Sprawdzone przepisy
poniedziałek, 26 listopada 2018

Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył. Delikatny, nie za słodki, z lekką nutą cytrynową, zachęcam do wypróbowania :-).

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 1/2 kg cukinii bez skóry i pestek
  • szklanka cukru kryształu
  • torebka galaretki cytrynowej lub innej ulubionej
  • łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z całej cytryny

Cukinię drobno zetrzeć na tarce do garnka, dusić na papkę na małym ogniu, często mieszać. Dodać cukier, galaretkę , kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.

Smażyć około 30-40 minut na małym ogniu, często mieszać. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, podstawić do góry dnem. Po wystudzeniu ja jeszcze pasteryzowałam je około 15 minut. Jest świetny do kanapki, do naleśników, do przełożenia tortu.


Smacznego!

13:58, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
sobota, 24 listopada 2018

Fit Bounty to ciasto dla łasuchów, bardzo sycące. Połączenie wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady to idealne połączenie. Ciasto jest cudownie kokosowe, a dzięki zawartości miodu lekko słodkie, polecam!

Źródło - tutaj

Spód:

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka namoczonych daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Nadzienie:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • 2-3 łyżki miodu

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

szklanka = 250 ml

Spód: Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na około 15 minut i dokładnie osuszyć. W blenderze umieścić migdały i orzechy, które należy dokładnie zmielić. Następnie dodać daktyle, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mieszać do momentu uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Gotowa masę przenieś do tortownicy o średnicy około 15 cm, dokładnie przyklepać, wyrównać powierzchnię i umieścić w zamrażarce na kilkanaście minut, tak by całość stwardniała. Ja zrobiłam z podwójnej porcji w tortownicy o średnicy 26 cm.

Nadzienie: Umieścić mleko kokosowe w garnuszku i delikatnie podgrzać - dodać pozostałe składniki tj. wiórki kokosowe, olej i miód i całość dalej ogrzewać - nie doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystko się ładnie połączy, nadzienie kokosowe umieścić na przygotowanym wcześniej spodzie. Przenieś foremkę z prawie już gotowym ciastem na kilka godzin do zamrażarki.

Polewa: Na samym końcu polać ciasto przygotowaną polową czekoladową. Polewa powstaje poprzez rozpuszczenie czekolady z olejem kokosowym.

Ciasto umieść w lodowce na kilkanaście minut. Ciasto przechowywać w zamrażarce.

 

Smacznego!

piątek, 23 listopada 2018

Witam po długiej przerwie :-). Dzisiaj przepis na pasztet z cukinii. Szybki, prosty do zrobienia i pyszny. Jest lekki a zarazem sycący. Najlepiej smakuje z kromką chleba, można serwować go także z miksem sałat. Jeśli lubicie pieczone warzywa na pewno spodoba Wam się ten przepis. Możecie bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na dokładkę, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 3 cebule
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • przyprawy: u mnie łyżeczka kurkumy i warzywka

szklanka = 250 ml

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, obrać i razem z serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski z cukinią i serem wsypać bułkę tartą, kaszkę mannę. Wrzucić cebulę, wlać rozkłócone jajka i wlać olej. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami, jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Masę cukiniowo - serową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C i piec około godziny. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia, kroić w plastry.

Smacznego!

poniedziałek, 04 czerwca 2018

Sernik na zimno z truskawkami to mój ulubiony deser w upalne dni. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Jest lekki, puszysty, delikatny i szybki w wykonaniu, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 250 g ciasteczek maślanych
  • 90 g masła
  • 1 kg sera, np. gotowy z pudełka

Herbatniki rozdrobnić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta. Dodać masło i dłońmi połączyć wszystkie składniki. Muszą dobrze się połączyć i utworzyć masę. Masę wyłożyć do tortownicy i mocno przycisnąć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Ser biały zmielić w maszynce do mięsa lub można użyć gotowego. 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć zmiksować je z serem. Wyłożyć przygotowany ser na schłodzoną masę ciasteczkową i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Masa serowa musi się stężeć.

Truskawki umyć, osuszyć i ułożyć na masie serowej. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wstawić ją do lodówki do całkowitego stężenia. Zalać galaretką truskawki i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, gotowe!


Smacznego!


21:28, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 maja 2018

Bardzo prosty i szybki przepis na domową wędlinę z drobiu. Kiełbasa jest smaczna, soczysta, łatwo się kroi. Zachęcam do wypróbowania!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do drobiu
  • 3 łyżki wody
  • 30 g żelatyny
  • rękaw do pieczenia

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wlać wodę. Na osobnym talerzyku wymieszać wszystkie suche przyprawy razem z suchą żelatyną i wsypać do mięsa, całość wymieszać dobrze ręką.

Następnie użyć rękawa do pieczenia, z jednej strony dobrze zawiązać rękaw sznurkiem, nałożyć mięso. Najlepiej rękaw ułożyć sobie na małej blaszce, ja użyłam foremki keksówki, uformować kiełbasę. Zbędny rękaw zawinąć na około kiełbasy, zawiązać końcówki rękawa, tak aby podczas pieczenia nie wypływał płyn.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 40 - 50 minut. Pozostawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, gotowe!


Smacznego!
niedziela, 20 maja 2018

Zgodnie z obietnicą publikuję dzisiaj przepis na pyszny schab w sosie z suszonymi pomidorami i mleczkiem kokosowym. Przepis otrzymałam od przemiłej Pani Aurelii, która spotkałam w pociągu, w czasie długiej podróży :-). Sos przygotowywałam już cztery razy z różnymi wariantami mięsa. Bardzo nam smakuje, a szczególnie Natalce :-). Pani Aurelio dziękuję za przepis! Mam nadzieję, że zagląda Pani czasami na mojego bloga, pozdrawiam :-).

Składniki:

  • 4 kawałki schabu bez kości (może być też karkówka, drób...)
  • słodka papryka w proszku
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 liścia laurowe
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 3 łyżki sosu sojowego czarnego
  • 8 pomidorów suszonych
  • pół szklanki mleczka kokosowego, mleka krowiego lub śmietany
  • 1 niecała łyżka mąki ziemniaczanej

 

1 szklanka - 250 ml

Schab pokroić na 4 kotlety, a te kotlety jeszcze na mniejsze kawałki. Mięso obtoczyć dokładnie w słodkiej papryce i wstawić do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień posiekać czosnek, cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić na maśle i oleju. Dodać schab i obsmażyć z obu stron. Zalać 1,5 szklanką wody, tak żeby przykryło mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Dodać sos sojowy i dusić na mniejszym ogniu około 45 minut (do miękkości mięsa).

Gdy mięso jest miękkie dodać suszone pomidory pokrojone w mniejsze kawałki. Wlać mleczko kokosowe do szklanki, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Wlać do sosu, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut (mąka musi stracić smak surowizny). Sos powinien zgęstnieć. Podawać z ziemniakami, kluskami , ryżem lub kaszą, gotowe!


Smacznego!

wtorek, 15 maja 2018

Przedstawiam przepis na babkę drożdżową według receptury słynnej siostry Anastazji. Babka bardzo szybka w przygotowaniu. Ponadto pięknie się prezentuje, jest wyrośnięta, mięciutka i puszysta:-). Będzie na pewno ozdobą Twojego wielkanocnego stołu i nie tylko, polecam! 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • rodzynki
  • sól
  • łyżka mąki krupczatki

Rodzynki sparzyć, obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu rodzynki nie opadną na dno babki. Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zarobić zaczyn. Gdy zaczyn podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić.

Gdy podrośnie przełożyć do dużej foremki na babkę, do 1/2 jej wysokości. Pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

niedziela, 06 maja 2018

Tort dla dziewczynki z wesołą Świnką Peppą - tort bajkowy, urodzinowy:-). Tort przełożony został masą śmietankowo - krówkową z kwaskowym dżemem i brzoskwiniami. Tort jest pracochłonny, jednakże efekt oraz reakcja małej jubilatki zrekompensowała mi mój trud, pozdrawiam :-)

Źródło - tutaj

Prostokątny biszkopt:

  • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • różowy barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

 

Do nasączenia:

  • 200 ml słabej herbaty
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krem do prostokątnego biszkoptu:

  • 4 serki mascarpone (każdy po 250 g)
  • 3 śmietany kremówki mocno schłodzone (każda po 250 ml)
  • puszka gotowej masy krówkowej (510 g)
  • 40 g cukru pudru (można pominąć)
  • niebieski barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy lub inny kwaskowy
  • brzoskwinie z puszki lub kompotu (odsączyć na sicie)

 

Okrągły biszkopt:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki tortowej pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • różowy barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

 

Masa na świnkę Peppę:

  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 śmietana kremówka (250 ml)
  • 20 g cukru pudru



Dodatkowo:

  • różowy barwnik
  • czerwony barwnik

szklanka = 250 ml

Wykonanie prostokątnego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (mniej niż pół łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno blaszki o wymiarach 25 x 30cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 40 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 3 placki (najlepiej kroi się biszkopt upieczony dzień wcześniej). Każdy placek lekko nasączyć.

Wykonanie kremu do prostokątnego biszkoptu: ubić serek mascarpone z kremówką i cukrem na puszystą masę. Odłożyć 8-9 łyżek masy na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Do pozostałej masy dodać masę krówkową i zmiksować. Do białej masy (tej na obłożenie tortu) dodać niewielką ilość niebieskiego barwnika (tak na czubek łyżeczki) i dokładnie wymieszać. Pierwszą warstwę biszkoptu przełożyć kremem krówkowym i dżemem porzeczkowym. Drugą warstwę przełożyć kremem krówkowym oraz owocami. Boki i wierzch tortu posmarować niebieskim kremem. Odstawić tort do lodówki.

Wykonanie okrągłego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (na czubek łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 2 równe krążki.

Masa na świnkę Peppę: wszystkie składniki ubić razem na puszystą masę. Podzielić masę na dwie części: jedna część powinna być nieco większa od drugiej. Do większej części dodać odrobinę różowego barwnika i dokładnie wymieszać (to będzie masa na głowę świnki), do drugiej części dodać czerwony barwnik i wymieszać (to będzie krem na sukienkę świnki). Odstawić kremy do lodówki na czas wycinania szablonu.

Szablony: przygotować na kartce szablon świnki Peppy. Z jednego krążka biszkoptowego wyciąć głowę świnki, z drugiego sukienkę. Na przygotowanym niebieskim torcie delikatnie ułożyć postać świnki.

Dekoracja: trochę różowego kremu odłożyć na kontury świnki. Pozostałym kremem obłożyć głowę i równo rozsmarować. Na sukienkę wyłożyć czerwoną masę i równo rozsmarować. Do odłożonego różowego kremu dodać odrobinę barwnika, tak żeby kontur był nieco ciemniejszy od koloru głowy. Przełożyć krem do worka cukierniczego z tylką Wilton nr 7 i zrobić kontury świnki, uszy, oczy, nos, uśmiech i rękę. Oczy można zdobić z groszku czekoladowego. Jeśli zostanie Wam jeszcze trochę różowego kremu można zrobić napis :-), gotowe!



 Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 55
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi