Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Murzynek z bitą śmietaną

Zapraszam do wypróbowania przepisu na murzynka z bitą śmietaną. Ciasto jest pyszne, puszyste, palce lizać. Skorzystałam z przepisu Oli 83 - link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 4  jajka
  • 4 łyżki dżemu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (25 dag)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 litr śmietany kremówki (30 %)
  • 4 śmietan - fixy
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder (10 dag)
  • sok z połowy cytryny
  • ciepła woda
  • płatki migdałowe

Żółtka ubić z pół szklanki cukru na kogel - mogel, dodać miękką margarynę, kakao i dżem, wszystko zmiksować na gładką masę. Mleko lekko podgrzać, wlać do ciasta zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąką wraz z sodą oraz ubitą na sztywno pianą z resztą cukru, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.

Ubić śmietanę z cukrem wanilinowym i śmietan-fixami na sztywno. Przełożyć ciasto bitą śmietaną, na wierzch przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny, wszystko utrzeć drewnianą pałką na gładką masę. Polać murzynka lukrem, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki lub zimnego pomieszczenia, aby stężało.

Smacznego!

niedziela, 10 lutego 2013, katarzyna_sar
Murzynek z bitą śmietaną śmietana kakao

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/02/11 07:12:44
Już mi się ślinka toczy:)
-
2013/02/11 09:36:04
świetny pomysł :)
-
2013/02/11 22:08:27
Doskonale ciacho! :D
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi