Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Kruchy z rabarbarem

W nawiązaniu do poniższego artykułu przedstawiam dzisiaj przepis na kruche ciasto z rabarbarem :-) Za przepis dziękuję Angelique, źródło: tutaj. Ciasto wyszło przepyszne, kruche z lekką nutą kwaskowości, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 230 g)
  • 185 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ok. 75 g)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka tartej bułki

Składniki na kruszonkę:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (ok. 185 g)
  • 2/3 szklanki brązowego cukru (ok. 100 g)
  • 125 g masła
  • 16 g cukru pudru (1 opakowanie)

Zagnieść kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. W mące zrobić dołek, wrzucić tam posiekane, zimne masło i 3 żółtka. Całość początkowo siekać, potem zagnieść ręką do momentu, aż kawałki masła nie będą widoczne w cieście, będzie ono jednolite i gładkie, nie przylepiające się do rąk. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na dno formy, ugnieść równo, aby miało taką samą wysokość. Można także zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Formę włożyć jeszcze chwilę do lodówki, w międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Przed włożeniem ciasta do pieca, nakłuć ciasto widelcem. Piec 10-15 minut na złoty kolor, opcja góra - dół.  Po upieczeniu, spód ciasta pozostawić do ostygnięcia.

W tym czasie umyć, obrać, pokroić na kawałki rabarbar. Wrzucić go do rondla, wsypać cukier, podgrzać, mieszać, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie mus rabarbarowy.

Przygotować kruszonkę - masło roztopić w rondelku, zdjąć z ognia i dodać mąkę wymieszaną z cukrami. Dokładnie wymieszać i obserwować jak powstają grudki kruszonki. Pozostawić do ostygnięcia.

Przestudzony spód ciasta posmarować równomiernie musem rabarbarowym, wyrównać. Posypać łyżką bułki tartej a następnie na cieście w miarę równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec 30- 40 minut w 180 stopniach C, do momentu, aż kruszonka będzie miała złocisty kolor. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego  !

czwartek, 12 czerwca 2014, katarzyna_sar
Tagi: rabarbar
Kruchy z rabarbarem rabarbar

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Konczi i Szpileczka, *.static.ssm.silesia.pl
2014/06/12 07:41:57
Lubię takie ciasta
-
izaa_a
2014/06/12 09:02:43
placek jak marzenie
-
Gość: KUBA, *.internetia.net.pl
2014/06/16 10:07:10
Uwielbiam. To jest smak mego dzieciństwa
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi