Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb żytni

Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej syc±cy i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do wypróbowania:-)

¬ródło - tutaj

Składniki:

  • 750 g m±ki żytniej 720
  • 250 g m±ki żytniej pełnoziarnistej 2000
  • 50 g drożdży ¶wieżych lub 1 łyżka drożdży suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • olej + m±ka do podsypania

M±ki wymieszać dokładnie ze sob±. Dodać 500 ml wody i zostawić na 1 godzinę. Następnie dodać 200-250 ml wody o temperaturze pokojowej, sól, suche drożdże (albo rozczyn drożdżowy), miód i wymieszać ponownie bardzo dokładnie. Wyrobić ciasto mikserem, zajmuje to około 4-5 minut (ja wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Ciasto musi mieć gęst± konsystencję ale nadal płynn±. Ciasto odstawić na 60-90 minut do wyro¶nięcia do czasu, aż podwoi swoj± objęto¶ć (w ciepłym miejscu np. na kaloryferze).

Gdy pięknie wyro¶nie, ponownie delikatnie wyrobić ciasto i przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i wyspanej m±k± (ja piekłam w większej keksówce o wymiarach 14 x 30 cm). Blachę z ciastem odstawić do wyro¶nięcia na około 20-30 minut, również na kaloryferze.

Przenie¶ chleb bardzo delikatnie, wstawić do piernika nagrzanego do 250 stopni, piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 50 minut. Chleb wyj±ć z blaszki i papieru i studzić na kratce.




Smacznego!

sobota, 05 maja 2018, katarzyna_sar
Chleb żytni drożdże m±ka żytnia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl ZnajdĽ nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi