Sprawdzone przepisy
niedziela, 29 stycznia 2012

Pierwszy raz zrobiłam zakwas buraczany, skorzystałam z przepisu umieszczonego na blogu www.zajadamy.blox.pl. Zdecydowałam się ukisić barszcz czerwony w domu, ponieważ jest on o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i bardziej intensywny. Buraki można zalać nawet 3 razy i uzyskać ponownie sok buraczany. Poza tym buraki z zakwasu można wykorzystać do sałatek, zup, innych potraw. Zachęcam do zrobienia, jest bardzo zdrowy:-)

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • letnia przegotowana woda
  • sól
  • gałka czosnku
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • gaza
  • słoik lub gliniany garnek (ja użyłam 3 litrowego słoika)
  • kromka chleba razowego (opcjonalnie)

Buraki dokładnie umyć i przekroić na 4 części, czosnek obrać. Przygotować 2 litry letniej wody, wrzucić do wody 2 płaskie łyżeczki soli, dokładnie wymieszać. Buraki układać warstwami, na każdą warstwę wrzucić pokrojony w plasterki czosnek (ja na każdą warstwę dałam 3 ząbki czosnku), 3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziela angielskie, 2 listki laurowe.

Tak przygotowane buraki zalać letnią wodą wymieszaną z solą, tak żeby zakryła buraki w całości. Następnie słoik przykryć gazą i ustawić w ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zebrać pianę i całość przecedzić parę razy przez gazę. Sok buraczkowy wlać do butelek lub do litrowych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki.

Ja nie dodałam chleba razowego do zakwasu, bałam się że pojawi się pleśń. Z takiego zakwasu buraczanego można przygotować barszcz czerwony lub po prostu można go pić prosto z butelki - jest bardzo zdrowy. Ja podgrzewam sobie lekko taki zakwas, dodaję trochę majeranku, soli, pieprzu i piję, naprawdę dobry :-)

Smacznego!


 

 

Zapraszam do udziału w akcji naleśnikowej, która będzie trwać od 03.02.2012 do 03.03.2012.

W czasie trwania akcji możecie umieszczać przepisy na ulubione naleśniki, które będziecie przygotowywać na różne sposoby.

Liczę na ciekawe i fajne przepisy.

Proszę o umieszczanie banerka akcji pod wpisem biorącym udział w akcji :-)

 

Zapraszam do zabawy!

 

Kod do banera akcji  znajduje się na stronie www.durszlak.pl

Pozdrawiam

Kasia :-)

Tagi: akcje
19:15, katarzyna_sar , Info/zabawy blogowe
Link Komentarze (4) »

Nie chciało mi się dzisiaj niczego piec i wymyśliłam deser o nazwie "Kolorowy galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami". Chyba mi się udało, oceńcie sami. Wykorzystałam tylko składniki, które miałam w mojej spiżarni: galaretki, kompot brzoskwiniowy, serek waniliowy.... Prosty i szybki deser do niedzielnej kawki, zachęcam do wypróbowania. Mam nadzieję, że Wam będzie smakować :-)

Składniki (na 10 pucharków):

  • opakowanie herbatników
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 40 dag serka waniliowego
  • brzoskwinie z kompotu - 1 słoik litrowy lub 2 puszki brzoskwiń
  • sok z brzoskwiń
  • kieliszek wódki

Galaretki cytrynowe zalać 1,5 szklanki gorącej wody i schłodzić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, jeśli są duże przekroić je na pół. Do soku z brzoskwiń dodać kieliszek wódki, trochę ciepłej wody, wymieszać i maczać w nim herbatniki. Namoczone herbatniki pokruszyć na spód pucharków.

Serek waniliowy wyłożyć do miski. Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć wlać ją do serka i dokładnie zmiksować. Masą waniliowo - cytrynową polać herbatniki, schłodzić do stężenia. Galaretki truskawkowe zalać 2 szklankami gorącej wody, to samo zrobić z galaretkami agrestowymi. Schłodzić do stężenia.

Na masę serową ułożyć osączone brzoskwinie (można użyć dowolne owoce np. ananasy, wiśnie....). Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć zalać nią owoce, schłodzić do stężenia. Na koniec wylać galaretkę agrestową i tak samo schłodzić do stężenia. Deser włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

     

sobota, 28 stycznia 2012

Uwielbiam każdą tortillę z dowolnym nadzieniem, polaną sosem czosnkowym. Dla mnie jest to lepsze danie obiadowe niż tradycyjny obiad. Przepis podstawowy na ciasto tortilli znalazłam na blogu Moniq, Wykorzystać można również gotowe tortille zakupione w sklepie, ponieważ wykonanie placków jest bardzo pracochłonne. Nadzienie przygotowałam według własnego pomysłu, polecam.

Składniki na placki tortilli (14 placków):

  • 0,5 litra mleka
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • około 70 dag mąki pszennej

Składniki na nadzienie:

  • pół pieczeni z kaszy kuskus - przepis tutaj
  • papryka marynowana - pół słoika lub 2 świeże czerwone papryki
  • 4 ogórki słodko kwaśne
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 3 pomidory
  • 2 czerwone cebule

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 jogurty naturalne
  • pół słoika majonezu
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku lub paczka koperku suszonego
  • 6-7 ząbków czosnku

Ciasto na tortillę: podgrzać mleko, dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Do jeszcze ciepłego mleka dodać sól i proszek do pieczenia. Mieszać powoli, dodać mąkę kukurydzianą i pszenną. Gdy już ciasto zrobi się gęste wyłożyć je na blat i dodać mąkę, dokładnie wyrobić. Trzeba mieć trochę cierpliwości, bo ciasto musi być gładkie i nie kleić się do rąk. Ciasto wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.

Ciasto podzielić na 14 części, żeby to sobie ułatwić wyłożyć nim dno miski i nożem podzielić jak tort na równe części. Z każdej części uformować kulkę a następnie podsypując mąką rozwałkować na cienkie placki. Usmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni około 20-30 sekund z każdej strony aż pokażą się bąble. Tak przygotowane placki można przechowywać w lodówce ale należy je wystudzone zawinąć w folię, żeby nie obsychały.

Nadzienie: pieczeń pokroić na większe kawałki - można użyć każdego rodzaju pieczeni. Ogórki słodko kwaśne i paprykę osączyć i pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w piórka, pomidory w kostkę, koperek posiekać. Kapustę pekińską pokroić, posypać solą żeby zmiękła, jak puści wodę lekko wycisnąć.

Sos czosnkowy:  jogurt wymieszać z majonezem, dodać starty czosnek, koperek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Każdy placek tortilli posmarować sosem czosnkowym, poukładać dowolnie wszystkie warzywa oraz kawałki pieczeni, polać sosem na wierzchu, zawinąć rogi placka do środka, na koniec polać sosem czosnkowym, gotowe.


Smacznego!


środa, 25 stycznia 2012

Na dzisiejszy obiad przygotowałam prostą i zdrową surówkę z pora. Przez dodanie do surówki marchewki i jabłka, por staje się mniej ostry w smaku. Moim zdaniem połączenie idealne, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 duży por
  • 3 jabłka
  • 3 marchewki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki majonezu (można dodać jogurt naturalny)

Warzywa obrać, oczyścić. Pora pokroić w talarki, posypać solą, aby zmiękł. Jabłka i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Majonez wymieszać z jogurtem. Startą marchewkę i jabłka dodać do pora, wymieszać, doprawić solą według uznania, zalać sosem majonezowym, dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, dzięki temu składniki się przegryzą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

    

19:15, katarzyna_sar , Surówki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 23 stycznia 2012

Dzisiaj zapraszam Was na moje pierwsze crumble z truskawkami i jagodami. To nic innego jak owoce posypane migdałami ukryte pod pyszną chrupiącą kruszonką. Owoce wyjęłam z zamrażarki, pozostałe składniki z mojej spiżarni. Deser prosty, szybki a do tego niebiańsko dobry:-) Przepis znalazłam na blogu Moniki, zachęcam do zrobienia ;-)

Składniki:

  • 60 dag truskawek
  • 60 dag jagód
  • paczka płatków migdałowych
  • 2 cukry waniliowe
  • 12 łyżek mąki krupczatki
  • 4 kopiaste łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru

W naczyniu żaroodpornym ułożyć truskawki na przemian z jagodami. Ja użyłam mrożonych owoców i po zapieczeniu miałam bardzo dużo soku (lepiej wykorzystać do tego deseru świeże owoce).

Owoce posypać cukrem waniliowym i płatkami migdałowymi. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać masło i zagnieść na kruszonkę Kruszonką posypać truskawki i jagody i zapiec całość w 180oC przez 25 minut. Najlepiej na początku pieczenia ustawić w piekarniku nawiew góra - dół, tak 10 minut przed końcem sama góra, wtedy się kruszonka fajnie zrumieni, pycha!


Smacznego!

   

sobota, 21 stycznia 2012

Polecam sałatkę pełną kolorowych warzyw z kawałkami pieczeni z kaszy kuskus. Do tej sałatki możecie wykorzystać ulubione warzywa świeże czy zamarynowane oraz każdy rodzaj pieczeni. Ja dałam do sałatki pieczeń z ziołami prowansalskimi i kaszą kuskus - przepis poniżej, smacznego:-)

Składniki:

  • pieczeń z kaszy kuskus - pół foremki "keksówki"
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie makaronu np. rurki
  • czerwona cebula
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 5 ogórków słodko- kwaśnych
  • pół słoika papryki marynowanej lub 1 świeża czerwona papryka
  • pęczek koperku lub koperek suszony
  • rzeżucha (opcjonalnie - jeśli ktoś lubi)
  • sól, pieprz
  • majonez z jogurtem

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać gorącą wodą, odcedzić. Pieczeń pokroić w większe kawałki (ja zawsze zamrażam sobie wcześniej pieczeń i odmrażam tak 2 godziny przed robieniem sałatki). Kukurydzę wyjąć z puszki i odsączyć.

Cebulę pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość (lub jeśli wolicie możecie posypać cebulę odrobiną soli, po jakimś czasie zmięknie ale cebula nie straci swojego smaku). Kapustę pekińską pokroić, posolić, wymieszać  - dzięki temu kapusta zmięknie i puści wodę, na koniec lekko wycisnąć.

Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Świeży koperek i rzeżuchę posiekać. Majonez połączyć z jogurtem (proporcje według uznania), dodać koperek i rzeżuchę, wymieszać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez z jogurtem, dokładnie wymieszać. Sałatkę włożyć do lodówki minimum na godzinę, żeby się przegryzła, gotowe.

Smacznego!

poniedziałek, 16 stycznia 2012



Całkiem niedawno przygotowywałam pieczeń z kaszą kuskus i ziołami prowansalskimi. Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, naprawdę warto tam zajrzeć :-) Z  wymienionych składników wychodzą 2 keksówki, niestety nie zdążyłam sfotografować pieczeni w całości :-( Zapewniam, że pieczeń ta jest doskonała na ciepło i na zimno. Ja przygotowywałam ją na imieniny mojego męża, jedną pieczeń pokroiłam na stół (można ją również wykorzystać jako danie główne) a drugą zamroziłam. Taka pieczeń na zimno doskonale nadaje się do sałatek albo jako wkładka do tortilli lub naleśników, gorąco polecam!

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300-320 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 solidna łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 niepełna łyżeczka soli (możecie dać więcej jeśli lubicie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 szklanki (szklanka - 200 ml) kaszki kuskus (takiej prosto z opakowania, nie ugotowanej)
  • opcjonalnie: keczup lub sos pomidorowy własnej roboty

Mięso przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z mlekiem skondensowanym, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem ziołowym i kaszą kuskus dodać do mięsa mielonego. Całość dokładnie wymieszać tak, aby składniki dobrze się połączyły a przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Odstawić masę mięsną, by kaszka nieco spęczniała.

Keksówki wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do nich masę. Keksówek nie natłuszczać, bo mięso wieprzowe ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczu. Masę mięsną starannie ubić w foremce, posmarować wierzch sosem pomidorowym lub keczupem (można pominąć, jak ktoś nie lubi).

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 1,5 godziny. Jeżeli planujecie podać ją na ciepło/gorąco to trzeba zostawić pieczeń przy zamkniętych drzwiczkach na 10-15 minut, aby mięso stężało, po czym wyjąć z foremki, odchylić folię aluminiową i pokroić w grubsze plastry. Jeśli na zimno, to wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym zawinąć w nowy kawałek folii aluminiowej i schłodzić w lodówce. Zimną pieczeń pokroić w plastry i podawać.

Smacznego!

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi