Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Żurek Staropolski

Żurek Staropolski (świąteczny) to propozycja nie do odrzucenia :-) Jeśli lubicie żur i białą kiełbasę to doskonała propozycja na obiad. Przepis poleciła mi osoba znana i lubiana z mojej rodzinnej miejscowości, smacznego.

Składniki:

  • 60 dag surowej białej kiełbasy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka grzybków suszonych
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • majeranek
  • pół pora
  • sól, pieprz biały
  • Vegeta lub kucharek
  • 4 jajka ugotowane na twardo lub kwaśna śmietana

Kiełbasę ułożyć na spodzie rondla, zalać 6 szklankami wody, dodać przyprawy, pokrojonego w krążki pora, grzybki suszone, czosnek i ustawić na małym ogniu (od chwili gdy woda zacznie wrzeć, gotować 15 minut - gdy grubsza kiełbasa to 5 minut dłużej).

Wyjąć kiełbasę, rzucić na rozgrzany talerz. Wywar przecedzić, doprowadzić do zagotowania i cały czas mieszając połączyć z zakwasem. Jeżeli żur jest mało kwaśny dolać dodatkową ilość zakwasu.

Żur przyprawić majerankiem, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę (ja czasami dzielę kiełbasę na pół, nie kroję w paski), kawałki ugotowanych jajek (czasami nie dodaję), doprawić Vegetą, pieprzem białym. Na koniec można dodać kleks kwaśnej śmietany.

Smacznego!

poniedziałek, 03 czerwca 2013, katarzyna_sar
Żurek Staropolski śmietana Wędliny żur

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/05 08:06:58
taki zurek to pyszności :))
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi