Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki z mąki żytniej

Witam po długiej przerwie spowodowanej niedyspozycją zdrowotną. Dzisiaj przedstawiam Wam zaległy przepis na pierniki z mąki żytniej, które po raz pierwszy piekłam na Święta Bożego Narodzenia. Pierniki są pyszne, miękkie, można je włożyć do puszki i zajadać się nimi jeszcze długo po świętach. Za przepis dziękuję pani Basi, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 65 dag miodu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra mleka (odlać 1/2 szklanki mleka)
  • 1,75 kg mąki żytniej
  • 5 jajek
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki oleju
  • 4 łyżki dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 przyprawy do piernika
  • 1 paczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amoniaku


Przygotować karmel: cukier wsypać na suchą patelnię i mieszać go na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, wymieszać z rozpuszczonym cukrem, karmel zagotować. Po ugotowaniu karmelu wlać powoli mleko (zrobią się grudki), mieszać tak długo, aż grudki się rozpuszczą i zrobi się gładki sos.

Amoniak rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 4 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.

Do miski przesiać mąkę żytnią, dodać proszek do pieczenia, sodę, wyburzony amoniak, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, żółtka, dżem, rozpuszczoną margarynę, olej, ostudzony karmel (gorącym można się poparzyć!), wszystko wymieszać.

Na koniec ubić białka i dodać do ciasta, zagnieść ciasto i odstawić je na całą noc do lodówki albo do zimnego pomieszczenia.

Na drugi dzień ciasto rozwałkować na 1 cm, podsypywać mąką, wykrawać pierniczki o różnych kształtach, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ostudzone pierniki polukrować albo polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

środa, 06 lutego 2013, katarzyna_sar
Pierniczki z mąki żytniej kakao mąka żytnia miód gingerbread cukier

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/02/06 19:48:43
Witaj Kasiu po długiej przerwie w blogowaniu. Cieszę się z Twojego powrotu :) i życzę Ci przede wszystkim dużo zdrowia, bo jak wspominasz trochę Ci jego brak :(
Pierniczki bardzo apetycznie prezentują się, z pewnością są smaczne :)
-
2013/02/06 19:54:31
Cześć Dagmara:-) dziękuję. Niedługo zostanę mamą a że w ciąży dopadła mnie cukrzyca ciążowa to po pierwsze brakowało mi chęci żeby cokolwiek zrobić, po drugie często przebywałam w szpitalu. Mam nadzieję, że od teraz będzie lepiej, trzymaj kciuki, pozdrawiam
-
2013/02/07 06:52:25
Witaj Kasiu po przerwie!
Zdrowia życzę i gratuluję! Wspaniala wiadomość. :)
Pozdrawiam serdecznie , wszystkiego co najlepsze!
-
2013/02/07 10:28:59
kasiu pierniczki wyglądaja super; jak zawsze u Ciebie. Dużo zdrówka i trzymaj się cieplutko ;)
-
2013/02/12 11:04:13
W takiej sytuacji zdrowotnej to nie dziwię się, że nie miałaś ochoty na blogowanie. Ale dobrze, że wróciłaś, to może oznaczać jedno - czujesz się lepiej i powróciły Ci chęci do działania. Cieszę się, że zostaniesz wkrótce Mamą :)
Oczywiście kciuki trzymam, ale też pomodłiłam się za wstawiennictwem bł. Jana Pawła II o szczęśliwe rozwiązanie :) Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Wasze Dzieciątko, które pod sercem nosisz :)
-
2013/02/12 14:21:15
Dagmara dziękuję Ci za modlitwę to wiele dla mnie znaczy, bo czuję niepokój przed porodem, trzymaj kciuki, rozwiązanie na przełomie luty - marzec, pozdrawiam :-)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi