Sprawdzone przepisy
wtorek, 01 stycznia 2019

Dzisiaj najprostszy deser noworoczny składający się z trzech warstw galaretki o różnym kolorze, owoców i bitej śmietany. Deser szybki do wykonania, ładnie się prezentuje i jest smaczny, polecam!

Składniki na 13 pucharków:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania serka waniliowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • truskawki (mogą być zamrożone)
  • brzoskwinie z kompotu

Każdą galaretkę rozpuścić oddzielnie w trzech miskach zgodnie z instrukcją na opakowaniu, schłodzić. Na dno pucharka wrzucić truskawki (u mnie 3-4 sztuki), zalać galaretką truskawkową, włożyć do lodówki, poczekać aż stężeje. Następnie ułożyć odsączone brzoskwinie (3-4 sztuki), zalać galaretką pomarańczową, poczekać aż ponownie stężeje. Na sam koniec wylać galaretkę cytrynową, poczekać aż stężeje.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek waniliowy i dokładnie wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą, schłodzić.

Smacznego!

poniedziałek, 31 grudnia 2018

 

Niech Nowy Rok zabłyśnie dla Was tęczy kolorami
I rozsypie się nad głowami szczęście i uśmiechów moc
I niech zostanie na 12 miesięcy z Wami
Nie tylko w tę Sylwestrową noc.
Do siego roku życzy

Kasia

Rodziną

Na Sylwestra polecam szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Ślimaczki nadziane dowolnymi dodatkami są bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu i ładnie się prezentują na stole, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 1-2 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 g zielonych oliwek
  • 150 g żółtego sera
  • 400 g serka śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 2-3 parówki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki keczupu
  • ząbek czosnku

Oliwki odsączyć i pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Serek wymieszać z żółtkiem. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem. Parówki pokroić na plasterki. Keczup wymieszać z ząbkiem czosnku.

Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarować masę serową, obsypać serem żółtym oraz oliwkami. Ciasto francuskie można również posmarować keczupem i posypać plasterkami parówki.

Zawinąć ciasto w roladę (dłuższym bokiem), po zawinięciu zawinąć w pergamin i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie roladę pokroić w około 2 cm plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować plastry rozbełtanym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec około 40 minut do złotego koloru w funkcji termoobieg.

Smacznego!

sobota, 29 grudnia 2018

Jeśli mamy ochotę na mięso sięgnijcie po karkówkę. Karkówka duszona w keczupie to bardzo szybkie, banalnie proste danie, z którym każdy sobie poradzi. Danie robi się praktycznie same, bo wystarczy je wcześniej przygotować i piec w piekarniku około 1,5 godziny. Dobrze smakuje z ryżem, kaszą i klasycznie z ziemniakami. To fajna propozycja na obiad sylwestrowy :-), polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 1 litr dobrego łagodnego keczupu
  • 2 łyżki majeranku

Karkówkę pokroić w cienkie plastry. Delikatnie posolić i odstawić na godzinę by sól weszła wewnątrz mięsa. Ułożyć na spód naczynia żaroodpornego. Cebulę drobno posiekać i dokładnie wymieszać z majerankiem oraz ketchupem.

Jeżeli ketchup jest za mało wyrazisty w smaku można go troszkę posolić lub dodać pieprzu. Wylać na mięso. Dusić pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny.


Smacznego!
piątek, 28 grudnia 2018

Moja dzisiejsza propozycja to pizza bazująca na tortillach. To ciasto cienko przełożone serem z ulubionymi dodatkami. Bardzo szybka do przygotowania, doskonała na obiad oraz jako przekąska np. na Sylwestra :-). Zapraszam do wypróbowania!

Źródło - tutaj

Składniki dla 3 osób:

  • 6 tortilli najlepiej pełnoziarnistych
  • 3 łyżki keczupu
  • pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzać do temperatury 18o stopni C. Pierś z kurczaka pokroić cienko w kostkę/plasterki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać starty czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Oliwki przekroić na pół i odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ser zetrzeć na tarce.

Zrobić spód pizzy z dwóch placków. Ułożyć jeden na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować cienko keczupem, posypać żółtym serem (dać więcej przy krawędziach) i przykryć drugą tortillą. Posmarować wierzch ponownie keczupem i posypać ponownie serem. Będzie to baza do pizzy, na którą możecie położyć takie składniki na jakie macie ochotę.

W mojej wersji to kurczak, cebula i oliwki. Na spód pizzy położyć surowego kurczaka, posmażoną cebulę i oliwki. Gotową pizzę włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra-dół (piec do momentu, aż mięso straci surowość). Gotową wyjąć z piekarnika, porcjować i podawać.

Smacznego!

niedziela, 23 grudnia 2018

Zdrowych, pogodnych i pełnych radości 

Świąt Bożego Narodzenia

a także wielu wspaniałych chwil

spędzonych w gronie najbliższych

życzy

Kasia

Rodziną

 

sobota, 22 grudnia 2018

Klasyczny, standardowy keks z mnóstwem kolorowych bakalii z dodatkiem rumu. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Jest smaczny, aromatyczny i miękki. Zachęcam do wypróbowania.

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki krupczatki do obtoczenia bakali
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • 300 g posiekanych bakalii: (rodzynki, suszona żurawina, suszone morele, suszone daktyle, migdały, mieszanka skórek kandyzowanych, orzechy lub inne według uznania)
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz rum. Wszystko dokładnie dalej utrzeć. W międzyczasie z białek ubić pianę ze szczyptą soli. 1/3 piany dodać do ciasta, aby rozluźnić masę. Potem wrzucić obtoczone w mące bakalie i pozostałą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby, gdy ciasto się mocno zarumieni, przykryć je papierem do pieczenia. Keks można przygotować kilka dni wcześniej, gdyż długo utrzymuje świeżość. Wystudzone ciasto udekorować według uznania.

Smacznego!

piątek, 21 grudnia 2018

Dzisiaj pierniczki idealne dla spóźnialskich:-). Robi się je bardzo szybko, a w piekarniku za sprawą drożdży rosną jak oszalałe! Pierniczki są pulchne i miękkie. Nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Zachęcam do wypróbowania!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła

1 szklanka = 250 ml

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.

Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi