Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Tort świnka peppa

Tort dla dziewczynki z wesołą Świnką Peppą - tort bajkowy, urodzinowy:-). Tort przełożony został masą śmietankowo - krówkową z kwaskowym dżemem i brzoskwiniami. Tort jest pracochłonny, jednakże efekt oraz reakcja małej jubilatki zrekompensowała mi mój trud, pozdrawiam :-)

Źródło - tutaj

Prostokątny biszkopt:

  • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • różowy barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

 

Do nasączenia:

  • 200 ml słabej herbaty
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krem do prostokątnego biszkoptu:

  • 4 serki mascarpone (każdy po 250 g)
  • 3 śmietany kremówki mocno schłodzone (każda po 250 ml)
  • puszka gotowej masy krówkowej (510 g)
  • 40 g cukru pudru (można pominąć)
  • niebieski barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy lub inny kwaskowy
  • brzoskwinie z puszki lub kompotu (odsączyć na sicie)

 

Okrągły biszkopt:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki tortowej pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • różowy barwnik (używam barwnika firmy Wilton w żelu)

 

Masa na świnkę Peppę:

  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 śmietana kremówka (250 ml)
  • 20 g cukru pudru



Dodatkowo:

  • różowy barwnik
  • czerwony barwnik

szklanka = 250 ml

Wykonanie prostokątnego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (mniej niż pół łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno blaszki o wymiarach 25 x 30cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 40 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 3 placki (najlepiej kroi się biszkopt upieczony dzień wcześniej). Każdy placek lekko nasączyć.

Wykonanie kremu do prostokątnego biszkoptu: ubić serek mascarpone z kremówką i cukrem na puszystą masę. Odłożyć 8-9 łyżek masy na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Do pozostałej masy dodać masę krówkową i zmiksować. Do białej masy (tej na obłożenie tortu) dodać niewielką ilość niebieskiego barwnika (tak na czubek łyżeczki) i dokładnie wymieszać. Pierwszą warstwę biszkoptu przełożyć kremem krówkowym i dżemem porzeczkowym. Drugą warstwę przełożyć kremem krówkowym oraz owocami. Boki i wierzch tortu posmarować niebieskim kremem. Odstawić tort do lodówki.

Wykonanie okrągłego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (na czubek łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 2 równe krążki.

Masa na świnkę Peppę: wszystkie składniki ubić razem na puszystą masę. Podzielić masę na dwie części: jedna część powinna być nieco większa od drugiej. Do większej części dodać odrobinę różowego barwnika i dokładnie wymieszać (to będzie masa na głowę świnki), do drugiej części dodać czerwony barwnik i wymieszać (to będzie krem na sukienkę świnki). Odstawić kremy do lodówki na czas wycinania szablonu.

Szablony: przygotować na kartce szablon świnki Peppy. Z jednego krążka biszkoptowego wyciąć głowę świnki, z drugiego sukienkę. Na przygotowanym niebieskim torcie delikatnie ułożyć postać świnki.

Dekoracja: trochę różowego kremu odłożyć na kontury świnki. Pozostałym kremem obłożyć głowę i równo rozsmarować. Na sukienkę wyłożyć czerwoną masę i równo rozsmarować. Do odłożonego różowego kremu dodać odrobinę barwnika, tak żeby kontur był nieco ciemniejszy od koloru głowy. Przełożyć krem do worka cukierniczego z tylką Wilton nr 7 i zrobić kontury świnki, uszy, oczy, nos, uśmiech i rękę. Oczy można zdobić z groszku czekoladowego. Jeśli zostanie Wam jeszcze trochę różowego kremu można zrobić napis :-), gotowe!



 Smacznego!

niedziela, 06 maja 2018, katarzyna_sar
Tort świnka peppa mascarpone śmietana Wilton

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi