Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki z m±ki żytniej

Witam po długiej przerwie spowodowanej niedyspozycj± zdrowotn±. Dzisiaj przedstawiam Wam zaległy przepis na pierniki z m±ki żytniej, które po raz pierwszy piekłam na ¦więta Bożego Narodzenia. Pierniki s± pyszne, miękkie, można je włożyć do puszki i zajadać się nimi jeszcze długo po ¶więtach. Za przepis dziękuję pani Basi, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 65 dag miodu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra mleka (odlać 1/2 szklanki mleka)
  • 1,75 kg m±ki żytniej
  • 5 jajek
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki oleju
  • 4 łyżki dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 przyprawy do piernika
  • 1 paczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amoniaku


Przygotować karmel: cukier wsypać na such± patelnię i mieszać go na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, wymieszać z rozpuszczonym cukrem, karmel zagotować. Po ugotowaniu karmelu wlać powoli mleko (zrobi± się grudki), mieszać tak długo, aż grudki się rozpuszcz± i zrobi się gładki sos.

Amoniak rozpu¶cić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 4 łyżki m±ki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.

Do miski przesiać m±kę żytni±, dodać proszek do pieczenia, sodę, wyburzony amoniak, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, żółtka, dżem, rozpuszczon± margarynę, olej, ostudzony karmel (gor±cym można się poparzyć!), wszystko wymieszać.

Na koniec ubić białka i dodać do ciasta, zagnie¶ć ciasto i odstawić je na cał± noc do lodówki albo do zimnego pomieszczenia.

Na drugi dzień ciasto rozwałkować na 1 cm, podsypywać m±k±, wykrawać pierniczki o różnych kształtach, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ostudzone pierniki polukrować albo polać roztopion± czekolad±.

Smacznego!

¶roda, 06 lutego 2013, katarzyna_sar
Pierniczki z m±ki żytniej kakao m±ka żytnia miód gingerbread cukier

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/02/06 19:48:43
Witaj Kasiu po długiej przerwie w blogowaniu. Cieszę się z Twojego powrotu :) i życzę Ci przede wszystkim dużo zdrowia, bo jak wspominasz trochę Ci jego brak :(
Pierniczki bardzo apetycznie prezentuj± się, z pewno¶ci± s± smaczne :)
-
2013/02/06 19:54:31
Cze¶ć Dagmara:-) dziękuję. Niedługo zostanę mam± a że w ci±ży dopadła mnie cukrzyca ci±żowa to po pierwsze brakowało mi chęci żeby cokolwiek zrobić, po drugie często przebywałam w szpitalu. Mam nadzieję, że od teraz będzie lepiej, trzymaj kciuki, pozdrawiam
-
2013/02/07 06:52:25
Witaj Kasiu po przerwie!
Zdrowia życzę i gratuluję! Wspaniala wiadomo¶ć. :)
Pozdrawiam serdecznie , wszystkiego co najlepsze!
-
2013/02/07 10:28:59
kasiu pierniczki wygl±daja super; jak zawsze u Ciebie. Dużo zdrówka i trzymaj się cieplutko ;)
-
2013/02/12 11:04:13
W takiej sytuacji zdrowotnej to nie dziwię się, że nie miała¶ ochoty na blogowanie. Ale dobrze, że wróciła¶, to może oznaczać jedno - czujesz się lepiej i powróciły Ci chęci do działania. Cieszę się, że zostaniesz wkrótce Mam± :)
Oczywi¶cie kciuki trzymam, ale też pomodłiłam się za wstawiennictwem bł. Jana Pawła II o szczę¶liwe rozwi±zanie :) Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Wasze Dzieci±tko, które pod sercem nosisz :)
-
2013/02/12 14:21:15
Dagmara dziękuję Ci za modlitwę to wiele dla mnie znaczy, bo czuję niepokój przed porodem, trzymaj kciuki, rozwi±zanie na przełomie luty - marzec, pozdrawiam :-)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl ZnajdĽ nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi