Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka spod samiuśkich Tater

Bardzo krucha szarlotka składające się z kruchego ciasta i nadzienia jabłkowego z nutką cynamonu. Pyszne, zachęcam do wypróbowania :-).

Źródł0 - tutaj.

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła, zimnego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Masa jabłkowa:

  • 2-3 kg jabłek, np. szara reneta
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku około 1/4 szklanki (jeśli są słodkie pominąć)
  • bułka tarta do posypania

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), ponakłuwać i wstawić do lodówki na około 30 - 60 minut. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (można do zamrażarki).

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).

Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta lub pokruszyć tak jak kruszonki.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC (ja piekę z termoobiegiem). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

poniedziałek, 20 listopada 2017, katarzyna_sar
Szarlotka spod samiuśkich Tater cynamon jabłka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/11/20 22:09:36
smak jesieni ;)
-
Gość: justy, *.dynamic.gprs.plus.pl
2017/11/23 09:07:24
To musi być pycha
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi