Sprawdzone przepisy
sobota, 29 stycznia 2011

Dostałam ostatnio gofrownicę w prezencie i postanowiłam ją wypróbować. Skorzystałam z jednego z przepisów umieszczonych na fotoforum gazeta.pl, gofry się udały, polecam!

Składniki:

  • 160g mąki
  • 15g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50g stopionego masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 270ml mleka
  • cukier waniliowy
  • masło/olej do posmarowania gofrownicy
  • konfitura/cukierkryształ/cukier puder

Wymieszać mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Roztrzepać na gładką masę, stopniowo dolewać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, odstawić.

Ubić białka ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszać z cukrem. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę, posmarować ją miękkim masłem (olejem) i smażyć gofry. Ja posypuję gofry cukrem lub smaruję konfiturą.

Smacznego!

niedziela, 23 stycznia 2011


Kruche ciasteczka orzechowe są pyszne do kawy i na drugie śniadanie. Można je chrupać od razu po upieczeniu lub włożyć je do puszki, nie tracą nic na smaku! Skorzystałam z przepisu Ewy Aszkiewicz, z jej książki o tytule "Słodka kuchnia polska", polecam do wypróbowania!

Składniki:

  • 60 dag mąki krupczatki
  • 1 i 3/5 kostki (40 dag) masła lub margaryny
  • 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (w razie potrzeby)
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • szklanka rozdrobnionych, ale nie zmielonych orzechów
  • olej do posmarowania blachy
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Mąkę posiekać z rozdrobnionym, wychłodzonym masłem lub margaryną, dodać cukier, sól, żółtka. Składniki połączyć i wyrobić dokładnie ciasto. Gdy ciasto będzie się kruszyć, dodać kwaśną śmietanę. Całość owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.

Orzechy połączyć dokładnie z wychłodzonym ciastem (ja tak zrobiłam). Można też wpierw rozwałkować wychłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Posypać ciasto orzechami, które lekko wcisnąć wałkiem i wykrawać radełkiem lub foremkami ciasteczka.

Blachę posmarować lekko olejem (ja używam pędzelka), układać ciastka na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 200 stopni C. Piec 15-18 minut.

Zrumienione ciasteczka zsunąć z stolnicy, ostudzić. Jeśli chcemy je przechować, włożyć je do blaszanego pudła, zachowują świeżość kilka tygodni.


Smacznego!


sobota, 22 stycznia 2011

Pyszne bułeczki z nadzieniem czosnkowym z przepisu Dorotki, przepyszne!  Z podwójnej porcji wychodzą 24 bułeczki, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 260 ml mleka
  • 30 g masła, roztopionego

Nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane
  • 2 łyżeczki świeżej pietruszki

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane

Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Podgrzać mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące. Wlać trochę mleka do dołka, pomieszać z mąką i drożdżami, tak aby powstał zaczyn. Poczekać, aż drożdże podwoją objętość.

Gdy zaczyn wyrośnie, wlać pozostałe mleko, wyrabiać ciasto. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć  ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć blenderem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć  w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Podawać najlepiej ciepłe (choć na zimno są też pyszne).

Smacznego!

niedziela, 02 stycznia 2011

Nadrabiam zaległości w publikowaniu przepisów świątecznych. Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na piernik, piekę go co roku na Boże Narodzenie. Bardzo dobry, wilgotny i pełen bakalii. Mam nadzieję, że wypróbujecie go za rok, polecam!

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki roztworu sody w mleku
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 1 słoik dżemu (najlepiej wiśniowy)
  • 1 łyżka mielonego goździka
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały
  • olejek migdałowy

Jajka + żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę, tak jak na kogel -mogel. Margarynę lub masło utrzeć z masą jajeczną. Dodać miód, cynamon, goździka, kakao i wszystko dokładnie wymieszać.

Mleko ugotować, przestudzić. Sodę rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka. Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko. Potem wlać sodę oczyszczoną, olejek migdałowy, na koniec wrzucić dżem i bakalie.

Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni C. Jak piernik wystygnie można go polukrować i przełożyć dżemem.


Smacznego:-)


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi