Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Krupnik na podrobach

Sycący, pożywny i smakowity krupnik na podrobach - doskonały na rozgrzanie w zimowe dni.  Przepis jest sprawdzony, bo z zeszytu mojej mamy. Krupnik na podrobach bierze udział w akcji "Zimowe zupy", zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki:

  • 40 dag  podrobów: żołądki, serduszka drobiowe
  • 15 dag kaszy jęczmiennej
  • 30-40 dag włoszczyzny
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • sól
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1/8 litra śmietany lub 3 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub koperku
  • 1 1/2 litra wody
  • 2 liścia laurowe
  • 2-3 ziela angielskie

Opłukaną kaszę, liścia laurowe, ziele angielskie i podroby zalać zimną wodą i często mieszając gotować, powoli pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć grzyby oraz oczyszczone, obrane, opłukane i pokrojone warzywa, osolić.

Gdy podroby są już miękkie dodać obrane, opłukane i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki oraz kostkę przyprawy do zup, gotować 10-15 minut.

Przed podaniem można włożyć masło (margarynę) lub wymieszać ze śmietaną, osolić, dodać natkę pietruszki lub koperek, gotowe.



Smacznego !

czwartek, 23 stycznia 2014, katarzyna_sar
Krupnik na podrobach grzyby kasza jęczmienna podroby ziemniaki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/01/24 16:17:13
wieki nie jadłam krupniku
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi