Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek pszenno - kukurydziany

Dawno nic nie piekłam, więc postanowiłam nadrobić zaległo¶ci. Długo się zastanawiałam co upiec i padło na chlebek kukurydziany, który znalazłam na blogu Izy, link tutaj. Jest to złocisty chlebek na bazie m±ki pszennej i kukurydzianej, doskonale smakuje z miodem, najlepiej z samym masłem, pycha!

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 30 dag m±ki pszennej
  • 10 dag m±ki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka br±zowego cukru (ja dałam zwykły)
  • 3 dag drożdży (1 łyżeczka suszonych drożdży)

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać łyżkę m±ki pszennej, wymieszać, poczekać, aż rozczyn wyro¶nie (musi podwoić swoj± objęto¶ć). M±ki przesiać wraz z sol±, zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, lekko podgrzane mleko (nie gor±ce!), wodę, wszystkie składniki wymieszać drewnian± łyżk±.

Ciasto wyrobić, dodać pod koniec olej (wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od r±k). Uformować kulę, zostawić do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu na minimum 30 minut (aż podwoi swoj± objęto¶ć).

Wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (wyszły mi dwa chlebki), piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C (przed końcem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już dobry - patyczek musi być suchy).

Smacznego!
wtorek, 15 maja 2012, katarzyna_sar
Chlebek pszenno - kukurydziany m±ka kukurydziana

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/16 00:36:04
jaki piękny kolorek ma Twoj chlebek
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl ZnajdĽ nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi