Sprawdzone przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty

Polecam mielonkę swojskiej roboty według przepisu mojej teściowej :-) Mielonka bierze udział m.in. w akcji "Wędliny domowe", gorąco polecam!

Składniki na marynatę:

  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól  peklowa (proporcja 3 dag soli na 1 litr wody)

Dodatkowo:

  • szynka, mięso wieprzowe, boczek - (ilość według uznania, ja daję w sumie 2,5 kg mięsa)
  • 2-3 ząbki czosnku

Zagotować wodę razem z zielem angielskim, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, kolendrą, marynatę ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól peklową, dokładnie wymieszać, włożyć mięsa do marynaty, trzymać 2-3 dni. W ciągu tych dni szynkę należy obracać i nakłuwać widelcem.

Po tym czasie mięso wyłożyć z marynaty i zmielić razem z czosnkiem. Mięso włożyć do rynienek i ułożyć na blasze w piekarniku. Zapiekać w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 140 stopni C.



Smacznego!

    

piątek, 30 grudnia 2011, katarzyna_sar
Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty boczek szynka mięso wieprzowe czosnek przyprawy

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/30 22:07:24
ale ładnie wyglada...;) takie domowe wędliny sa najlepsze;)...Wszystkiego dobrego w nowym roku
-
2011/12/30 22:54:06
Apetyczna!
-
2011/12/31 01:11:55
Smakowicie się prezentuje!!!
-
2011/12/31 07:08:11
mniam, wygląda smakowicie !
-
2011/12/31 08:07:01
Domowe wędliny są najlepsze na świecie:)
Szczęśliwego Nowego Roku:)
-
2011/12/31 14:33:50
Dziękuję za komentarze:-)
Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2012, dużo zdrowia i szczęścia, pozdrawiam!
-
2012/01/01 22:31:24
A ja od 1 stycznia mam się odchudzać.
Do Siego Roku!
-
2012/01/06 15:10:59
Nie dodajemy bułki ani jajka do masy mięsnej?
-
2012/01/06 16:39:59
Nie dodaje bułki tartej ani jajka, robię mielonkę jak napisane jest w przepisie

Pozdrawiam
-
Gość: zyta, 91.244.220.*
2013/09/16 11:21:18
w sumie ma byc 2,5 kg miesa czy boczku konkretnie to boczek i szynka czy jeszcze jakies inne mieso dodawac
-
2013/09/16 22:08:07
Gość: zyta, 91.244.220.5* : dziękuję za komentarz.
Ja w sumie daję 2,5 kg dowolnego mięsa, pozdrawiam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi