Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Tort z bitą śmietaną i owocami na 35-letnią rocznicę ślubu moich rodziców

Upiekłam torta z bitą śmietaną i owocami według własnego pomysłu na 35 rocznicę ślubu moich rodziców:-) Życzę moim rodzicom dużo zdrowia i jeszcze raz 35 lat bycia razem:-) Ten tort śmiało mogę polecić też zakochanym na Walentynki, polecam gorąco :-)

Składniki na biszkopt (ja upiekłam 2 biszkopty):

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 1 litr śmietany kremówki (30 %)
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 śmietan - fixy (w lecie daję 5)

Poncz:

  • sok z ananasów
  • ciepła woda
  • 2 -3 kieliszki wódki

Dodatkowo:

  • puszka ananasów
  • 1 kg mandarynek
  • kiść winogron
  • 1, 5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 większy słoik dżemu np. porzeczkowego
  • opakowanie długich biszkoptów
Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu przekroić biszkopty na pół. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z ananasa, wszystko dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrami waniliowymi oraz z śmietan-fixami. Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w większą kostkę. Tabliczkę gorzkiej czekolady pokroić na nierówne kawałki, mandarynki obrać, winogrona umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Pierwszy krążek biszkoptu naponczować, posmarować go grubo dżemem porzeczkowym, przyłożyć drugim naponczowanym krążkiem biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć 1/3 bitej śmietany. W śmietanę wcisnąć kawałki ananasów oraz pokrojoną czekoladę, przyłożyć trzecim naponczowanym krążkiem biszkoptu.

Wyłożyć 1/3 bitej śmietany, wcisnąć mandarynki, przyłożyć ostatnim czwartym krążkiem biszkoptu. Wierzch tortu naponczować, wyłożyć resztę bitej śmietany, posmarować nią wierzch i boki tortu.

Długie biszkopty przykleić do boków tortu, wierzch udekorować dowolnymi owocami. Ja narysowałam serce i boki wyłożyłam winogronami i mandarynkami. W środku powstało serce, na środek położyłam dekorację z czekolady.
Dekoracja: papier do pieczenia posmarować olejem, rozpuścić pół tabliczki gorzkiej czekolady i tą rozpuszczoną czekoladą nadać określony kształt dekoracji. Ja zrobiłam cyferkę 35, dekoracja powinna porządnie wyschnąć, najlepiej włożyć ją na noc do zamrażarki. Po stężeniu należy podważyć dekorację nożem i przenieść ją na torta, gotowe:-)

Smacznego!

       
poniedziałek, 13 lutego 2012, katarzyna_sar
Tort z bitą śmietaną i owocami na 35-letnią rocznicę ślubu moich rodziców grape cake Valentine's Day rocznica Walentynki śmietana tort

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/14 06:50:46
Piękny tort i wspaniała rocznica! Gratulacje i wszystkiego najlepszego dla rodziców :)
-
2012/02/15 23:05:15
piękny tort...wszystkiego dobrego dla rodziców!!
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi