Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy z wi¶niami

Tort czekoladowy z wi¶niami uczestniczy w akcji "Dzień czekolady" i doczekał się zgodnie z obietnic± publikacji. Upiekłam go na urodziny mojego brata, zachęcam do wypróbowania jest bardzo czekoladowy :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki m±ki pszennej w tym 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Poncz:

  • 100 ml wódki lub spirytusu
  • ciepła woda

Krem czekoladowy:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1,5 kostki masła lub margaryny (1 kostka - 25 dag)
  • szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

  • wydrylowane wi¶nie
  • dżem aroniowy

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżk±. Następnie dodać przesiane m±ki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżk±. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 czę¶ci. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.

Przygotować krem czekoladowy: czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej. Masło zmiksować dokładnie z cukrem pudrem, dodać przestudzon± czekoladę, wszystko poł±czyć.

Wi¶nie os±czyć na sitku. Przełożyć tort: pierwszy biszkopt posmarować dżemem aroniowym, na to rozsmarować krem czekoladowy, przykryć drugim biszkoptem. Drugi biszkopt posmarować kremem czekoladowym, wyłożyć na to wi¶nie, powciskać je w krem, przyłożyć ostatnim biszkoptem. Wierzch oraz boki posmarować kremem czekoladowym (krem wyrównać nożem namoczonym w gor±cej wodzie), na wierzchu torta ułożyć dowolny wzór z wi¶ni, gotowe!


Smacznego!



czwartek, 12 kwietnia 2012, katarzyna_sar
Tort czekoladowy z wi¶niami chocolate wi¶nie cherries czekolada

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/04/13 08:56:36
ale cudny torcik!!! poproszę kawałeczek
-
2012/04/13 11:02:13
Jaki cudowny tort! :)
Ależ kusisz niesamowicie :)
-
2012/04/13 13:08:13
Piekny torcik.dziękuję za udział w akcji.
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl ZnajdĽ nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi