Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Rabarbar - idealny na kompot, galaretki, konfitury lub jako nadzienie do ciast

Początkowo był wykorzystywany wyłącznie w celach leczniczych, ma on bowiem właściwości przeczyszczające. Do Europy trafił dopiero na początku XVII wieku, a sto lat później do Polski.

Smak tkwi w łodygach. Rabarbar ma lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak. Ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest niskokaloryczny (16 kcal na 100 g), zawiera sporo witaminy C, A, potasu, fosforu, magnezu i kwasu foliowego.

Zawiera jednak także szkodliwy kwas szczawiowy, dlatego trzeba go spożywać z umiarem, najlepiej w połączeniu z produktami mlecznymi i nigdy na surowo. Nie należy jeść rabarbaru gruntowego później niż pod koniec czerwca. Wtedy ilość kwasu szczawiowego jest największa.

W kuchni wykorzystuje się wyłącznie soczyste, najlepiej czerwone łodygi rabarbaru. Im bardziej nasycony kolor, tym są słodsze. Po obraniu ze skórki można go gotować, dusić lub piec. Rabarbar choć nie jest owocem, świetnie nadaje się na dżemy, kompoty czy nadzienie do ciast, a rabarbarowy sos jest idealnym dodatkiem do dziczyzny.

Źródło: gazetka "Prześlij przepis, link tutaj

środa, 11 czerwca 2014, katarzyna_sar
Tagi: rabarbar
Rabarbar - idealny na kompot, galaretki, konfitury lub jako nadzienie do ciast rabarbar

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
izaa_a
2014/06/12 09:02:28
ja bardzo lubię wsio co z rabarbarem ;)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi