Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki ¶niadaniowe

Bułeczki ¶niadaniowe - pyszne, miękkie, w wersji na słodko lub wytrawnie. Z jednej porcji wychodzi około 14 bułek. Zachęcam do wypróbowania, na pewno Wam posmakuj± :-).

¬ródło - tutaj

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g ¶wieżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 3/4 szklanki m±ki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego masła lub 1 małe jajko do posmarowania bułek

1 szklanka = 250 ml

M±kę pszenn± wymieszać z suchymi drożdżami, ze ¶wieżymi najpierw zrobić zaczyn. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodaj±c roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej m±k± miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objęto¶ci (zajmie to około 1,5 godziny).

 Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować nieduże bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ¶ciereczk± kuchenn± i odstawić do podwojenia objęto¶ci na kolejne 30 minut (lub dłużej). Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem. Posypać makiem, siemieniem lnianym, słonecznikiem lub pozostawić bez posypania. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka. Wyj±ć i wystudzić na kratce.

Uwaga!

Je¶li chcecie zrobić wersję z czosnkiem, to do letniego mleka dodajcie starte 3-4 z±bki czosnku.

Smacznego!

wtorek, 20 lutego 2018, katarzyna_sar
Bułeczki ¶niadaniowe drożdże mleko m±ka pszenna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl ZnajdĽ nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi