Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Bardzo łatwy chleb

 

Dzisiaj bardzo łatwy chleb, który zawsze się udaje. Znalazłam go w internecie, Ľródło podaję poniżej. Piekę go bardzo często. Chleb jest zdrowy, pełen ziaren, bardzo szybki  w przygotowaniu, polecam :-).

¬ródło - tutaj

Składniki:

  • 500 g m±ki pszennej (można też wymieszać m±kę pszenn± i m±kę żytni± w stosunku 3 do 1)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 14 g drożdży suchych (ja daję pół kostki drożdży ¶wieżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki otrębów owsianych lub płatków owsianych
  • 400 ml ciepłej wody (2 szklanki o pojemno¶ci 250 ml)
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika, dyni, nasion chia itp.

M±kę przesiać razem z sol±, wymieszać w dużej misce. Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok. Je¶li s± to ¶wieże drożdże trzeba zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do małej miseczki dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, cukier, wymieszać. Dodać 1 - 1 1/2 łyżki m±ki, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, poczekać aż zaczyn wyro¶nie. 

Do m±ki dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać drożdże i ciepł± wodę, wymieszać aż do uzyskania zwartej masy. Miskę przykryć czyst± ¶ciereczk± i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło.

Wyro¶nięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do kreskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawić do wyro¶nięcia jeszcze na 15-20 minut. Po tym czasie chleb wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (funkcja góra - dół). 

Chleb odstawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej po wyci±gnięciu z piekarnika od razu ¶ci±gn±ć papier do pieczenia i odstawić chleb na tzw. raszkę. Chleb nie będzie wilgotny ale chrupi±cy. Przepis z podanych składników pozwala na upieczenie chleba w dużej keksówce. Ja piekę zawsze z podwójnej porcji.


Smacznego!


pi±tek, 26 stycznia 2018, katarzyna_sar
Bardzo łatwy chleb ziarna m±ka pszenna drożdże

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/01/26 21:57:14
może i ja sie skuszę,
-
2018/01/31 14:18:01
Faktycznie ten przepis jest o niebo łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu niż te które znam. Może w sobotę spróbuję go upiec, na pewno podzielę się opini± ;)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl ZnajdĽ nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi