Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Ptysie

Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Źródło: ciasto parzone - tutaj


Składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie śmietankowe lub czekoladowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto parzone: w rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła (około 7 minut). Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut.

Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Na koniec dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (np. 1M).

Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Krem budyniowy: odlać szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrami i masłem. Do szklanki mleka dodać budynie, mąki i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (nie może być grudek), gotować około 3 minut. Budyń powinien stracić smak surowizny, ostudzić. Kremem przełożyć ptysie. Ptysie można przełożyć kremem budyniowym lub bitą śmietaną.

Smacznego!

czwartek, 03 maja 2018, katarzyna_sar
Ptysie budyń mleko mąka ziemniaczana

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/05/03 16:09:22
ale pyszne!! dawno ptysi nie jadłam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi