Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z pigwy na przeziębienie

Dzisiaj przepis na konfiturę z pigwy, ale bez zdjęcia. Taka konfitura jest bardzo dobra na przeziębienie. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo przecież jesień w pełni, zima niedługo - mamy teraz osłabioną odporność. Konfitury nie przygotowałam, ponieważ nie mam owoców pigwy (nie znalazłam ich na targu, ani w sklepie). Tak więc polecam, może ktoś z Was przyrządzi taką konfiturę, podobno jest dobra jako dodatek do herbaty i z powodzeniem zastępuje cytrynę, zachęcam do przygotowania:-) Ja na pewno ją zrobię, muszę tylko zdobyć owoce pigwy, za przepis dziękuję Emilii, link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • szklanka wrzątku
  • 1,5 szklanki cukru
  • goździki
  • sok z cytryny

Owoce umyć, obrać, pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Do garnka wlać szklankę wrzątku i wrzucić pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, trwa to około 1,5 godziny.

Następnie dodać 1,5 szklanki cukru, sok z cytryny, goździki i smażyć, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików. Wstawić do wysokiego garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików. Gotować 20 minut pod przykryciem. Słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem, a gdy ostygną z powodzeniem można przechowywać je w spiżarni.

Na zdrowie!

środa, 02 października 2013, katarzyna_sar
Tagi: pigwa quince
Konfitura z pigwy na przeziębienie pigwa quince

Polecane wpisy

  • Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

    Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył.

  • Kiełbasa słoikowa

    Przestawiam przepis na kiełbasę słoikową bez soli peklowej. Kiełbasa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z kromką chleba i ogórkiem kiszonym. Inspiracja, źró

  • Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie

    Polecam przepis na czarne porzeczki w cukrze. Jeśli lubicie zaprawiać zachęcam do przygotowania, banalnie prosta receptura. Porzeczki w taki sposób przygotowane

  • Mechate

    Dwa lata temu pokazywałam jeden owoc pigwy pospolitej z Ogrodu Botanicznego UKW. Pod koniec września tego roku znalazłam dwie pigwy na tym samym krzewie. Jedna

  • Moraba-ye Beh

    Kulinarny aforyzm : Lecz oto zjawia się Szatan, pierwszy wolnomyśliciel i pierwszy bojownik o emancypację światów; on ukazuje pierwszym ludziom jak wielką hańbą

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/03 07:45:59
Robiłam konfiturę z pigwy i rzeczywiście jest pyszna do herbatki. Pozdrawiam:)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi