Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Przekładaniec brzoskwiniowy

Kolejny przepis na fajne ciasto z serii  przepisów siostry Anastazji. Pyszny placek z nutą brzoskwiniową na bazie biszkoptu, galaretki owocowej, jogurtu naturalnego. Przepis prosty, ale wykonanie pracochłonne (trzeba czekać, aż wszystko dokładnie stężeje). Zapewniam - warto :-), zachęcam do wypróbowania.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 6 dag żelatyny
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 litr naturalnego jogurtu
  • 1 puszka brzoskwiń lub 1 słoik litrowy kompotu z brzoskwiń
  • herbatniki

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki masła
  • 1 tabliczka czekolady
  • sok z brzoskwiń lub sok z cytryny
  • 2 kieliszki spirytusu

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier - ubić mikserem. Do piany dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na blachę, piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ciepłą wodą wymieszaną z kieliszkiem spirytusu i sokiem brzoskwiniowym (ja otwarłam drugi słoik kompotu z brzoskwiń) - można zastąpić sok brzoskwiniowy sokiem z cytryny, też będzie dobre.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie zmiksować blenderem wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać połowę rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.

Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową.

Herbatniki nasączyć w spirytusie wymieszanym z ciepłą wodą, ułożyć na tężejącej się masie jogurtowej, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Zamiast herbatników na masę jogurtową można wylać tężejącą się dowolną galaretkę.

Wierzch ozdobić polewą czekoladową - ja rozpuszczam całą tabliczkę czekolady z masłem na jednolitą masę, smaruję letnią polewą herbatniki, gotowe!

Smacznego!

niedziela, 02 czerwca 2013, katarzyna_sar
Przekładaniec brzoskwiniowy jogurt sponge cake brzoskwinie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/02 15:56:44
mniamm jak ja tekie ciasta uwielbiam
-
2013/06/05 00:12:54
Dziękuję wszystkim za komentarze pod każdym przepisem, pozdrawiam :-)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi