Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Sylwestrowe ślimaczki

Na Sylwestra polecam szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Ślimaczki nadziane dowolnymi dodatkami są bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu i ładnie się prezentują na stole, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 1-2 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 g zielonych oliwek
  • 150 g żółtego sera
  • 400 g serka śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 2-3 parówki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki keczupu
  • ząbek czosnku

Oliwki odsączyć i pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Serek wymieszać z żółtkiem. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem. Parówki pokroić na plasterki. Keczup wymieszać z ząbkiem czosnku.

Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarować masę serową, obsypać serem żółtym oraz oliwkami. Ciasto francuskie można również posmarować keczupem i posypać plasterkami parówki.

Zawinąć ciasto w roladę (dłuższym bokiem), po zawinięciu zawinąć w pergamin i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie roladę pokroić w około 2 cm plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować plastry rozbełtanym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec około 40 minut do złotego koloru w funkcji termoobieg.

Smacznego!

poniedziałek, 31 grudnia 2018, katarzyna_sar
Sylwestrowe ślimaczki ciasto francuskie oliwki sylwester sery

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi