Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik królewski

 

Przepis na sernik królewski dostałam od narzeczonej mojego brata. Sernik jest pyszny, otulony kakaową kołderką, jest godny wypróbowania. Ja w tym roku będę piekła go na święta Bożego Narodzenia, polecam!

 Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru (200 ml)
  • 1 kostka margaryny (margarynę rozpuścić i wystudzić, musi być letnia)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2-3 duże łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 4 żółtka
  • olejek cytrynowy, waniliowy lub śmietankowy
  • 1 budyń śmietankowy

Składniki na ciasto dokładnie połączyć mikserem. Podzielić na dwie części, z każdej części zrobić kulkę, włożyć do woreczka i na około 30- 60 minut włożyć do lodówki lub na około 30 minut do zamrażarki.

Masa serowa: masło dobrze połączyć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser, delikatnie wymieszać. Wsypać budyń śmietanowy, olejek, połączyć wszystko razem. Ubić pianę z 7 białek i dodać ją do całej masy serowej. Mieszać bardzo delikatnie, tak żeby masa cały czas była puszysta.

Wyjąć ciasto z lodówki lub zamrażarki. Jedną część zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać delikatnie masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, ponieważ ciasto bardzo łatwo opada.

Smacznego!

  



sobota, 17 grudnia 2011, katarzyna_sar
Sernik królewski kakao twaróg masło/margaryna

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/17 21:40:45
potwierdzam jest przepyszny!!!! Ale mi zrobilas ochoty na niego a ja mam w planie krakowski
-
2011/12/17 21:44:44
Wspaniały! Robiłam go kilka razy, bardzo wszystkim smakuje. Pozdrawiam:)
-
2011/12/18 00:48:35
Wygląda zachęcająco:) Pyszności:)
-
2011/12/18 07:11:35
Wygląda iście królewsko:)
-
2011/12/18 08:16:36
ale bym sobie zjadła takiego serniczka!
-
2011/12/18 23:16:28
Znam ten serniczek bardzo dobrze, jest pyszny, tylko trzeba uważać na masę serową, bo jak wyjdzie za słodka, całość staje się mdła i niestety zdarzyło mi się taki jeść ^^' Przyznam jednak, że jest wart prób i powtórek, żeby był idealny w smaku :]
-
2011/12/19 15:32:45
Ja znam ten sernik pod nazwą "Baranek" ...bardzo go lubię:)
-
Gość: sprota, host81-159-127-112.range81-159.btcentralplus.com
2011/12/21 19:20:56
a nie trzeba maki dodac do ciasta?????
-
2011/12/21 21:38:08
Tak zgadza się mąki trzeba dodać, dziękuję za cenną uwagę, już dopisałam 3 szklanki mąki, pozdrawiam
-
Gość: , 77-242-233-102.net.pbthawe.eu
2011/12/23 15:33:27
własnie wyjęłam z piekarnika.Pięknie wyrósł iwygląda smakowicie:))
-
Gość: monika, host5.plastcom.pl
2012/01/17 12:52:06
ja właściwie mam pytanie,może naiwne ale niewiele piekę,to jest na dużą blachę prostokątną?
-
2012/01/18 08:20:07
Cześć, rozmiar blaszki: 32*25 , pozdrawiam :-)
-
Gość: pepper, 83-168-108-165.pz3-nat.espol.com.pl
2012/04/08 21:35:15
Sernik jest bardzo dobry, ale mój niestety rozpada się podczas krojenia- masa jest bardzo miękka. Nie wiem czy zrobiłam coś nie tak, czy może 60 min. pieczenia to za krótko/
-
2012/04/09 22:06:22
Cześć, ten sernik jest w sobie sam kruchy, mi też się rozpadał, to oznacza że jest puszysty. Jeśli robiłeś wszystko tak jak w przepisie to powinno być ok, a co do czasu pieczenia ja piekłam go 60 minut, jeśli nie masz pewności czy sernik jest upieczony to zostaw go jeszcze na 10 minut dłużej w piekarniku i po wyłączeniu piekarnika jeszcze przez 10 minut nie wyciągaj go z pieca, powinien dojść do siebie, pozdrawiam!
-
2012/04/13 16:18:18
Dzięki za informację. Już wiem w czym tkwił problem- spód nie do końca się upiekł i dlatego się rozpadał. Sernik i tak był pyszny i puszysty- został cały zjedzony. Pozdrawiam
-
Gość: , 46.7.76.24*
2012/12/28 16:13:31
SERNIK JEST PYSZNY JA PIEKŁAM W TORTOWNICY :)
-
Gość: Kasienka s, 149.241.51.24*
2013/02/24 10:37:04
W smaku pyszny.. Ale to cisato cos mi sie nie podoba.. Na dodatek wyrosl mi ponad blache a pozniej oklapl.. Nie zrobil sie zakalec yszny tylko nie zbyt pokazny.. Wiec podziekujemy za ten przepis..
-
2013/02/24 18:08:37
Witam,
Serniki zawsze wyrastają wysokie a później lekko oklapną, to normalne. Mimo wszystko cieszę się, że Pani skorzystała z przepisu i że sernik Pani smakował, pozdrawiam.
-
Gość: , wlan233-25.srem.net
2013/03/26 17:41:55
'mały proszek' czyli ile proszku? ile gram? a kostka margaryny jaka duża ma być? i czy można pół na pół margaryna-masło?
czekam na odpowiedź
-
2013/03/28 00:32:49
Gość: , wlan233-25.srem.net:

mały proszek - ja daję 2,5 łyżeczki
można dać pół masła i pół margaryny
kostka masła - 25 dag

pozdrawiam
-
Gość: Magdalena, 89-71-93-209.dynamic.chello.pl
2014/05/17 18:00:26
Dziś piekłam i mimo że jestem całkowitą amatorką sernik wyszedł wspaniały :P z tym że piekłam go dłużej bo po 60 min dół był jeszcze niedopieczony. Wyrósł poza blachę i tylko troszkę opadł ale podobno w sernikach tak jest :) Polecam ten przepis :)
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi