Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 25 lutego 2013

Przedstawiam przepis na kurczaka faszerowanego mięsem, który otrzymałam od mamy mojego męża. Jednak zgubiłam go gdzieś i postanowiłam odtworzyć to co zapamiętałam. Skorzystałam dodatkowo z filmiku na luzowanie kości od Pauliny, link w przepisie. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i skorzystacie z niego. Taki kurczak smakuje super na ciepło do obiadu jak i na zimno np. do chleba, polecam!

Składniki:

  • 1 duży kurczak - około 2 kg
  • przyprawa do kurczaka
  • majeranek
  • 20 dag mięsa wołowego
  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 20 dag mięsa drobiowego
  • 20 dag słoniny
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 namoczona bułka

Wyfiletować kurczaka. Sposób na to znalazłam na stronie www.kotlet.tv,link do filmu tutaj. Zrobiłam zgodnie z instrukcją Pauliny.

Najpierw trzeba umyć kurczaka i osuszyć go ręcznikiem papierowym. Odciąć skrzydełka w pierwszym stawie. Zrobić nacięcie skóry wokół szyi. Kurczak powinien leżeć na grzbiecie. Lekko podciągnąć skórę i zrobić nacięcie na kształt odwróconej litery V i ostrożnie wyciągnąć dwie małe kostki (są ostre!).

Ułożyć na piersi i z tyłu naciąć po całej długości. Nacisnąć lekko wokół skrzydełek i poruszyć skrzydełkiem by naciąć w miejscu stawu. W ten sposób oddzielić skrzydełka od reszty korpusu. Pociągnąć za boki i ściągnąć aż do wysokości udek a z przodu mostka. Przy mostku na przodzie ostrożnie oderwać skórę od kostki (dwoma palcami lub nożykiem).

Potem naciąć przy udkach, zrobić kółko przy kuperku i wyjąć cały korpus. Z korpusu odciąć filety.  Naciąć koliście wokół kostki udowej a potem nożem w dół odciąć mięso od kości, potem znowu naciąć i znowu w dół. Tępą stroną noża uderzyć w końcówkę nóżki by złamać kostkę i wyjąć ją z łatwością.

Podobnie zrobić ze skrzydełkami. Odcięte filety ułożyć w pustej przestrzeni i takiego kurczaka nadziać dowolnie. Potem wystarczy związać i upiec. 

Przygotować farsz: słoninę, czosnek, mięsa zmielić (także mięso które zostało wyfiletowane z kurczaka), przyprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jajka i namoczoną, wyciśniętą bułkę, dokładnie wszystko połączyć.

Kurczaka w środku doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Nadziać farszem kurczaka, zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami (jeśli skóra jest rozerwana trzeba ją zszyć, także przy kuperku).

Ułożyć kurczaka w brytfannie szyciem do dołu, wierzch kurczaka posypać majerankiem i przyprawą do kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec godzinę.

 

Smacznego !

sobota, 23 lutego 2013

Bezy to moje wspomnienie dzieciństwa, przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, która piekła je jeszcze w szkole, a potem nam. Przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy dobrze ubić białka z cukrem. Sztuka polega jednak na pieczeniu, ja piekłam je parę razy zanim wyszły mi takie jakie chciałam. Bezy są pyszne, słodkie, suche, chrupiące, nadają się do kawy jak i do przygotowywania innych deserów, zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • 20 dag cukru kryształu

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Piana musi być bardzo sztywna, najlepiej obrócić miskę do góry dnem i sprawdzić czy piana nie wyleci z miski. Dodawać po jednej łyżce cukru i ciągle ubijać, cukier musi się za każdym razem dobrze rozpuścić. Na koniec dodać sok z cytryny i ubić jeszcze raz dokładnie pianę, ja ubijałam mikserem na najwyższych obrotach.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pianę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy, można też nakładać pianę łyżką - formować kleksy. Pomiędzy bezami zostawiać odstępy, trochę urosną.

Piec w piekarniku nagrzanym w temperaturze 110 - 120 stopni C przez 60 do 100 minut, ja miałam włączoną funkcję termoobiegu. Jeśli lubicie bardziej kleiste, ciągnące się bezy należy zmniejszyć czas pieczenia i podwyższyć temperaturę piekarnika. Trzeba uważać żeby bezy się nie spaliły, najlepiej kosztować co jakiś czas.

Smacznego!

 



20:28, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
piątek, 22 lutego 2013

Moja koleżanka Zosia dała mi przepis na pyszną surówkę z marchewki z sokiem pomarańczowym. Surówka jest bardzo łatwa i szybka do wykonania, zdrowa, wpływa na przemianę materii. Gorąco polecam, jeśli lubicie takie połączenia, będzie Wam smakowało, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 2 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • sok z 1 pomarańczy + miąż lub pół szklanki kupnego soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Marchewki i jabłka obrać, umyć. Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłka na większych oczkach, wymieszać.

Składniki skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodatkowo wybrać cały miąż z pomarańczy i wrzucić do surówki, wszystko ponownie wymieszać (jeśli nie macie świeżego pomarańcza można zastąpić go kupnym sokiem pomarańczowym, surówka będzie słodsza).

Na koniec dodać kwaśną śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce, podawać, gotowe!

Smacznego!

środa, 20 lutego 2013

Zachęcam do wypróbowania smacznego deseru bananowego. Deser jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu, lekki, zdrowy i ładnie wygląda :-). Przepis znalazłam ma stronie wielkie żarcie, link tutaj, pozdrawiam.

Składniki na 4 osoby:

  • 360 g jogurtu naturalnego
  • 400 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 4  łyżeczki miodu
  • 50 g płatków owsianych
  • 25 g płatków migdałowych
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 60 g brązowego cukru
  • 3 banany
  • sok z połowy cytryny

Na suchej patelni na małym ogniu uprażyć płatki owsiane, płatki migdałowe i wiórki kokosowe na jasny kolor. Podczas prażenia trzeba cały czas cierpliwie mieszać, żeby się nie przypaliło.

Na środku patelni zrobić miejsce dla cukru, mieszać tak długo, aż się rozpuści. Gdy zrobi się karmel wymieszać go z uprażonymi płatkami, ostudzić.

Jogurt wymieszać z serkiem i ulubionym miodem. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, dokładnie skropić sokiem z cytryny.

W pucharkach układać warstwami: serek - płatki - plastry bananów. Przełożyć tak dwie warstwy, wierzch udekorować miętą lub suszonymi śliwkami.

Smacznego!



sobota, 16 lutego 2013

Wykorzystałam zamrożoną dynię i przygotowałam prostą zupę krem z dyni własnego pomysłu. Zupa wyszła bardzo smakowita, jest rozgrzewająca, aksamitna w smaku i bardzo zdrowa. Nadaje się kolację walentynkową i na zimowe wieczory, polecam!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu lub wody
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Dynię obrać, pokroić na kawałki, umyć, zalać wodą lub bulionem. Obrać ziemniaki, marchewki i wrzucić do garnka, warzywa gotować do miękkości, tak około godziny. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić, udusić na maśle. Wszystkie warzywa i cebulę zmiksować na krem. Dodać starty czosnek, podawać z śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!



21:20, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (3) »
wtorek, 12 lutego 2013

Faworki / chruściki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy wypróbowałam przepis na faworki na piwie. Chruściki są kruche, chrupiące, bąbelkowe, pyszotka :-) Sekretem tego przepisu jest piwo, które zwiększa ilość powietrza w faworkach, stąd dużo bąbelków. Dodatkowo ważne w tym przepisie jest wybijanie ciasta wałkiem, wtedy powstanie dużo bąbelków ! Przepis znalazłam w gazecie "Rewia", numer 3/2013. Ja upiekłam faworki z podwójnej porcji i wyszły mi dwa kopiaste talerze, takie jak na zdjęciu, zapraszam do pieczenia:-)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 5 żółtek (rozbełtać widelcem)
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • piwo - tyle ile zajmuje objętość żółtek
  • po szczypcie soli i cukru

Dodatkowo:

  • smalec lub olej do smażenia (najlepszy rzepakowy)
  • cukier puder i cukier wanilinowy do posypania

Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto, wyrobić ręcznie lub wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 15 minut.

Ciasto cieniutko rozwałkować i radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości 3 cm i długości 7 cm. W każdym paseczku zrobić nacięcie, przez które przewlec jeden koniec chruścika.

W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Gdy osiągnie temperaturę 170 stopni C, wrzucić po kilka faworków, które powinny dość szybko wypłynąć na wierzch. Smażyć, przewracać drewnianym patyczkiem lub dwoma widelcami na drugą stronę, dosmażyć. Wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku. Chłodne faworki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego!

poniedziałek, 11 lutego 2013

Kolejny przepis tym razem na aromatyczne, rozgrzewające ciasteczka imbirowe. Nie może ich zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia :-), świetna propozycja na zimowe wieczory, przepis znalazłam na blogu www.feeriasmakow.blox.pl , polecam!

Składniki:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 25 dag cukru
  • 2 czubate łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 50 dag mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Ucierać masło z cukrem i płynnym miodem przez kilka minut, następnie dodać jajka i dalej ucierać. Wymieszać suche składniki (mąkę, sodę, imbir i cynamon) i dodać do ciasta. Dokładnie połączyć.

Zmoczoną ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na wyłożonej papierem blasze w sporych odległościach. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 12 minut. Ostudzone ciastka polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Ciastka można spożywać od razu lub włożyć do puszki i zjadać się nimi jeszcze przez długi czas :-)

Smacznego!

niedziela, 10 lutego 2013

Zapraszam do wypróbowania przepisu na murzynka z bitą śmietaną. Ciasto jest pyszne, puszyste, palce lizać. Skorzystałam z przepisu Oli 83 - link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 4  jajka
  • 4 łyżki dżemu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (25 dag)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 litr śmietany kremówki (30 %)
  • 4 śmietan - fixy
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder (10 dag)
  • sok z połowy cytryny
  • ciepła woda
  • płatki migdałowe

Żółtka ubić z pół szklanki cukru na kogel - mogel, dodać miękką margarynę, kakao i dżem, wszystko zmiksować na gładką masę. Mleko lekko podgrzać, wlać do ciasta zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąką wraz z sodą oraz ubitą na sztywno pianą z resztą cukru, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.

Ubić śmietanę z cukrem wanilinowym i śmietan-fixami na sztywno. Przełożyć ciasto bitą śmietaną, na wierzch przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny, wszystko utrzeć drewnianą pałką na gładką masę. Polać murzynka lukrem, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki lub zimnego pomieszczenia, aby stężało.

Smacznego!

22:43, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi