Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ruskie

Przedstawiam prosty choć pracochłonny przepis na pierogi ruskie. Sekretem pierogów jest odpowiednia ilość ziemniaków, sera oraz ich jednolitość. Przepis polecam, ponieważ jest sprawdzony, zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, smacznego :-)

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 25 dag białego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiać, wbić jajko, wyrobić nożem, wlać wodę cienkim strumieniem. Wyrobić dokładnie ciasto rękami na gładko, rozwałkować cienko na stolnicy podsypując mąką.

Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, powinna się lekko zrumienić. Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę lub rozbić w malakserze, dodać cebulę i przyprawy. Wyrobić farsz - powinien być jednolity, pulchny, lekko pikantny.

Z ciasta wycinać szklanką krążki. Porcje farszu nakładać na ciasto, zlepiać brzegi. Gotować pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną (ja gotuję od momentu wypłynięcia 3 minuty). Masło roztopić, aż się sklaruje. Pierogi podawać polane masłem (można też polać je zrumienioną cebulką albo podawać z gęstą śmietaną).

Smacznego!

niedziela, 07 kwietnia 2013, katarzyna_sar
Pierogi ruskie ziemniaki twaróg cebula

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/04/07 20:48:07
Robione maszynką?
-
2013/04/07 21:05:00
Tak zgadza się, te pierogi akurat robiliśmy z mężem razem. Ja kleiłam tradycyjnie, a mój mąż użył lejko-pieroga, pozdrawiam.
-
2013/04/08 14:18:16
Klasyka, której nigdy nie ma się dość. Uwielbiam te pierogi, chociaż każdy "produkuje" zupełnie inny smak. Twoje za pewne także palce lizać :)
-
2013/04/08 22:52:42
Pirogi to dobre danie, za każdym razem jak widzę takie zdjęcia to cieknie mi ślinka.
-
2013/04/09 07:03:39
uwielbiam; chociaż sama jeszcze nie robiłam. Chyba czas najzwyższy
-
2013/04/09 15:50:09
to naprawdę smacznie wygląda
-
2013/04/19 09:18:09
Osobiście nie przepadam za pierogami ruskimi (chociaż te wyglądają zachęcająco) - najbardziej lubię te z kapustą i grzybami (oczywiście sama zbieram) oraz z owocami.
-
2013/04/28 12:36:09
Pycha te pierożki pasował by dobry napój jeszcze do nich.
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi