Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka spod samiu¶kich Tater

Bardzo krucha szarlotka składaj±ce się z kruchego ciasta i nadzienia jabłkowego z nutk± cynamonu. Pyszne, zachęcam do wypróbowania :-).

¬ródł0 - tutaj.

Ciasto:

  • 50 dag m±ki pszennej
  • 25 dag masła, zimnego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwa¶nej ¶mietany 18%

Masa jabłkowa:

  • 2-3 kg jabłek, np. szara reneta
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku około 1/4 szklanki (je¶li s± słodkie pomin±ć)
  • bułka tarta do posypania

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnie¶ć ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm (wyłożon± wcze¶niej papierem do pieczenia), ponakłuwać i wstawić do lodówki na około 30 - 60 minut. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (można do zamrażarki).

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie ods±czać soku).

Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyj±ć, posypać obficie bułk± tart± (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostał± czę¶ć (1/3) ciasta lub pokruszyć tak jak kruszonki.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC (ja piekę z termoobiegiem). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

poniedziałek, 20 listopada 2017, katarzyna_sar
Szarlotka spod samiu¶kich Tater cynamon jabłka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/11/20 22:09:36
smak jesieni ;)
-
Go¶ć: justy, *.dynamic.gprs.plus.pl
2017/11/23 09:07:24
To musi być pycha
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl ZnajdĽ nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi