Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Sos tatarski delikatny

Sos tatarski - prosty i szybki dodatek do jaj, wędlin. Robię go bardzo często, ponieważ mam spory zapas grzybków marynowanych w occie oraz ogórków konserwowych. Ja dodaję zawsze dość dużą ilość składników, bo lubimy gęsty sos. Każdy jednak może wykonać go według własnych proporcji i upodobań - podaję przepis według książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska - 1001 przepisów", serdecznie zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • szklanka gęstego majonezu
  • 2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 1 mały słoik grzybków marynowanych (0,5 litra)
  • 4-6 ogórków konserwowych
  • duża cebula
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki octu z marynaty grzybowej (ja daję więcej....)

Cebulę posiekać drobno a następnie sparzyć na sitku wrzątkiem, zahartować zimną wodą, odstawić do odsączenia. Grzybki i ogórki pokroić na drobną kostkę.

Majonez połączyć ze śmietaną, dodać pokrojone składniki, doprawić musztardą, solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, octem z marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sos powinien mieć pikantny, zdecydowany smak. Podawać nie później niż godzinę po przygotowaniu.


Smacznego!

poniedziałek, 29 kwietnia 2013, katarzyna_sar
Sos tatarski delikatny ogórki konserwowe majonez grzyby

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/04/30 17:47:41
wreszcie musze zrobić sama ten sos bo go bardzo lubię
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi