Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak nadziewany wątróbką

U mnie w domu często na obiad robi się nadziewanego kurczaka lub kaczkę. To wspomnienie mojego dzieciństwa a takie nadzienie u mnie nazywa się "siekanym". Bardzo lubię spisywać stare, rodzinne przepisy i dzielić się nimi z Wami na moim blogu, pozdrawiam!

Składniki:

  • duży kurczak - 1,5 kg
  • 25 dag wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • duża czerstwa bułka
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej / masło
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Dzień wcześniej oczyścić kurczaka, natrzeć go solą, pieprzem i majerankiem wewnątrz i na zewnątrz, wstawić do lodówki.

Na drugi dzień pokroić cebulę i zeszklić ją na złoty kolor. Bułkę namoczyć w przegotowanej wodzie, musi zmięknąć. Pokroić drobno surową wątróbkę, posiekać natkę pietruszki. Bułkę odcisnąć z wody, dodać do wątróbki, wymieszać.

Do masy wątróbkowo - bułkowej wrzucić podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać ręką. Dodać żółtka oraz ubitą z białek pianę, dokładnie wyrobić masę.

Jeśli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Kurczaka wyciągnąć z lodówki i napełnić farszem, na koniec zszyć otwór igłą i białą nitką.

Gotowego kurczaka umieścić w rondlu wysmarowanym olejem lub masłem, podlać odrobiną wody, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 1,5 godziny pod przykryciem.

W trakcie pieczenia można podlewać kurczaka sosem, który się wytworzy i położyć na wierzchu kawałek masła. Kurczaka podaję najczęściej z kluskami z dziurką (śląskimi), sosem i buraczkami, pycha!

Smacznego!

poniedziałek, 02 stycznia 2012, katarzyna_sar
Kurczak nadziewany wątróbką cebula natka pietruszki wątróbka kurczak

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/02 22:43:47
Fajnie,ze podałaś ten przepis. SUper musi smakować tak przygotowany kurczak :)
-
2012/01/03 14:27:35
Kiedyś częśto takie kurczaka jadaliśmy, ostatnio raczej rzadko ale pamiętam że był bardzo dobry:)
-
2012/01/03 17:06:54
lubię taki nadziewany drób ale sama jeszcze nie robiłam..często prosze mame żeby zrobiła jak mam przyjechać
-
2012/01/04 22:32:51
Moja mama robi takiego kurczaka, pychota. Ja najbardziej lubię to nadzienie ze środka :-)
-
2012/01/05 00:32:49
uwielbiam faszerowanego kurczaka. moja mama nauczyła mnie robić takiego:
kulinarnyoliwek.blox.pl/2010/05/Kurczak-z-bialym-farszem.html


zapisuję więc i Twoją wersję :)
-
2012/04/03 10:41:58
Dlaczego retro? U nas jest często. Bardzo go lubię! Nasze nadzienie jest ciut inne (bez cebuli i majeranku).
-
2012/04/04 09:23:27
Taki kurczak kojarzy mi się z domem rodziców.
-
2012/07/07 00:22:24
wyższa szkoła jazdy :) lubię nadziewane kurczaki- ale wątróbką jeszcze nie wypychałam :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi