Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasteczka śmietankowe przekładane dżemem

Kruche ciasteczka śmietankowe przekładane dżemem to przepis, który znalazłam  w książce "Wypieki domowe" pań Ilony Fąferek i Kingi Osmycka. Ciasteczka pyszne, kruche i szybkie w wykonaniu, pycha!

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • dżem (ja wybrałam truskawkowy i aroniowo - jabłkowy)

Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, śmietanę i wyrobić ciasto, które powinno się rozwałkować cienko bez podsypywania mąką. Wykrawać szklanką krążki całe i z małą dziurką (ja użyłam kieliszka). Ciastka nakłuć widelcem (ja zapomniałam:-)). Blachę posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze w odstępach. Piec ciastka około 10-15 minut w bardzo gorącym piekarniku. Ja piekłam w temperaturze 220 stopni C w funkcji termoobieg. Po upieczeniu ciastka ostudzić, na całe krążki nałożyć dżem i przykryć krążkami z dziurką.


Smacznego!

piątek, 05 lipca 2013, katarzyna_sar
Kruche ciasteczka śmietankowe przekładane dżemem masło/margaryna Cookies

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/06 08:09:56
Poproszę o kilka ciasteczek do porannej kawy,którą właśnie piję :)
-
2013/07/06 12:22:44
super pomysł, na pewno wypróbuję
-
2013/07/06 15:57:51
Uwielbiam takie ciacha ; ) Proste w przygotowaniu i smaczne
-
2013/07/07 20:00:17
bardzo lubie takie ;))
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi