obowiązkowo, ponieważ inaczej awokado stanie się ciemne).

Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić na krążki, wszystkie składniki wrzucić do miski blendera, dodać jogurt naturalny albo majonez, wszystko dokładnie wymieszać blenderem na puszystą masę (jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej jogurtu lub majonezu).

Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz wszystko wymieszać. Jeśli nie macie blendera możecie awokado i jajka ugnieść widelcem, cebulkę pokroić i wszystko wymieszać, też będzie dobre :-). Najlepiej smakuje z świeżym pieczywem lub tostami !

Smacznego !

piątek, 14 lutego 2014

Dzisiaj "Dzień zakochanych", więc nie może zabraknąć walentynkowego deseru. Proponuję prosty i szybki deser składający się z musu truskawkowego i kremu jogurtowo - galaretkowego, bardzo dobry, zachęcam do przygotowania :-)

Składniki (na 8 pucharków):

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 40 dag truskawek - świeżych lub mrożonych
  • 2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
  • 2 szklanki wrzącej wody

Truskawki umyć, usunąć szypułki - mrożone wcześniej rozmrozić. Truskawki zasypać cukrem pudrem, dokładnie zblenderować, aż powstanie mus. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, dobrze wymieszać, schłodzić.

Do każdego pucharka na spód wyłożyć mus truskawkowy.  Jogurt wymieszać mikserem, lekko spienić, wlać schłodzoną galaretkę (nie tężejącą), wymieszać, poczekać chwilę, aż się zetnie, wyłożyć do każdego pucharka, wyrównać. Na koniec posypać  startą czekoladą lub kakao.

Smacznego !

Słodkie Walentynki 2014

czwartek, 13 lutego 2014

Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia kotletów schabowych nadziewanych marchewką i porem. Kotlety takie robiła pani Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym, tylko nadziewała piersi kurczaka. Kotlety takie są pysznym dodatkiem do obiadu, farsz jest bardzo dobry, przygotowanie kotletów bardzo proste i szybkie, polecam!

Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 6-7 marchewek
  • połowa pora
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka
  • 2 - 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Pora umyć, pokroić w talarki.  Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę. Gdy zacznie robić się miękka, wrzucić pora, następnie warzywa dusić do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Każdy plaster mięsa rozbić dość mocno, doprawić solą i pieprzem. Na środku każdego kotleta położyć 1 czubatą łyżkę farszu, zwinąć jak roladę, obtaczać kolejno w mące krupczatce, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.

Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu, podawać z ziemniakami, kluskami. Kotlety smakują również na zimno, np. jako dodatek do kanapek.

Smacznego !

środa, 12 lutego 2014

Sezon na cytrusy zainspirował mnie do upieczenia prostego biszkoptu z kremem karpatkowym i mandarynkami własnego pomysłu, pycha, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem karpatkowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • sok z połowy cytryny
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mandarynek lub 2 puszki mandarynek

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać łyżką wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wycisnąć sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem (zamiast cytryny można dać sok mandarynkowy z 1 puszki, wtedy nie trzeba dodawać cukru wanilinowego).

Krem karpatkowy: do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Rozmieszać dokładnie (żeby nie było grudek) i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać.

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dobrze wymieszać i pozostawić do stężenia. Krem podzielić na pół. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki (jeśli z puszki odcedzić dobrze na sitku).

Pierwszy biszkopt ułożyć na blasze, posmarować połową kremu, ułożyć mandarynki w niewielkich odstępach, przycisnąć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu, ułożyć mandarynki i zalać tężejącą się galaretką, pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Smacznego !

piątek, 07 lutego 2014



Dzisiaj 4 urodziny mojego bloga i z tej okazji przygotowałam kolorowy torcik śmietankowy z galaretkami i owocami :-)

Przy tej okazji chciałabym podziękować Wam za to, że jesteście, komentujecie i korzystacie z przepisów, dziękuję!

Składniki:

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 galaretki ciemne np. wiśniowa lub truskawkowa
  • 2 galaretki zielone np. agrestowa
  • 4 galaretki jasne np. cytrynowa
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń

Galaretki ciemne i zielone rozpuścić według przepisu na opakowaniu w oddzielnych naczyniach, wylać na miski, wychłodzić (najlepiej poprzedniego dnia).

Owoce odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Spód tortownicy i brzegi wyłożyć folią aluminiową (tortownica o średnicy 30 cm). Jasne galaretki rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie, ja zalałam galaretki 4 szklankami gorącej wody, zostawić do stężenia.

Galaretki ciemne i zielone pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejące się jasne galaretki, wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone galaretki i owoce, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.

Całość przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do stężenia do lodówki, nawet na kilka godzin. Przed podaniem odpiąć bok formy, wyjąć torcik z folii, pokroić na zgrabne porcje, gotowe.


Smacznego!

środa, 05 lutego 2014

 

Bardzo fajne, szybkie do przygotowania i ładnie wyglądające danie czyli enchilada drobiowa. Jest to farsz zawinięty w tortille, polany sosem pomidorowym i zapieczony z żółtym serem - idealne i pyszne połączenie, polecam :-). Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, link tutaj, pozdrawiam.

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 puszki posiekanych pomidorów (2 x 400 g) / lub 10 sparzonych, pokrojonych w kostkę pomidorów / lub 1 litr przecieru pomidorowego

Mięso:

  • 50 dag mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/ 2 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 5 tortilli pszennych
  • 40 dag żółtego sera
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę oraz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty - nie dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki ! Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć i od razu dodać pomidory, oregano, bazylię, wymieszać wszystkie składniki. Zmniejszyć grzanie  i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż całość zacznie przypominać sos. Pod koniec wyłączyć gaz, doprawić solą oraz czerwoną, słodką papryką, wszystko wymieszać, sos gotowy.

Mięso: mięso umyć, osuszyć, mięso zmielić przez maszynkę lub pokroić w drobną kostkę. W czasie gdy sos się gotuje, rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć pokrojoną cebulę i starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć, po czym dodać mięso. Od razu mieszać mięso z cebulą, czosnkiem i chilli tak długo, aż straci smak surowizny. Dodać  przyprawy i sól, dokładnie wymieszać, trzymać je jeszcze chwilę na średnim ogniu, aby sos z dna odparował, po czym wyłączyć gaz.

Żółty ser zetrzeć na tarce. Dno naczynia żaroodpornego posmarować cienko sosem pomidorowym (1 chochla sosu). Tortille podgrzać w mikrofalówce (pół minuty), aby były miękkie i elastyczne. Tortillę posmarować cienko sosem pomidorowym, posypać startym serem, posmarować gęstą śmietaną (1 łyżka na 1 tortillę). Zawinąć w ścisły rulon. Rulon ułożyć w naczyniu miejscem łączenia do dołu i w ten sam sposób szykować pozostałe tortille. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ściśle, jedna przy drugiej. Tortille zalać pozostałym sosem pomidorowym, szczelnie przykrywając całość i rozsmarowując go dokładnie szczególnie na końcówkach tortilli. Z wierzchu posypać resztą sera.

Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 20 minut w funkcji termoobieg. Gotową enchiladę wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała –będzie się lepiej kroić i porcjować. Po tym czasie można podawać. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszką lub koperkiem.


Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi