Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczny keks z rumem

Klasyczny, standardowy keks z mnóstwem kolorowych bakalii z dodatkiem rumu. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Jest smaczny, aromatyczny i miękki. Zachęcam do wypróbowania.

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki krupczatki do obtoczenia bakali
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • 300 g posiekanych bakalii: (rodzynki, suszona żurawina, suszone morele, suszone daktyle, migdały, mieszanka skórek kandyzowanych, orzechy lub inne według uznania)
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz rum. Wszystko dokładnie dalej utrzeć. W międzyczasie z białek ubić pianę ze szczyptą soli. 1/3 piany dodać do ciasta, aby rozluźnić masę. Potem wrzucić obtoczone w mące bakalie i pozostałą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby, gdy ciasto się mocno zarumieni, przykryć je papierem do pieczenia. Keks można przygotować kilka dni wcześniej, gdyż długo utrzymuje świeżość. Wystudzone ciasto udekorować według uznania.

Smacznego!

sobota, 22 grudnia 2018, katarzyna_sar
Świąteczny keks z rumem bakalie alkohol Boże Narodzenie

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi